Krizde bile Europay Türkiye'yi birinci yaptık

Güncelleme Tarihi:

Krizde bile Europay Türkiyeyi birinci yaptık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2002 01:45

Bankaların kart konusundaki yaratıcılıkları ve performansları MasterCard Türkiye'ye ödül getirdi.

Europay Avrupa'nın en başarılı ofisi olarak Türkiye'yi ödüllendirirken, Europay Avrasya Müdürü Genel Müdürü Özlem İmece, ‘‘Bu ödül aslında Türk bankacılığına verilmiş bir ödüldür’’ dedi.

Türk bankalarının sanal kart, önceden ödemeli kartlar ve akıllı kart uygulamalarıyla Avrupa bankalarının önüne geçmelerinin bu ödülün Europay Türkiye ofisine verilmesinde etkili olduğunu vurgulayan Özlem İmece, ‘‘Bu uygulamaların yanı sıra Maestro ve MasterCard sayısındaki hızlı artış ve pazar payımızın yükselmiş olması Avrupa'nın en başarılı ülkesi seçilmemizi sağladı’’ dedi. Amerika'da yapılan törenle ödülü alan İmece, bunun Türk bankacılık sisteminin ve Türkiye'nin tanıtımı açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'de kredi kartı pazarında krize rağmen büyük hareketlilik yaşandığına dikkat çeken İmece, ‘‘Kapanan bankalar ve dolayısıyla silinen hesaplar olmasına karşın toplam pazarda yüzde 5'lik bir artış söz konusu’’ dedi.

45 MİLYON KART VAR

Türkiye'de kredi kartı sayısının 40 milyon civarında olduğunu, bunun mağaza kartları ile birlikte 45 milyonu bulduğunu belirten İmece, ‘‘Europay olarak bizim mart ayı sonu itibariyle 21.7 milyon kartımız var’’ dedi. Ancak bu rakamların toplam nüfus dikkate alındığında yüksek bulunamayacağını vurgulayan İmece, şunları söyledi:

‘‘Araştırmalarınız, Türkiye'de kişi başına ortalama 2 tane banka kartı, yine kişi başına 3 tane de kredi kartı düştüğünü gösteriyor. Buradan yola çıkarak 6-7 milyon kişide banka kartı, 11 milyon kişi de kredi kartı olduğunu hesaplıyoruz. Türkiye'de POS makinesi sayısı 350 bin civarında. Ancak bir işyerinde birden fazla makine olduğunu düşünce, kart kullanımının mümkün olduğu işyeri sayısının ancak 60-70 bin de kaldığı görülüyor. Oysa Türkiye'de 500 binden fazla yazarkasa var.’’

Türk tükecisinin kredi kartlarıyla alışveriş yapmayı sevdiğini belirten İmece, krizin kart kullanımı alışkanlıklarını değiştirdiğini kaydetti.

Nakit taşımıyorum siz de taşımayın

Türkiye'de kredi kartının yerleştiğini ancak ‘‘plastik para’’ kavramının henüz gelişmediğini de ifade eden Europay Avrasya Müdürü Genel Müdürü Özlem İmece, şöyle konuştu: ‘‘Türkiye'de pekçok insanın cebinde banka kartı var, ancak insanlar bu kartı kullanmak yerine nakit harcamayı tercih ediyor. Bakıyorsunuz ATM'lerin önünde kuyruklar oluşuyor, oysa bu kartlarda aynen kredi kartları gibi her yerde geçiyor. Ancak kart kullanılacağı zaman sadece bankanın tahsis ettiği kredi hatırlanıyor. Oysa pekçok ülkede insanlar cebinde nakit taşımıyor ve bankadaki parasını kart yoluyla harcıyor. Türkiye'de ise ancak cebinde nakit para olduğu zaman insanlar kendini güvende hissediyor. Tabii bunda bugüne kadar bankaların da sadece kredi kartının tanıtımına yönelmiş olmaları, işyerlerinin bu sistemi henüz yeterince benimsememiş olmaları da etkili. Ancak herkese harcamalarını kartla yapmalarını öneriyorum. Harcama yaptığınız yerlerde kartla ödeme yaparken sorun çıkarırlarsa, ısrar edin tekrar denesinler. Ben öyle yapıyorum, çünkü üzerimde nakit taşımıyorum.’’

850 bin kişinin kredi sicili bozuk

Bankalardan kullandıkları tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarını ödemedikleri ya da geç ödedikleri için ‘‘kara liste’’ye alınanların sayısı gittikçe artıyor. ‘‘Kara liste’’ye yılın ilk dört ayında 61 bin 299'u kredi kartı, 10 bin 406'sı ise tüketici kredisi borçlusu olmak üzere toplam 71 bin 705 kişinin alındığı belirlendi. Böylece, sözkonusu listedekilerin sayısı, nisan ayı sonunda 848 bin 693'e ulaştı. Ancak nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 34.2 oranında bir gerileme olduğu da görüldü. Mart ayında 19 bin 451 adet olan ferdi kredi ve kredi kartları kapsamında borcunu ödemeyenler ile gecikmeli olarak ödeyenlerin sayısı, nisan ayında 12 bin 805 kişiye indi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!