Krizde ‘zor’u gören ülkeler ‘vergi barışı’na sarılıyor

Güncelleme Tarihi:

Krizde ‘zor’u gören ülkeler ‘vergi barışı’na sarılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2011 00:00

Nexia International Vergi Komitesi Başkanı Rajesh Sharma, son global krizde zora düşen ülkelerin gelirlerini artırmak için vergi affı ve varlık barışı uygulamalarını seçtiklerini söyledi. Türkiye’nin de bu iki yöntemi başarı ile uyguladığını kaydeden Sharma, “Avrupa’da İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya da bu iki yolu seçen ülkelerden” dedi.

Haberin Devamı

DENETİM ve danışmanlık alanında dünyada ilk 10 büyük şirket arasında yer alan Nexia International Vergi Komitesi Başkanı Rajesh Sharma, global kriz sürecinde vergi affı ve varlık barışının ülkelerin gelirlerini artırmada önemli kaynaklar olduğunu söyledi. Krizde zora düşen ülkelerin kaynak arayışına girdiklerine dikkat çeken Sharma, “O nedenle vergi affı ve yurtışındaki banka hesaplarının ülkeye çağırılması gibi gelir artırıcı yöntemler gündeme geliyor. Türkiye krizde her iki yöntemi de başarıyla uygulayan ülkelerden biri oldu” dedi.
Peşin ödeyene teşvik çözümü
Vergi oranlarındaki artışın her zaman devletin gelirlerini artırmak için doğru çözüm olmayabileceğini kaydeden Sharma, şunları söyledi: “Çünkü bu kez kayıtdışı ekonomiye yönelimler olabiliyor. Vergi affı, vergisini düzenli ödeyen mükellefler için mağduriyet durumu oluşturuyor. Ancak bu durum bazı küçük teşviklerle çözülebilir. Krizde özellikle Avrupa’da hem vergi oranında artış yapmak zorunda kalan ülkeler olduğu gibi aynı ülkelerin af yoluna gittiklerini de gördük.”
Avrupa da barıştı
Gelişmiş ekonomilerin krizi daha ağır hissettiklerini hatırlatan Sharma, şunları dile getirdi: “Avrupa’da İngiltere başta olmak üzere Almanya, İtalya ve Fransa vergi affı yöntemi ile büyük oranda vergi gelirlerini artırdı. Birçoğu iflasın eşiğindeki şirketler vergi affından yayarlanarak ekonomiye yeniden kazandırılmış oldu. Bu ülkeler, henüz vergi affından ne kadar ek vergi elde ettiklerini açıklamadı. Varlık barışına da gidildi ve bu yolla çok büyük miktarlarda birikimlerin yeniden ülkeye girmesi sağlandı.”
80 milyar Euro bekliyor
İngiltere’nin durgunluktan en çok yakınan Avrupa ülkelerinden biri olduğunu kaydeden Rajesh Sharma, şunları anlattı: “O nedenle vatandaşlarının yurtdışındaki birikimlerini geri çağıran af mekanizmalarını harekete geçirdi. Bu yolla 2012’de 50 milyar Euro’dan 80 milyar Euro’ya kadar ek gelir elde etmeyi planlıyor. Bunun için hatta İsviçre ile bir anlaşma imzaladılar. İsviçre, İngiltere adına kendi ülkesindeki İngiliz vatandaşlarına ait hesaplarından doğan vergi gelirlerini toplayacak.”

Haberin Devamı

Devletle barışan şirkete yabancı ilgisi artabilir

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de ‘borç yeniden yapılandırması’ndan yararlanmak isteyenlerin 60 milyar liralık başvuru yaptığını hatırlatan AS/Nexia Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Özsüt, şöyle konuştu: “Bu başvurularla devletin mükelleflerle barıştığını gösteriyor. Bu durum yabancı ortaklıklar ve satın almalar açısından bir hareketlilik getirebilir. Çünkü vergi sorunu bulunmayan şirketler uluslararası sermayenin daha çok ilgisini çekiyor. Yabancı şirketler vergi sorunu olmayan şirketleri tercih ediyorlar. Bu durum aftan yararlanan şirketler için önümüzdeki dönemde bir avantaj sağlayacaktır.”

Türkiye yükselen yıldız herkes gelmek istiyor

NEXIA International Başkan Yardımcısı Clive Nicholson, “Gelişmekte olan ekonomilerin global ekonomi içindeki ağırlığı artıyor. Bunu her alanda hissediyoruz. Vergi konferansı için geçen yıl Hindistan’daydık, bu yıl Türkiye’deyiz. Çünkü Türkiye G-20 içinde yer alan önemli bir ülke. Geleceğin yükselen yıldızlarından. Herkes buraya gelmek istiyor. Gelecek yılın toplantısı uzak doğuda olacak. Ondan sonrası için de Çin var sırada” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!