Güncelleme Tarihi:
VENEZÜELA’da yoksul çocuklara müzik eğitimi imkanı sunarak, onları iş hayatına kazandıran, bu alandaki çalışmaları ile dünya çapında sayısız ödül alan müzik adamı ve ekonomist Jose Antonio Abreu, “Dünya ekonomisinde yaşanan krizler, insanların manevi değerlerden uzaklaşmasından kaynaklanıyor. Ama Türkiye şanslı. Hızlı büyüyen ekonomisini gelecekte de destekleyecek çok genç ve dinamik bir nüfusu var. Son bir kaç gündür Türkiye’deki konserlerimizle çok meşguldüm, ABD’nin notunun düşmesinden kaynaklanan ekonomik türbülansıı yakından izleyemedim. Kriz bugünkü sorunlardan kaynaklanmıyor. Dünyadaki ekonomik uygulamalar, bugünlere uzun zamandır zemin hazırlıyordu” dedi.
Artan fiyatlar tehdit
1975 yılında yoksul çocukların eğitime kazandırılması amacıyla kurduğu Simon Bolivar Orkestrası dünya çapında başarılara imza atan Abreu, ekonomist kimliği ile de ülkesine hizmet etti. Venezüella devleti tarafından Cordiplan (Ekonomik Koordinasyon ve Planlama Dairesi) Deriktörlüğü’ne atanan ve Ulusal Ekonomi Koneyi danışmanlığı yapan Abreu, şöyle konuştu: “Global ekonomiyi tehdit eden en büyük sorun, bana göre hemen hemen tüm hammadde fiyatlarının artması. Özellikle gıda fiyatlarındaki artış ciddi bir sorun. Dünya ekonomisinde gerçek olmayan bir enflasyon ortamı yaratıldı. Gerçekte olmayan paralardan para kazanılmaya başlandı. Spekülatörler çok ciddi bir tehlike oluşturuyor.”
Türkiye’de büyülendim
Abreu, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) davetlisi olarak geldiği İstanbul’dan çok etkilendiğini söyledi. Abreu ‘inanılmaz bir müzik ülkesi’ dediği Türkiye’nin ekonomisini şöyle değerlendirdi: “Galata Meydanı’nda sokak konserinde izlediğim Türk çocukları çok müthişti. İstanbul ve Türk müziği beni adeta büyüledi. Ekonomik olarak ise, Türkiye çok hızlı büyüyor. Her seferinde dünya ekonomisinde büyük başarı elde ettiğini okuyurum.”
Müzik ve ekonomi
Müzik ile ekonomi arasında çok yakın bir ilişki olduğunu düşündüğünü dile getiren Abreu, şunları dile getirdi: “Ekonomi materyal hayatı kapsıyor, insanların fiziksel ihtiyaclarını karşılamaya yönelik çözümler sunuyor. Müzik ise, insanın ruhsal ihtiyaçlarını karşılıyor. İkisi çok farklı görünebilir. Ancak ikisinin arasında birbirlerini tamamlayan müthiş bir bağ var. Hayatım boyunca bunu anlatmaya çalıştım.”
Yoksul çocuklara müzik öğretti, Nobel’in alternatifi ödül aldı
JOSE Antonio Abreu, 1975 yılından bu yana Venezüela Ulusal Gençlik, Çocuk ve Okul Öncesi Orkestraları Sistemi’nin fikir sahibi, kurucusu, ve yürütücüsü. Bu sistem, Venezüela’da 350 bin çocuk ve gence, hayatlarını müzikle kazanma fırsatı sunan bir sosyal sistem. Abreu, bu sistemle Alternatif Nobel Ödülü olarak adlandırılan ‘The Right Livelihood’ ile de ödüllendirildi.
Enstrümanları Hilti Vakfı’ndan
EL Sistema’nın dünyanın pek çok ülkesinde konserler veren Simon Bolivar Gençlik Orkestrası, global inşaat endüstrisindeki faaliyetleri ile bilinen Hilti Grup’a bağlı Hilti Vakfı tarafından destekleniyor. Hilti Vakfı’nın 3 yıldır Simon Bolivar Gençlik Orkestrası’na destek verdiğini belirten Hilti Türkiye Bulgaristan Romanya Moldova Orta Asya Kuzey Irak Müdürü Can Seyhan, şunları anlattı: “Hilti Vakfı balık vermekten çok, balık tutmayı amaçlıyor. Simon Bolivar Orkestrası’nın enstrümanları Hilti Vakfı’nca karşılanıyor. Venezüela’daki projeye 3 yılda 3 milyon dolar harcandı. Vakıf müzik dışında eğitim hastane gibi alanlarda da desteklerini sürdürüyor. İnsanlara direkt ev vermiyoruz. Mikro krediler kullanılarak onların yaşam alanlarında iyileştirme yapıyoruz. İstiyoruzki bizler olmasak da onlar kendi ayakları üzerinde durabilsin. Hilti Türkiye olarak yakın gelecekte sosyal sorumluluk projelerine başlayacağız.”