Krizde peynir altı suyu tozu üretti

Güncelleme Tarihi:

Krizde peynir altı suyu tozu üretti
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 02, 2001 00:00

Bahçıvan Gıda, 4 milyon dolarlık yatırımla bugüne kadar çevreyi kirleten ‘‘peynir altı suyu’’ndan ‘‘peynir altı suyu tozu’’ üretmeye baÅŸladı. Erdal Bahçıvan, ‘‘Tam kriz ortamında bu yatırımı tamamladık. Dondurma dahil birçok ürüne hammadde olan peynir altı suyu tozu üretimine geçtik’’ dedi.Bahçıvan Gıda Sanayi ve Ticaret A.Åž., krize raÄŸmen 4 milyon dolarlık bir yatırımla Lüleburgaz'daki tesislerinde ‘‘peynir altı suyu tozu’’ üretmeye baÅŸladı. Bahçıvan Gıda Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mecit Bahçıvan ve Yardımcısı Erdal Bahçıvan, dondurma üretiminden hazır çorbaya kadar deÄŸiÅŸik gıda ürününde hammadde olarak kullanılan peynir altı suyu tozu yatırımını 7 ayda tamamladıklarını bildirdi.Erdal Bahçıvan, yeni yatırımlarıyla ilgili ÅŸunları söyledi:‘‘Biz bu iÅŸe 2001 yılı başında, yani krizin derinleÅŸmeye baÅŸladığı günlerde giriÅŸtik. Sonuçta 7 ay gibi kısa sürede tamamladık. Hem de krizi yaÅŸayarak. Bu tesis bize peynir altı suyu tozu üretimi getirdi. Peynir üretimi sonunda ortaya çıkan peynir altı suyu, iÅŸlenmediÄŸi taktirde çevreye zarar veren bir üründür. Yeni kurdugumuz tesiste, peynir üretimimiz sırasında ortaya çıkan peynir altı suyunu son teknolojiyi kullanarak, peynir altı suyu tozu elde ediyoruz. DoÄŸaya ise çevreyi tehdit etmeyen, pırıl pırıl su bırakıyoruz.’’İTHAL EDÄ°LÄ°RDÄ°Bahçıvan Gıda'nın 45 yıl önce DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu'nun deÄŸiÅŸik bölgelerinde peynir üreterek faaliyete geçtiÄŸini hatırlatan Erdal Bahçıvan, şöyle konuÅŸtu:‘‘1992 yılında Lüleburgaz'daki tesisimiz hizmete girdi. Bugüne kadar yaptığımız yatırım tutarı 10 milyon doları buldu. Kriz ortamında yaptığımız yatırımla süt tozu ve peynir altı suyu tozu üretmeye baÅŸladık. Özellikle peynir altı suyu tozu bizim için önemli bir adımdı. Çünkü, peynir altı suyu, bugüne kadar derelere, dolayısıyla denizlere akıyor ve çevreyi kirletiyordu. DiÄŸer taraftan da Türkiye, yüzlerce çeÅŸit gıda imalatında hammadde olarak kullanılan peynir altı suyu tozu için ayrıca döviz ödüyordu.’’Erdal Bahçıvan, üretime yeni geçmelerine karşın peynir altı suyu tozunda ilk ihracatı da Malezya'ya gerçekleÅŸtirdiklerini belirterek, peynir tüketicisine şöyle seslendi:‘‘Peynir, insan hayatında önemli ve vazgeçilmez bir yer tutuyor. Ancak, tüketicimiz peynir satın almayı dalından koparılan bir meyve veya denizden tutulan balık gibi algılıyor. Arkasında kimin olduÄŸu, markasını bilmediÄŸi peyniri sadece satışı yapan tezgahtara güvendiÄŸi için alıyor. Oysa, peynir bu kadar hafife alınacak bir ürün deÄŸil. Bunu unutmayın.’’Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!