Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2008 11:17
Türkiye'de birçok sektör, dünyayı etkisi altına alan krize karşı çeşitli önlemler alırken, beyaz et sektörü ekonomik fiyatlarına güveniyor.
Şeker Piliç A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Emre Bor, ABD'de emlak sektöründe başlayarak dalga dalga tüm dünya piyasalarını etkisi altına alan küresel krizin Türkiye'de de hissedilmeye başladığını söyledi.
Başta ABD olmak üzere krizden etkilenen tüm ülkelerin, hasarı temizlemek için hızlı adımlar attığını ifade eden Bor, bugünkü küresel problemin likidite değil, borç krizi olduğunu belirterek, “Yani bir nevi borçlanmama krizidir. Eğer Türkiye'de finans kesimi paniğe kapılmazsa ve reel sektörü canlı tutmayı başarabilirse, her kesimden yepyeni fırsatlar doğabilecektir. Gıda sektörünün ise bu krizden en az seviyede etkileneceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Bor, kriz dönemlerinde her alanda tasarrufun ön plana çıktığına işaret ederek, şunları kaydetti:
“Piliç eti ve ürünleri, oldukça ekonomik oluşları nedeniyle özellikle krizin konuşulduğu bu dönemde tercih sebebi olacaktır. Hatta vatandaşımız için bu fırsat olacak, daha da ucuza piliç eti tüketebileceklerdir. Hem ucuz hem de protein bakımından zengin olan pilicin ağırlıklı olarak bütün ve büyük ekonomik ambalajlanmış olanlarının tercih edileceğini söyleyebiliriz. Piliç etinden hazırladığımız şarküteri ve ileri teknolojiyle işlenmiş ürünlerimizin satışlarında da artış olacağını söyleyebiliriz. İç pazarda piliç etine alternatif olan balığın neredeyse yok denecek kadar az olması ve bu nedenle fiyatının çok yüksek oluşu piliç eti tüketimini artırmaktadır. Dış pazarda, ramazan sonrası Irak'a yapmakta olduğumuz tavuk ihracatı da piyasamızı rahatlatmaya devam etmektedir.”
Krizin etkilerinin görülmeye başladığı son zamanlarda, piliç eti tüketiminin normal olarak devam ettiğini dile getiren Bor, “İnsanlar zaten fiyatı ekonomik diye piliç etini tercih ediyorlar. Kırmızı etin neredeyse 3'te 1'i fiyatındaki beyaz et, her zaman sofralarda yer alacaktır diye düşünüyorum” dedi.
“2009'DA İHRACAT AÇILACAK”
Emre Bor, 2009 yılında ihracatın önünün açılmasını beklediklerini, bunun sektör için iyi bir gelişme olacağını belirterek, şöyle konuştu:
“Kanatlı et sanayisi Türkiye'de katma değer ve istihdam yaratan bir sektördür. Türkiye yapısal ve teknolojik olarak dünyanın en saygın ve özenilir entegre firmalarına sahiptir. Zaten AB'ye ihracat ön izni almış firmalarımız vardır. Ciro bazında 3 milyar dolarlık bir değer yaratmaktadır. Ayrıca, sektör olarak arz-talep dengesini kuracağımıza inanıyorum. Bu yüzden yeni yılda hiçbir olumsuzluk beklemiyoruz. Sektörde ciro bazında, kısa bir dönem azalma olabilir. Ama bu geçici olacaktır. İstihdamda azalma olacağını sanmıyorum. Çünkü emek yoğun bir sektörüz.”