Krizde kuyumculuktan ürküp ‘çanta’ya girdi 11 milyon lira yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Krizde kuyumculuktan ürküp ‘çanta’ya girdi 11 milyon lira yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2011 00:00

Sivaslı Platin ailesi, ‘burslu kolej okuma hakkı’ elde eden çocuklarının peşinden İstanbul’a göç etti. Markette ekmek satarak ticarete başlayan 3 kardeş; gıda toptancılığı, kuyumculuk, LC Waikiki bayiliği yaptı. 2001’den itibaren çanta işine girdiler. Şimdi Varna, Tiflis dahil 12 mağazalı bir zincire dönüşen De Vib’le 11 milyon lira ciro yakaladılar.

Haberin Devamı

ANADOLU insanının ‘doğduğun yer değil, doyduğun yerlisin’ sözüne en uygun girişimcilik öykülerinden birine Gökhan, Erkan ve Serkan Platin kardeşler imza attı. 1990’ların başında İstanbul’da Tercüman Koleji’nde burslu okuma hakkı kazanan Erkan’ı okutmak için İstanbul’a göç eden Platin Ailesi’nin üç oğlu, İstanbul’da ticarete adım atınca hayatları değişti. 2001’de kurdukları kadın ayakkabı, çanta ve aksesuar markası De Vib’le mağazalaşmaya başlayan üç kardeşin ikisi yurtdışında 12 mağazası geçen yıl 11 milyon lira ciro yakaldı. De Vib yönetim kurulu üyesi Gökhan Platin 2012’de 10 mağaza daha açacaklarını ve ciroyu 15-18 milyon lira hedeflediklerini belirtiyor ve şöyle başlıyor anlatmaya:

Baba işçi emeklisi

Sivaslıyız. Ailemizde ticaretle uğraşan yoktu. Babamız Devlet Demir Yolları’ndan işçi emeklisidir. Biz ticarete İstanbul’a taşınınca başladık. Ağabeyim Tercüman Lisesi’nde burslu okuma hakkı kazanmıştı, onun peşisıra taşındık. Dayımların marketi vardı. Bize markette ekmek büfesi açma izni verdiler. İlk ticaretimiz de o oldu. Sonra biz de gıda toptan işine girdik. 1994’te gıda işini bırakmayı düşünürken bir akrabamız ‘kuyumculuk yapın’ dedi. Biz şaka yapıyor sandık ama sonra düşündük aklımıza yattı. Çok sermaye gerekir sanıyorduk ancak ‘azla az, çokla çok’ olabiliyormuş. 3 kilogram altınla Bahçelievler Yayla’da başladık. Kuyumcu dükkanımızın hemen yanındaki boş küçük dükkanları da tuttuk ve birinde LC Waikiki bayisi olarak çocuk giyim, birinde de kadın giyim satmaya başladık.

Çekçekli okul çantası

2001 ekonomik krizi sırasında kuyumculara sürekli saldırı oluyordu. Her hatfa birkaç kuyumcu soyluyor ya da vuruluyordu. Biz bu işten de çıkma kararı aldık. Altınımız 8 kilogram olmuştu, hepsini sattık ve çıktık. Hong Kong’dan ilköğretim çocukları için çiçekli okul çantaları ithal ettik. Bu çantalar çok talep gördü ve bir anda kendimizi çanta işinde bulduk. Çanta talebi 11 aya yayıldı. Yayla’daki dükkanlarımızdan çıktık ve Merter’de toptan çanta için yer açtık. Kendi markamız olarak da De Vib’i tescil ettirdik.

Büyük markalara tedarik

Uzakdoğu’dan kaliteli ve uygun fiyatlı çantalar getirince bir anda büyük katlı mağazaların ilgisini çektik. İşimizin kaldıracı bu oldu. YKM, Boyner gibi mağazalara ürün tedarikine başladık. Bunu yapınca ardından diğer markalar kendi adlarına ürün istemeye başladılar. Koton, Atalar gibi markalara fason tedarikçi olduk. Onlara da ciddi adetler yaptık. Çanta, ayakkabı, aksesuar, takı derken ürün çeşidimizde hızla yükseldi. Uzakdoğu denince akla kalitesiz ve ucuz ürünler geliyordu ama biz öyle yapmadık. Küresel markalar kime ne ürettiyorsa, hangi malzemeyi kullandırıyorsa biz de öyle yaptık.

İlk mağaza 35 metrekare

Sonra kendimiz mağazalaşma kararı aldık. Çünkü ürün gamımız çok genişlemişti ve 10 ülkede üretim organizayonu yapabilen bir kabiliyet kazanmıştık. Aralarında Brezilya da vardı Fransa’da. İlk mağzayı 2003’te Beşiktaş’ta çarşıda açtık. 35 mekrekarelik bir mağazaydı ve çok iyi iş yapıyor. Sonra Bakırköy’de bir tane, Airport AVM’de birtane, İzmir’de 2 tane derken bayilik vermeye başladık. Hatay, Gaziatep, Mersin, Zonguldak yayıldık. Şu an 6’sı bizim 6’sı bayilik 12 De Vib var.

Haberin Devamı

Ortadoğu ve Balkanlar’a TV dizileriyle açılıyoruz

Haberin Devamı

GÖKHAN Platin, De Vib’in markalaşma sürecinde televizyon dizilerine adım attıklarını belirterek şunları söylüyor: “TV dizilerinin ürün sponsoru oluyoruz. Kadın çanta, ayakkabı ve aksesuarı olarak dizilerdeki kadınları donatıyoruz. Bunun geri dönüşünü de şimdilerde görüyoruz. Lübnan, Suriye, İran ve Balkanlarda De Vib bu sayede tanınmış durumda. Şimdi oralardan yoğun şekilde mağazalaşma
talepleri de geliyor.”

Varna ve Tiflis tamam Sofya ve Erbil yakında

DE VIB Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Platin, şöyle konuşuyor: “Bulgaristan Varna’da mağazamız açıldı. Şimdi aynı partnerimiz Sofya’da bir tane daha açmak istiyor. Gürcistan Tiflis’te işlemler tamam 1 ay içinde açılıyor. Erbil’de ürün sattığımız müşterimiz De Vib mağazası açmak için bizi bekliyor. Yakında görüşmeye gideceğiz. Şu anda ciromuzun yüzde 25’i zaten normal ihracattan geliyor. Yurt dışı mağazalarımız çoğaldıkça ihracatımız da hızla artacak. Yurt içinde de Bursa, Antalya ve Adana için mağaza görüşmelerimiz sürüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!