Krizde işe girenler düşük maaşla başlıyor, sonra açık kapanmıyor

Güncelleme Tarihi:

Krizde işe girenler düşük maaşla başlıyor, sonra açık kapanmıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2009 00:00

ABD’de Yale Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre kriz döneminde ilk kez iş hayatına adım atan yeni mezunlar, hayata 1-0 yenik başlıyor.

Krizde işe giren bir mezunun, daha parlak dönemlerde hayata atılanlara oranla yüzde 7-8 daha az maaş aldığını ortaya koyan araştırmaya göre, bu etki 10 yıllar boyunca sişlinmiyor. 12 yıl sontra ortalama yüzde 4-5’lerde dolaşan bu fark 18’ince yılda ise yüzde 2 oluyor.

ABD Hükümetinin elindeki datalar da bu durumu doğruluyor. Örneğin işsizliğin yüzde 10.8 olduğu 1982 yılında işe giren bir yeni mezun ile işsizlik oranının yüzde 7.5 olduğu 1981’de işe giren mezunla karşılaştırıldığında 1981 girişliler diğerlerine oranla ilk yılda yüzde 23, 18’inci yılda yüzde 6.6 daha az maaş alıyor.

Bir puan etkiliyor

Yale Üniversitesi İşletme bölümü öğretim üyesi Profesör Lisa Kahn, işsizlik oranındaki her 1 puanlık yükseliş, maaşta yüzde 7-8 lik düşüş anlamına geliyor. Üniversite mezunu işsizlik oranı da ABD’de her yıl artıyor. 20-24 yaş arası gençlere bakıldığında işsizlik oranı yüzde 6.1 olurken, diplomalılar karşılaştırıldığında ise bu yüzde 19.6’ya ulaşıyor.

Diplomanın merdiven tırmanmaya başlamak için yeterli olmadığı kriz dönemi ilginç hikayeleri de beraberinde getiriyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın seçim çalışmalarında görev alan Andrew Friedson’ın hikayesi de bunlardan biri. Geçen yıl University of Maryland’i bitiren Friedson’ın en büyük umudu seçimi kazanan Obama’nın kabinesinde görev alabilmekti. Ancak, işler istediği gibi gitmedi ve finans konusundaki birikimlerini kullanmayacağı Yahudi bir organizasyon olan Hillel’de yardım işine başladı. Ayda 1250 dolar karşılığında çalışan Friedson’ın normal bir dönemde ayda 3 bin dolara kolayca iş bulabileceği belirtiliyor.

ABD’de işsizlik 26 yılın rekorunu kırdı

ABD’de nisan ayında, ekim ayından bu yana en küçük oranda ve beklentilerin altında, 539 bin kişi işini kaybetti. Nisan ayında yeni iş kayıpları, beklentilerin altında yaşansa da işsizlik oranı, 1983 yılı Eylül ayından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 8.9’a yükseldi. Mart ayına ilişkin daha önce 663 bin olarak açıklanan tarım dışı iş kaybı verileri de revize edilerek, 699 bine çıkarıldı. ABD’de şubat ayında ise 681 bin kişi işini kaybetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!