KTHY satışında son söz, Kıbrıs’a kaldı

Güncelleme Tarihi:

KTHY satışında son söz, Kıbrıs’a kaldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2005 01:31

Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) ÖİB’ye ait yüzde 50 hissesinin blok satışı ihalesinde ulaşılacak en yüksek teklif, şirketin diğer yüzde 50’sinin sahibi KKTC’ye sunulacak. KKTC bu miktarı vermeyi kabul ederse hisseler, ihalede kazanan şirkete değil, KKTC’ye satılacak.

ATAMA skandalları ve ortak iki ülke arasındaki tartışmalarla gündeme gelen Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) ait yüzde 50 hissesinin blok satışı ihalesinde farklı bir uygulamaya gidilmesi kararı alındı. KKTC tarafının karşı çıktığı özelleştirme ihalesinde ulaşılacak en yüksek teklif, şirketin diğer ortağı olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) sunulacak. KKTC tarafı bu miktarı vermeyi kabul ederse hisseler, ihalede kazanan şirkete değil, KKTC’ye satılacak. KKTC’nin ayrıca ihaleye katılma hakkı da bulunacak.

Şirketin anasözleşmesindeki diğer hissedarların önalım hakkı bulunduğu hükmüne dayandırılacak uygulama çerçevesinde, paylar yüzde 50-50 olmasına karşın yönetim kurulunda Türkiye önde olduğu için de bir düzenleme yapıldı.

KKTC AZINLIKTA KALIYOR:

Beş üyelikten üçünü alan ÖİB hisselerinin satışının ardından, KKTC yönetimde özel şirket karşısında azınlığa düşecek. Bu nedenle uçuş haklarının kapatılması veya borçlanma gibi konularda karar yeter sayısı dört olacak. Yönetim kurulunda Türkiye kanadını Fikri Öztürk, Mehmet Şirin ve şirketin genel müdür vekilliğini de yürüten Sadettin Gezmek temsil ediyor. KKTC adına ise Ahmet Derya ve Ümit Hasel bulunuyor.

YABANCIYA SATILAMAYACAK:

KTHY’nin uçuş izni Türkiye’de bir şirket üzerinden yapıldığı için uçuş hakkının sürmesi için hisseler yabancıya satılamayacak. Alıcı şirket için önyeterlilik aranmazken, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden onay alınacak. 4 Temmuz’da teklifleri alınacak ihale için bilgi odası sürecine de gidilmeyecek. KTHY’nin sekiz uçağının bulunduğu, biri faaliyet göstermezken, birinin de THY’ye kiralandığı bildirildi. Üçü Boeing-737, üçü Airbus 320 olan uçakların; Londra, Frankfurt ve Ankara-İstanbul seferleri bulunuyor. KTHY, ülke tanınmadığı için Türkiye üzerinden yaptığı seferlerinde Ege Bölgesi’nde bazı noktalardan da yolcu alabiliyor.

Kıbrıs, yüzde 50’lik hisseyi istemiş, Maliye vermemişti

KKTC
Maliye Bakanı Ahmet Uzun, geçtiğimiz yıl Türkiye Maliye Bakanlığı’ndan KTHY’nın yüzde 50 hissesinin kendilerine devredilmesini istemiş, ancak ‘İhaleye girin kazanırsanız alırsınız’ karşılığını almıştı. Maliye Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıya Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Uzun’un yanı sıra Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci başta olmak üzere ilgili bürokratlar katılmıştı. Ahmet Uzun, yüzde 50’si Kıbrıs İnkişaf Sandığı’na ait olan KTHY’nin THY üzerinden ÖİB’de olan diğer yüzde 50 hissesinin kendilerine devredilmesi talebini resmen bildirirken, Türk tarafı ise, ÖİB’ye ait yüzde 50 hissenin 4046 sayılı özelleştirme yasası çerçevesinde satılacağını belirterek, ‘İhaleye çıkınca siz de katılırsınız. Kazanırsanız alırsınız. Başka bir uygulama söz konusu olmaz’ yanıtını vermişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!