Süleyman DEMİRKAN/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2008 00:00
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, zor durumdaki işletme ve çalışanların imdadına İşsizlik Fonu kapsamında, "Kısa Çalışma Ödeneği" formülü ile yetişeceklerini söyledi. Çelik, krize giren şirketin çalışanlarının maaşlarının bir bölümünün İşsizlik Fonu’ndan üç ay süreyle karşılanacağını bildirdi.
36 MİLYAR dolar büyüklüğe ulaşan İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paranın bir kısmı, "krizdeyim" diyen işletmeler ve çalışanlara destek amacıyla kullanılacak. Çalışanların maaşlarının bir kısmı, üç ay süreyle Fon’dan ödenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Böylece, hem işletme kriz nedeniyle kalifiye elemanını işten çıkarmak zorunda kalmayacak, hem de çalışan işsiz kalmayacak. İşsizlik Fonu da amacına uygun kullanılmış olacak" dedi. Çelik, akanlık olarak ellerinde iki önemli enstrüman bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
Ücret Garanti Fonu"Bunlardan biri Ücret Garanti Fonu, diğeri de Kriz dönemine has ’Kısa Vadeli Çalışma Ödeneği.’ Bir işletme iflas eder, konkordota ilan eder ve çalışanlarının ücretlerini ödeyemez duruma düşer, bu da resmen tespit edilirse; işçilerin başvurması halinde Bakanlığın Ücret Garanti Fonu’ndan geriye dönük olarak üç ay süreyle ücretleri karşılanabilir. Biz şimdi işçilerimize ve kamuoyumuza, bilinmeyen bu fonu anımsatıyoruz. Aslında bu yeni birşey değil."
Kısa Çalışma Ödeneği Çelik, Türkiye’yi de etkileyen küresel ekonomik kriz nedeniyle İşsizlik Fonu kapsamında "Kısa Çalışma Ödeneği" vermek için yeni bir çalışma başlattıklarını ve bunu kısa sürede sonuçlandıracaklarını bildirdi. Çelik bu konuda da özetle şu bilgileri verdi: "İşletme kriz nedeniyle aylığını ödemekte zorlandığı için işçi tam zamanlı çalışmıyorsa; bunlar İş-Kur’a başvuracaklar. Biz, örneğin kriz nedeniyle işçi 21 gün çalışmıyor, ancak 1 hafta çalışıyorsa, ’Al sana üç ay süreyle 21 günün ücreti. İşletme faaliyetine devam etsin, işçi de çalışmasını sürdürsün. Aylığını da tam alsın. Böylece sosyal devlet de görevini yapacak ve sosyal barışa katkı sağlayacak. Kriz, yıllarca sürmeyeceği için İşsizlik Fonu amacına uygun kullanılacak. Dolaylı olarak işletme de korunacak."
İşçi çıkartılmasın
Çelik, bu iki uygulamayı gündeme getirmekle işverenlere, "Hemen kriz var diye ilk hamle olarak aklınıza işçi çıkarmak gelmesin. Nasıl olsa kriz geçecek, biraz dayanın. Kader birliği ettiğiniz çalışanınıza sahip çıkarak çalışma barışı ve toplumsal barışa katkı sağlayın. Bundan uzun vadede siz de kárlı çıkarsınız" mesajı verdiklerini kaydetti.
İşsizlik ödeneği koşulu 600 günden 500 güne iniyorÇALIŞMA Bakanı Faruk Çelik, bu yıl krizle karşı karşıya kalan 7’si Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki 13 işletmenin kendilerine başvurduğunu ve bunlarla ilgili değerlendirmelerinin sürdüğünü bildirdi. Çelik, İşsizlik Ödeneği’nden yararlanmayı kolaylaştıracaklarını söyledi. Çelik, "Son üç yılda 600 gün çalışmış olma" koşulunu, "500 gün"e indirmeyi düşündüklerini açıkladı. Çelik, işsizlik ödeneğini alma sürelerini uzatma yönünde de çalıştıklarını da vurguladı. İşsizlik sigortasından yararlanan işsiz sayısının yılın ilk 5 ayında 120 bin iken, bugün 143 bine ulaştığını bildiren Çelik, İşsizlik Fonu kaynağının kıdem tazminatı ve benzeri yerlerde ’amaç dışı’ kullanmanın söz konusu olmadığını vurguladı.