Krizle bu sektöre hız geldi

Güncelleme Tarihi:

Krizle bu sektöre hız geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2008 11:41

Avrupa'nın en büyük yat üreticileri tersanelerini teker teker kapatırken Türk şirketleri, önümüzdeki 5 yıla dönük 1,2 milyar Euro tutarında lüks yat siparişi aldı.

Haberin Devamı

Geçen ay dünyanın en büyük yat fuarı olan Monaco'daki organizasyonda görücüye çıkan Türk yatları, dünya zenginlerinin büyük ilgisini çekmiÅŸti.   Â
 
 Antalya Serbest Bölge Yatırımcılar Derneği (ASDER) Başkan Yardımcısı Orhan Çelikkol, lüks yat satan 20 firmanın siparişlerini Avrupa'dan Antalya'ya kaydırdığını söyledi. Avrupa'nın en büyük yat üreticilerine sahip olan İtalya, Fransa ve Almanya'da tersanelerin küresel kriz sebebiyle zor günler geçirdiğini aktaran Çelikkol, bundan dolayı yatırımcıların sipariş vermekten çekindiğini ifade etti. Lüks yat ticareti yapan firmaların Avrupa'daki tersanelere verdiği siparişlerin zamanında bitirilemeyeceğini düşündüğü, bu nedenle siparişlerini Antalya'ya kaydırdığı belirtiliyor. Alman Tomson ile Amerikan Hardwey firması bütün siparişlerini Antalya'ya nakletti. İtalyan Valli ve Dubai'den Tacenmey gruplarından ciddi sipariş geldi.

Haberin Devamı

Bu firmaların daha önce siparişlerini Prenses, Sunsea ve Kötferetti gibi firmalara verdiğini kaydeden Çelikkol, şimdi küresel kriz sebebiyle ilişkilerini keserek Türkiye'ye yöneldiklerini dile getirdi. "Türk tekneleri artık ucuza gitmiyor. İtalya ile aynı fiyata satılıyor." diyen Çelikkol, şunları aktardı: "Avrupalı yatırımcılar yat konusunda Antalya'ya güveniyor. Serbest bölgede krizden etkilenen yat firması yok. Dünyanın en büyük lüks yat üreticisi İtalya'da işçiliklerin ne olacağı, banka faizlerinin nerelere yükseleceği belli değil. Bunun için yat ticareti yapan firmalar, İtalya ve Almanya'dan korkuyor. Şu anda Antalya, Avrupa'ya göre daha iyi istikrarlı."
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!