Krizin sanayiye faturası ağır

Güncelleme Tarihi:

Krizin sanayiye faturası ağır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2001 00:00


Ekonomik krizin sanayicilere ve çalışanlara faturası ağır oldu. İMKB'de hisseleri işlem gören şirketlerin açıklamalarından yapılan derlemeye göre, ekonomik krizin etkisiyle sıkıntı içine giren sektörler arasında tekstil, konfeksiyon ve otomotiv sanayi başta geliyor.

Sanayiciler, yüzlerce çalışanı ücretli veya ücretsiz izne çıkararak, trilyonluk yatırımlarla gerçekleştirdikleri fabrikalarında üretimi durdurma gibi tedbirlerle kriz dönemini atlatma yolunu seçtiler.

Köytaş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ekonomik krizin yarattığı finans güçlüğü ve tekstilde talep daralması nedenleriyle üretime ara verenler arasında yer aldı. Şirket, güvenlik ekibi ile 2 bakımcı personel dışında tüm personelini 16 Şubat tarihinden 30 Mart tarihine kadar ücretsiz izne çıkardı.

Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş., kasım ayında başlayan krize rağmen üretimi sürdürmesi ve hatta bu dönemde kapasiteyi yıllık 40 bin adete artıran yatırımları başlatmasına rağmen, krizin devalüasyon ile iyice derinleşmesi üzerine üretim kadrosunu daraltmak zorunda kaldığını açıkladı.

Bu suretle maliyetlerini düşürebilmek, verimliliğini artırmak ve hem iç, hem de dış pazarlarda rekabet gücünü korumak isteyen Karsan Otomotiv, çoğunluğu mavi yakalı personel olmak üzere toplam 150 personelinin iş akdine 27 Şubat'ta son vererek, çalışan sayısını 847'ye indirdi.

GÜMÜŞSUYU HALI ÜRETİMİ DURDURDU

Gümüşsuyu Halı ve Yer Kaplamaları A.Ş. de, kriz nedeniyle çalışanlarını bir ay ücretsiz izne çıkardı. Bu sürede üretim faaliyetlerini durdurarak, stoklarından satışa devam etme kararı aldı.

Bak Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş., ekonomik istikrar programının yarattığı sıkıntıları en aza indirmek ve şirketin daha rasyonel çalışmasını sağlamak üzere personel sayısını azalttı, üç vardiyalı çalışma sisteminden fazla mesaili iki vardiyalı sisteme geçti.

Ceytaş Madencilik Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kasım ve Şubat krizleri neticesinde gelişen olumsuz koşullardan etkilenmesi üzerine tedbirler aldı. Şirket, tekstil üretim faaliyetinde çalışanlarının zorunlu olarak çalışması gerekenler dışındaki personelini 3 ay süreyle ücretsiz izne çıkardı ve giderlerini asgari düzeye indirmeyi kararlaştırdı.

Lüks Kadife Ticaret ve Sanayi A.Ş., çalışanlarını yüzde 30.7 oranında azalttı. Lüks Kadife, ''Piyasalardaki beklenmedik ekonomik gelişmeler neticesinde, yönetim kurulumuzca 28 Şubat tarihindeki 117 kişilik personel sayısında 36 kişilik azaltmaya gidilmiştir'' diyerek duyuruda bulundu.

Söksa Sinop Örme ve Konfeksiyon Sanayi ve Ticaret A.Ş. de çalışanlarını 31 Mart tarihine kadar ücretsiz izne çıkardı ve ardından aldığı ikinci bir kararla bu süreyi 30 Haziran'a kadar uzattı.

UKİ'DE 959 KİŞİ İZİNDE

UKİ Uluslararası Konfeksiyon İmalat ve Ticaret A.Ş.'de izne çıkarılan personel sayısı 959'a ulaştı.

UKİ Yönetim Kurulu 6 Nisan'da aldığı bir kararla, üretim sezon geçişi ve ekonomik kriz neticesinde gelişen olumsuz koşullar nedeniyle, üretim tesislerinde çalışanların zorunlu olarak çalışması gerekenler dışındaki kısmına 4 Haziran tarihine kadar önce yıllık ücretli izin, daha sonra da ücretsiz izin kullandırılması kararı almıştı. (aa)



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!