Krizi fırsat gördü, 1.5 yılda enerjide lisanslı 13 şirket aldı

Güncelleme Tarihi:

Krizi fırsat gördü, 1.5 yılda enerjide lisanslı 13 şirket aldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2010 00:00

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, kriz ortamından yararlanarak enerji sektörüne hızlı giriş yaptıklarını belirterek, “1.5 yılda lisansı elinde olan 13’üncü şirketi de devraldık. 3 yılda enerjiye 1.2 milyar Euro yatıracağız” dedi.

TÜRK inşaat sektörünün önde gelen gruplarından Ağaoğlu, enerjide de hızlı büyüyor. Enerji işine 2009 başında girme kararı aldıklarını hatırlatan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Enerji işine geç girdik. Yaklaşık 1.5 sene önce yatırım kararını açıkladık. Fakat iyi bir ekip oluşturduk ve enerji üretim lisansı olan 13’üncü şirketi geçen hafta aldık. Amiral gemimiz inşaat olacak ama enerjiye de 3 yılda 1.2 milyar Euro yatırım yaparak bu işte de zirvedeki şirketler arasına gireceğiz. Küresel krizi fırsata çevirerek, bugüne kadar hep lisanslı şirketleri bünyemize kattık. Bizim en büyük yeteniğimiz hız” dedi.

Bandırma’ya 200 milyon lira

Mersin-Mut’taki 33 megavatlık (MW) rüzgar enerjisi santralinden sonra, 93 megavatlık Bandırma Şah Rüzgar Enerjisi Santrali’nin inşaatına başladıklarını da hatırlatan Ali Ağaoğlu, şöyle konuştu: “Bandırma Şah Rüzgar Enerjisi Santralı’na (Bandırma Şah RES) 200 milyon lira yatırım yapacağız. Burası hayata geçince, Türkiye’nin toplam kurulu rüzgar enerjisi gücünün yüzde 10’unu tek başına karşılar hale geleceğiz. Halen Türkiye’nin rüzgar enerjisinde 1000 megavat civarı kurulu gücü var.”

Benim param değerli

2012’de yaklaşık 1.2 milyar Euro yatırımı hayata geçirmiş ve yılda 200 milyon Euro gelir elde eden enerji grubuna sahip olacaklarını söyleyen Ali Ağaoğlu, şunları dile getirdi: “3 yıl içinde 1000 MW’lık portföy oluşturacağız. Kafamıza koyduğumuz işleri hemen tamamlamak istiyoruz. 2 yıllık işi 6 ayda bitirmeye çalışıyoruz; çünkü benim param değerli. En büyük engel de bürokrasi. Yatırımcının önü açılmalı. Enerji lisansı almak isteyen yatırımcının önünde birçok prosedür var. Bu yüzden, elinde lisans olan şiretleri alarak büyümeyi tercih ettik.”

Çantacı değil, mühendis

Ali Ağaoğlu, son olarak Amasya’da hidroelektrik santral lisansı olan bir şirket aldığını hatırlatarak, “Son dönemde bir ‘çantacı’ lafı dolaşıyor. Bence bu tabir yanlış. Ben onların yaptığına mühendislik hizmeti diyorum. Çünkü bu insanlar dağ başında dolaşıp ölçümler yapıyor. Yatırım kararı veriyor. Ama eğer çantacı deniliyorsa da, bunu sistem kendisi yaratıyor” diye konuştu. Ağaoğlu Enerji Grubu Başkanı Murat Onuk ise, Bandırma RES’in 33 bin konutun yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağını belirtti. Ağaoğlu Enerji, bu proje için, Akbank ile 63 milyon Euro’luk kredi anlaşması imzaladı.

Türbin siparişleri 6 ayda 3 kat arttı

AĞAOĞLU’nun RES projelerindeki rüzgar türbini tedarikçisi de olan dünya devi Vestas’ın Türkiye ve Orta Doğu Bölge Lideri Mehmet Ali Neyzi, “Vestas, Türkiye’deki rüzgar enerjisi yatırımlarına devam ediyor. 2023 yılı için belirlenen 20 bin MW rüzgar enerjisi hedefine ulaşılması için gerekli adımlar atılmalı. Vestas’ın tüm dünyada halen 41 bin megavatlık türbini kurulu ve bu alanda dünya lideri” dedi. Vestas’ın halka açık bir şirket olduğunu aktaran ve 3 ayda bir siparişleri açıkladığını bildiren Neyzi, “Krizden önce Vestas’ın dünyada aldığı 3 aylık siparişler maksimum 6 bin 500 megavatı bulmuştu. 2009’un son çeyreğinde 1747 megavata kadar indi. 2010 ikinci çeyrekte yeniden 5 bin 61 megavat sipariş geldi” diye konuştu.

HES’lere tepkide ‘Çarşı her şeye karşı’ mantığı var

ALİ Ağaoğlu, Türkiye’de hidroelektrik santrallara (HES) karşı bilinçsiz bir tepki olduğunu savunarak, “Ben çevreci biriyim. Ofisimde, bahçemde meyve-sebze yetiştirmeye çalışıyorum. HES’lerde yapılırken de mutlaka ağaç kesilecektir ama, siz 1 ağaç kesmişseniz 10 tane de dikebilirsiniz. Bence çevreye en az zarar veren enerji yatırımları HES’ler ve rüzgar enerjisi santralleridir. Bu kadar kıyametin kopmasını anlamıyorum. ‘Çarşı herşeye karşı’ mantığı var burada” dedi. Tüm Ağaoğlu Grubu şirketlerinin de, Ağaoğlu Enerji Grubu’nun Mersin-Mut’ta ürettiği rüzgar enerjisini kullanmaya başladığını aktaran Ali Ağaoğlu, “Şirketlerimiz, TEDAŞ’ın şebeke elektriğinden yüzde 15 ucuza elektrik kullanıyor” bilgisini paylaştı. Ali Ağaoğlu, enerji grubu içinde, Gürcistan’daki Paravani HES’in de bulunduğunu, komşu ülkede 3 HES yapacaklarını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!