Güncelleme Tarihi:
İSPANYA Başbakanı Mariano Rajoy, İspanyol bankalarının sermayelerini yeniden yapılandırmak için Avrupa Finansal İstikrar Fonu’ndan (EFSF) 100 milyar Euro’ya kadar kredi yardımı alınması kararına ilişkin, “Bu bir banka kredisidir ve bankalar bu krediyi geri ödeyeceklerdir” dedi. Sadece finans sistemi için kullanılacak 100 milyar Euro’nun İspanya’yı kurtarma yardımı olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen Rajoy, “İspanya’da aileler ve şirketler borçlarıyla yüzleştiler ve kamu kurumları da bunu yapıyor. Şimdi ise sıra finans kurumlarına geldi” diye konuştu.
3 yıl geriden gitti
İspanyol bankalarının İspanya’nın Avrupalı ortakları tarafından kurtarılmasını kutlamaları gerektiğini belirten Rajoy, isim vermeden İspanya’nın durumunun Yunanistan ve İrlanda’dan farklı olduğunu vurguladı. Rajoy, şunları söyledi: “Avrupa’daki birçok ülke bankalarındaki yeniden yapılanmayı ve sermaye artışını 2009 yılında gerçekleştirdi. İspanya ise ne yazık ki bu kounda 3 yıl geriden gitti. Avrupalı ortaklarımızın bu kredi desteği, İspanyol bankaları için temel ve önceliklidir. İspanya’nın şu an çok yüksek düzeyde olan dış borçlarına karşı mücadele ediyoruz. Geçen yıl devlet gelirinden 15 milyar Euro fazla para harcadık. Ayrıca ülkenin rekabet ve esneklik alanlarında sorunları var.”
Şeffaflık çalışmaları sürüyor
İspanya ekonomi Bakanı Luis de Guindos da, Başbakan Rajoy gibi İspanyol bankalarının kredi yardımını almakta geç kaldıklarına vurgu yaparak, “Hükümet, bankaları, gerçeği kabul etmeye zorladı. Çok daha sağlam bir yapı için şeffaflık çalışmaları yürütüyoruz, keşke bu 3 yıl önce yapılsaydı” dedi.
Keşke reformlar 3 yıl önce yapılsaydı
İSPANYA Ekonomi Bakanı Luis de Guindos da, Başbakan Mariano Rajoy gibi İspanyol bankalarının kredi yardımını almakta geç kaldıklarına vurgu yaparak, “Hükümet, bankaları, gerçeği kabul etmeye zorladı. Çok daha sağlam bir yapı için şeffaflık çalışmaları yürütüyoruz, keşke bu 3 yıl önce yapılsaydı” dedi.
ECB tek enstrüman
AVRUPA Merkez Bankası Başkanı Mario Monti’ye piyasaları sakinleştirme konusunda acil harekete geçmesi için bir mektup yazacağını ve bunu 22 Haziran’daki Roma zirvesinde kendisine teslim edeceğini söyleyen Rajoy şunları kaydetti: “Mektupta şu mesajları aktaracağım; Avrupa’nın piyasaları sakinleştirecek kalıcı enstrümanlara ihtiyacı var. İstikrarı garantilemek için tek enstrüman ECB.”
AB’nin daha güçlü bir entegrasyona ihtiyacı var
AVRUPA Birliği’nin (AB) 28-29 Haziran’da yapılacak zirve toplantısının taslak sonuç metninde, bankacılık ve maliye alanında çok daha güçlü entegrasyona ihtiyaç olduğu ve bunun için atılacak adımların bir raporla açıklanacağı belirtildi. Son gelişmelerin Ekonomik ve Parasal Birlik’in (EMU) bir ileri aşamaya geçmesi gerektiğinin belirtildiği taslak metinde şöyle denildi: “Bu yeni aşama politikaların daha derinden entegrasyonu ve eş güdümüne dayanacaktır. Euro bölgesinde daha gelişmiş yönetişim ile desteklenen çok daha güçlü bankacılık ve maliye entegrasyonuna dayalı yapı taşlarına ihtiyaç oluşmuştur.”