AyÅŸegül AKYARLI GÜVEN
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 07, 2009 00:00
Amerikan Gizli Servisi’nin (CIA) rakamlarına göre, nüfusun 6 milyar 790 milyonu bulduğu dünyada, erkeklerin sayısı kadın nüfusunu 100 milyon aşıyor.
Bu da bu kadın sayısının erkeklerin altında kaldığı ülkelerde evlenmek isteyen erkeklerin özellikle kriz dönemlerinde sömürülmesine yol açıyor. Başlık parası uygulamasının yaygın olduğu Çin’de bazı evliliklerin ömrü artık sadece 10 gün sürüyor. Kadınlar evlendikten 10 gün sonra binlerce dolarlık başlık parasını alıp kayıplara karışıyor. Girişimci Ruslar da Çinli erkekleri eş bulma vaadiyle kandırarak internet üzerinden dolandırıyor. 2008 sayımına göre 71 milyon 517 bin 100 kişilik Türkiye nüfusunda 35 milyon 901 bin erkek 35 milyon 615 bin kadın var. Neyse ki Türkleri şimdilik böyle bir tehlike beklemiyor. Ayrıca, dünyada kadınların daha fazla olduğu ülkeler de var. Rusya, Almanya, Avustralya, Yunanistan, İtalya, Finlandiya gibi ülkelerde kadın sayısı erkekleri aşmış durumda..
Fahişe fiyatları artacak erkekler eşcinsel olacak
CHICAGO Ãœniversitesi Hukuk Profesörü ve ’Seks ve Gerçekler’ kitabının yazarı Richard Posner bu konuyu uzun uzadıya inceleyen bilim adamlarından biri. Dünyada kadın erkek sayısındaki eÅŸitsizliÄŸin büyük karmaÅŸaya yol açacağını ifade eden Posner, "Böyle devam ederse kadın sayısı azaldıkça fahiÅŸelerin fiyatı yükselecek. Erkekler çözümü homoseksüellikte bulacak" diyor. Erkeklerin bir kadını evlenmek için ikna etmesinin zorlaÅŸacağını, baÅŸlık parasının da giderek artacağına dikkat çekiyor.  Â
Hammurabi Kanunları’nda bile başlık parası var
DÜNYANIN ilk kanunu hazırlayan Babil Kralı Hammurabi de başlık parasını unutmamış. Hammurabi Kanunları’nda başlık parası kavramı şöyle açıklanıyor:
Evlenmek isteyen bir erkek, kadın için kadının ailesine belli bedel bir ödemek zorunda.
Erkek evlilikten vazgeçerse, bu parayı geri alamıyor. Kadın vazgeçer ya da evlenemeden ölürse, aile parayı erkeğe geri ödüyor.
Ayrıca kocasına erkek çocuk veremeyen kadın için ödenen başlık parası da kadının ailesinden geri talep edilebiliyor.
Eğer bir erkek, bir kızın bekaretini bozarsa hem başlık parası ödemek, hem de evlenmek zorunda. Kadının babası evlenmelerini istemese bile erkek başlık parası ödemekle yükümlü.
Başlık parası kültürünü yansıtan Hammurabi’den sonra da birçok dinde yaygınlaştığı ifade ediliyor. "Konunun dinden çok gelenek ile ilgisi var. Az gelişmiş ülkelerde ise daha yaygın" yorumu yapılıyor.
Başlık parasını alan 11 Çinli gelin kaçtı
TÜRKİYE’de uğruna cinayetler işlenen, memleket değiştirilen başlık parası uygulamasının Çinli erkeklerin başına açtığı sorun ise oldukça ilginç: Çin’in Hanzhong şehrindeki Xin’an kasabasında yaşayan erkeklerin büyük bir sorunu var. Burada evlenme yaşında bekar kız yok denecek kadar az. En büyük hayali güzel bir kızla evlilik olan 27 yaşındaki Zhou Pin ise memleketinde eş bulabilen nadir erkeklerden biriydi. Komşusu Cai Niucuo’yu beğendi, 5 bin 500 dolarlık başlık parasını hazırladı ve güzel bir düğün ile dünya evine girdi. Ancak bu mutluluk sadece 10 gün sürdü. 10 gün sonra eve geldiğinde karısının kimliklerini bile almadan, sadece başlık parasını çalarak kaçtığını gördü. Bölgedeki talep fazlası bekar kızlara yağlı bir gelir kapısı oldu. Zhou Pin ise o kasabada son 1 yıl içinde ’kaçak gelin’ sorunu yaşayan 11 damattan sadece biri. Eşi birkaç gün sonra onu arayıp özür diledi, ancak geri dönmedi. 2020’de eş bulamayan erkek sayısının 40 milyona ulaşması beklenen Çin’de ultrason ile tespit edilip seçici kürtajla yok edilen kız bebek sayısı 60 milyonu buluyor.
Sen eşini netten seç ben evine yollarım
DÜNYADA eş arayan erkeklere kurulan dolandırıcılık tuzakları bununla da sınırlı kalmıyor. Özellikle Ruslar, Çinli erkeklerin bu açığını kapatmak için ’Posta ile alışveriş" yöntemi kullanıyor. Kurdukları sitelerde, ’Gelininizi seçin, postayla gönderelim’ vaadi ile üye toplayan Ruslar "Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Rusya’da kadın sayısı erkeklerden 12 milyon fazla. Gelin size Rus bir eş bulalım. Vizelerini alıp kapınıza kadar gönderelim" diyor. İnternette bu amaca hizmet eden yüzlerce site olduğu belirtiliyor. Ancak bu sitelerin hepsinin dolandırıcı olmadığı, bazılarının bu vaadlerini yerine getirdiği söyleniyor.Sitelerde sergilenen kadın sayısı 1 milyonu buluyor. Brezilyalı kadın sergileyenlerin sayısı da oldukça fazla.