Krizde ilk yolcu Erçel

Güncelleme Tarihi:

Krizde ilk yolcu Erçel
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2001 00:00


Haberin Devamı

Krizin hükümette revizyona neden olacağı beklentisi boşa çıktı. Ekonomi bürokrasisi ilk firesini verdi. Erçel'in önceki akşam, hükümete istifasını sunduğu öğrenildi. Ekonomi yönetimi ile bankacıların biraraya geldiği toplantıya Gazi Erçel'in katılmayışı, Merkez Bankası'nı Erçel'in yerine yardımcısı Şükrü Binay temsil edişi, bir değişimin işareti olarak algılandı.

Dün bütün gün ekonomi kulislerinde Erçel'in Merkez Bankası başkanlığından istifa ettiği konuşuldu. Gün boyunca buna ilişkin sorular yanıtsız bırakılırken, ‘‘resmen’’ açıklanmasa da akşam saatlerinde haber doğrulandı. Erçel, 1996 yılından bu yana sürdürdüğü Merkez Bankası Başkanlığı'ndan görev süresinin dolacağı nisan ayını beklemeden istifasını verdi. İstifasını önceki akşam hükümete sunan Erçel, yakın çevresine bunun gerekçesini şöyle açıkladı:

‘‘Programda değişiklik yapılması kararı alındı. Yeni programın, yeni bir kadroyla götürülmesini daha uygun buldum. Aksi takdirde başarılı olmaz. Bu nedenle 23 Şubat Cuma akşamı itibariyle istifamı verdim.’’

IMF ile yapılan stand-by düzenlemesi kapsamında verilen Niyet Mektubu'nda ‘‘guvernör’’ sıfatıyla imzası bulunan Erçel'in istifası, Merkez Bankası başkanlığı koltuğunu kimin dolduracağı konusunu da gündeme getirdi. Beklenmesine karşın dünkü Liderler Zirvesi'nden bu konuda bir açıklama gelmezken, ekonomi kulislerinde hükümetin birkaç isim üzerinde durduğu konuşuldu. Bu isimler arasında Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş'in de adı yer aldı.

ÖDÜLLÜ BAŞKAN

Görev süresi nisan ayında dolacak olan Gazi Erçel, 18 Nisan 1996'da koltuğa oturmuştu. 54 yaşında olan Erçel, el konulan ve daha sonra Sümerbank bünyesine dahil olan Yaşarbank genel müdürlüğünden Merkez Bankası başkanlığına getirildiği için, özel sektör kökenli sanılıyor. Ama aslında onun bürokratlığı çok daha eskiye dayanıyor. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat bölümünden mezun olan, ABD'deki Vanderbilt Üniversitesi’nde master yapan Erçel'in iş hayatının başlangıcı Maliye Bakanlığı. Bankalar Yeminli murakıplığı ve Hazine genel müdür yardımcılığı da yapan Erçel, 1978 yılında IMF ile borç erteleme görüşmelerinde yer aldı.

IMF'de direktör yardımcısı olarak da görev yapan Erçel, 1986 yılında, dış ilişkilerden sorumlu hazine genel müdürü sıfatıyla Türkiye'ye döndü. 1989 yılına kadar bu görevi sürdüren Erçel, aynı yıl Yaşar Holding'e geçerek bürokrasiden ayrıldı.

Erçel, Tütünbank genel müdürü olarak 7 yıllık özel sektör kariyerinden sonra Merkez Bankası Başkanı olarak bürokrasiye dönüş yaptı. ANAYOL koalisyonunu oluşturan her iki liderin de üzerinde mutabık kaldığı bir isim olarak bu işi üstlenen Erçel, sonraki hükümetler döneminde de koltuğunda kalmayı başardı. Çok sayıda uluslararası ödülün sahibi olan Erçel, en son Eylül 2000'de IMF-Dünya Bankası toplantılarının yapıldığı Prag'da Euromoney'nin Yılın Merkez Bankacısı ödülünü aldı.

Ancak Merkez Bankası Başkanı olarak altına imza attığı para programının başarısızlığı eleştiri oklarına Erçel'i hedef yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!