Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE'de beş bankaya el konulması sonrasında başlayan panikle krize giren KKTC, Koçbank ile moral buldu. Koçbank'ın, Kıbrıs'taki muhabir bankası Hürbank'ı alma kararı, Kıbrıs bankacılık sektörüne güven dopingi olarak değerlendirildi.
KOÇ Holding'in, Koçbank'ın muhabir bankası Hürbank'ın çoğunluk hisselerini alma kararı, bankacılık sektöründeki krizi aşmaya çalışan Kıbrıs için büyük moral oldu.
Koç Holding'in Kıbrıs'a gelişinin, halkın bankacılık sektörüne sarsılan güveninin kazanılmasında ve sektörün toparlanmasında önemli rol oynayacağı belirtiliyor.
İki yerel bankanın faaliyetlerinin dondurulmasıyla sonuçlanan bankacılık krizi, Kıbrıslı Türkler'in yıllardır Kıbrıs'ta yatırım yapmasını beklediği Koç Holding'i Ada'ya getirtti. Koç Holding İdare Meclisi, KKTC'de 7 şubeyle faaliyet gösteren Hürbank'ın çoğunluk hisselerinin alınmasını kararlaştırdı. Bankacılık krizinden etkilenen Hürbank'ın, Koçbank'a hisselerinin yüzde 75'ini devretmeyi teklif ettiği öğrenildi.
KRİZ HIZLANDIRDI
Teknik detayları görüşmek üzere önceki gün Ada'ya gelen dört kişilik heyet, toplam mevduatı 12 trilyon lira olan bankanın hesaplarını incelemeye başladı. Devir işleminin bayramdan sonra tamamlanması bekleniyor.
Koçbank Genel Müdür Yardımcısı Semih Bilgin bir süredir Koçbank'ın Kıbrıs'a gelmeyi planladığını, ancak bankacılık krizinin bu süreci hızlandırdığını söyledi.
1970'li yıllardan beri Koç Grubu'nun ürünlerini Ada'da pazarlayan Birinci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Birinci ise, ‘‘Koçbank ile ortaklığımız bankacılık sektörü için büyük moral oldu. Koç Holding'in adaya gelişi Kıbrıs Türk ekonomisi açısından bir dönüm noktasıdır. Koç'un diğer alanlarda da Ada'da yatırım yapacağını umuyoruz' dedi.
12 MİLYON DOLAR
Öte yandan, Türkiye, KKTC'ye 12 milyon dolar gönderdi. Başbakan Derviş Eroğlu, gönderilen paranın Türkiye'den bankacılık krizi sırasında Merkez Bankası'nın mali yapısının güçlendirilmesi için talep edilen 200 milyon dolarlık krediyle ilgisi olmadığını belirterek ‘‘Gelen para, Türkiye'nin 1999 yardımları çerçevesinde gelmiştir. 200 milyon dolarlık kredi talebi konusundaki girişimlerimiz sürüyor’’ dedi.
Mevduat Kıbrıs'tan Türkiye'ye kaçıyor
KKTC'de bankacılık krizi sırasında yerel bankalardan çekilen mevduatlarının bir bölümünün Türkiye'deki bankalara kaydığı, önemli bir miktarın da yastık altına gittiği belirtiliyor. Bankacılık uzmanları, paraların yastık altında bekletilmesinin uzun vadede ekonomiye büyük zarar vereceğini ifade ediyorlar.
Toplam mevduatın 800 milyon dolar olarak hesaplandığı KKTC'de faaliyetleri dondurulanlarla birlikte 38 yerel banka bulunuyor. KKTC'de banka açmak için 50 milyar lira sermaye yeterli oluyor. Bankacılık Yasasına göre bankalar, mevduatlarının yüzde 15'ini munzam karşılık olarak göstermek zorunda. Bu oranın aşağıya çekilmesini talep eden bankacılar, hükümetin sıkıştıkça munzam karşılıklara başvurmasının, Merkez Bankası'nın kriz zamanlarında müdahale şansını azalttığını vurguluyorlar.
Denktaş: Koç geldi sıra Sabancı'da
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Koç Holding'in Kıbrıs'a gelişini ‘Büyük olay' olarak niteledi. Koçbank Genel Müdür Yardımcısı Semih Bilgin başkanlığındaki heyeti kabulünde konuşan Denktaş, ‘‘Koçbank'ın Hürbank ile ortaklığını Koç Holding'in Kıbrıs'a gelişi olarak algılıyoruz. Size ve Rahmi Koç'a teşekkür ederim. KKTC ekonomisine ve istihdama önemli katkılarınız olacak. Bir de rakibinizi, yani Sabancı'yı getirirsek yüzümüz tümüyle gülecek’’ dedi.