Güncelleme Tarihi:
Esko Tapani Aho, “Eskiden politikacıydım, politika şapkam var. Bir de inovasyon şapkam var. Kendi ülkemde İnovasyon Fonu’nun 4.5 yıl başkanlığını yaptım. Küresel krizlerde devletlerin müdahaleleri ‘ağrı kesici’ gibidir. Küresel ekonominin büyümeye geçmesi için acil ve yeni itici güçlere ihtiyacı var” diye konuştu.
Ağrı, sancı azalıyor
Mali krizin problemin sadece bir kısmı olduğuna dikkat çeken Esko Tapani Aho, sözlerini şöyle sürdürdü: “Karşımızdaki zorlukların daha acil bir bölümü var. Gerçek ekonomik kriz aslında devletlerin politika müdahalelerini gerektiriyor. Daha düşük vergilere ihtiyacımız var. Destek paketlerine ihtiyaç var. Bunlar son derece gerekli. Ama destek sadece bir ağrı kesici rolünü oynuyor. Bu krizden bizi çıkarmıyor. Hayatımızı biraz daha kolaylaştırıyor. Biraz ağrıyı sancıyı azaltıyor ama bir çözüm değil. Acil olarak küresel ekonominin büyüme için yeni itici güçlere ihtiyacı var.”
Çöküş riski kalmadı
18’inci Kalite Kongresi’nin özel konuşmacısı olarak “Yenilikçilik, Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkınma” başlıklı bir oturuma katılan Esko Tapani Aho, küresel kriz patlak verdiğinden bu yana toplumların ortak girişimle birşeyi başardığına dikkat çekerek, “Küresel mali sistemin çöküş riski vardı ama bu riskten kaçınıldı. Bu büyük bir başarı. Ortak gelişimde bunu başarabildik, takdir etmek lazım” dedi.
Üç itici güç
Esko Tapani Aho, küresel ortamda büyüme yaratabilmek için 5 noktaya dikkat etmek gerektiğini belirterek şöyle sıraladı: “Devrimsel teknolojiye, doğru zamanlamaya, doğru yeteneklere, risk alma kapasitesi ve girişimciliğe ve doğru ekosisteme sahip olmak lazım.” “Gelecekte büyüme fırsatları nerede” diye bir de soru soran Aho, dünyayı kurtarabilecek üç itici güç olduğunu söyledi. Aho,ilk itici gücün üretkenlik, ikincinin büyüme, üçüncünün de çok çalışmak olduğunu vurguladı.
Karbon silahsızlanması
1950’li yıllarda yaşanan nükleer savaş korkusunun global topluluğun ortak çabasıyla kontrol altına alındığını belirten Finlandiya Eski Başbakanı Esko Tapani Aho, bugünkü ihtiyacın da karbon silahsızlanması olduğunu vurguladı. “Aynı tip tehditle karşı karşıyayız” diyen Aho, bu krizi atlatmak için de ortak çaba gerektiğini söyledi.
İklim değişikliğine para harcamaya hazır olmalıyız
İKLİM değişikliğinde yarın ne olacağının tahmin edilmesinin çok zor olduğunu söyleyen Finlandiya Eski Başbakanı Esko Tapani Aho, “Benim fikrime göre iklim değişikliğinin dünya için taşıdığı riskler global savaş riskinden daha yüksek. İklim değişikliği için para harcamaya hazır olmalıyız” dedi.
‘Daha az’ yerine hiç kirletmeyelim
KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Ali Rızan Kaylan, Kongre’deki konuşmasında, çevresel ve ekonomik dengelerin bozulmasıyla korkunç bir tablonun ortaya çıktığını vurgulayarak, “Küresel düzlemde işbirlikleri ile önlemler alınması artık yaşamsal bir zorunluluk” dedi. “Artık paradigma değişikliği kaçınılmaz” diyen Kaylan, bakış açısının “Daha az kirletelim” yerine “Hiç kirletmelim” şeklinde değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
TÜSİAD: Şirketler küresel çözüm üretmeli
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı Erdal Karamercan, krizin ardından yaşanan hızlı değişim ve beraberinde gelen belirsizlik içinde kuruluşların varlıklarını koruyabilmelerinin gelişmelere uyum sağlayabilmelerine bağlı olduğunu söyledi. Artık şirketlerin stratejilerini küresel bir temel üzerinde kurgulamak, kaynak ve üretim sistemlerini uluslararası düzene adapte etmek zorunda olduğuna dikkat çeken Karamercan, “İşte tam bu noktada, küresel koşullara küresel çözüm üreten ve sistemi önceden izleyen uluslararası işbirliklerine ve koordinasyona olan ihtiyacı daha da fazla hissediyoruz” dedi.