Nilgün KARATAŞ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2008 00:00
ABD’de durulmak bilmeyen finans krizinin son dalgasıyla dev şirketlerin birbiri ardına zora girmesi, buralarda çalışan Türkler arasında "eve dönüş" hazırlığı başlattı. Bu şirketlerde uzmanlıktan bölüm başkanlığına kadar değişik pozisyonlardaki pek çok kişi, işsiz kalmamak için CV’lerini Türkiye’deki insan kaynakları şirketlerine göndermeye başladı.
AMERİKA’da Lehman Brothers’ın iflas istemi ve en büyük mevduat bankası Washington Mutual’e (Wa Mu) el konulması ile doruğa çıkan finansal krizin ilk etkileri insan kaynakları alanında kendini göstermeye başladı. Finans sektörünün dev kuruluşlarında baş gösteren sıkıntılar binlerce insanı işsiz bırakırken, henüz adı krize karışmayan şirketlerde de "ya işsiz kalırsam" endişesi başladı. Bu ülkede çalışan pek çok Türk vatandaşı da, işsizlik korkusuna karşı "eve dönüş"ü gündemine aldı. Bu şirketlerde uzmanlıktan bölüm başkanlığına kadar değişik pozisyonlarda çalışan pek çok Türk, CV’lerini (özgeçmiş) Türkiye’deki insan kaynakları şirketlerine göndererek iş aramaya başladı.
Son 10 günde arttı
Data Expert Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunkaya, yurtdışında çalışan Türkler’in çoğunun günün birinde eve dönmek gibi bir planı olduğunu söylemekle birlikte, son günlerde gelen başvurularda hızlı bir artış olduğunu belirtti. Amerika’nın yanı sıra İngiltere’den de çok sayıda CV geldiğini söyleyen Altunkaya, şu bilgileri verdi: "Son 10 günde sadece bizim şirketimize gelen başvuru sayısı 1500’e ulaştı. Günde 70-80 başvuru alıyoruz. Genelde yurtdışında çalışanlardan ayda birkaç CV gelirdi. Ancak son yaşananlar Türkiye’ye dönmek isteyenlerin sayısını artırdı. New York’tan, Boston’tan, Washington’tan, Londra’dan dönmek isteyen çok sayıda insan var."
Bölüm başkanları da varAmerika’da çalışan bu insanların bazıları zaman zaman görüşlerine başvurulduğu için tanınıyor. Ama bu binlerce insanın arasında kimler bulunduğu yönündeki sorumuza Hasan Altunkaya isim vermeden şöyle yanıtladı: "Bizim elimizdeki CV’lerde 7 yıl ile 15 yıl arasında deneyimi bulunan insanlar var. Bunlar Türkiye’den oraya çalışmaya gitmiş ya da okumaya gitmiş orda kalmış kişiler. CV’lerin çoğu Lehman Brother, Merril Lynch, AIG gibi krizin vurduğu şirketler ama başka şirketlerden de var. Bunların hepsi iyi okullar bitirmiş, kalifiye elemanlar. Bu şirketlerde uzman, ekonomist, yönetici düzeyindeki insanlar. Aralarında bölüm yöneticileri bile var. Yani şu andaki Hazine’den sorumlu Devlet Bakanımız Mehmet Şimşek’in Merrill Lync’teki pozisyonu gibi pozisyonlarda bulunan insanlar."
Doğu ülkeleri de revaçta
Ancak Türkiye’de bütün bu insanların talebini karşılayacak kadar iş bulunmadığına da dikkat çeken Hasan Alkunkaya, gelen taleplerin sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını da belirtti. Gelen başvurularda Türkiye’nin yanı sıra Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Azerbaycan gibi ülkelerin de alternatif olarak yer aldığını aktaran Altunkaya, "Bun insanlar şu anda oradaki durumdan mutsuz. Bazıları zaten işsiz kalmış, bazıları belirsizlik içinde yaşıyor. Üstelik yaşam maliyeti de bu ülkelerde yüksek. O nedenle bir an önce başka alternatifleri değerlendirmek istiyorlar" diye konuştu.
Türkiye’deki çalışanları yerlerinden edebilirler miABD ve İngiltere piyasalarında bunlar yaşanırken, İngiltere Türk Bankacılar Birliği Başkanı Çağlar Karataş, "Önümüzdeki 6 ayda İngiltere’de kalifiye eleman fazlalığı yaşanacak. Diğer bankalara yönelecek olan işsizler ordusu maaşların düşmesine sebep olacak" şeklinde bir değerlendirmede bulunmuştu. Bunu hatırlatarak, "Türkiye’de ücretler zaten daha düşük ama bu eve dönüş furyası Türkiye’deki iş yaşamını etkiler mi, buradaki çalışanları yerinden edebilir mi" sorusunu yönelttiğimiz Hasan Altunkaya, şunları söyledi: "Bu insanlar öncelikle finans, gayrimenkul, sigorta, proje finansmanı yapan şirketlerde çalışmak istiyorlar. Ancak Türkiye’de gelen bütün başvurulara olumlu yanıt verecek kadar iş potansiyeli de yok. Data Expert olarak bize gelen başvuruların ancak yüzde 10’unu karşılayabileceğiz. Ancak yine de bazı firmalar yurtdışı deneyimi olan bu insanların talebini değerlendirmek isteyebilir. Bazı şirketlerin her zaman öyle bir tercihi var. Bu eğilim artarsa, elbette bir miktar etkiler."
Ayda ortalama 400 bin dolar kazanıyorlardı ABD’de, İngiltere gibi ülkelerde finans sektöründe çalışıp da şimdi yeniden Türkiye’ye dönmek isteyenleri oralardaki kadar iyi ücretler beklemiyor. Bu ülkelerde, bulunduğu pozisyona göre 300 ile 400 bin
dolar arasında yıllık gelir elde edildiğini belirten Hasan Altunkaya, bu çalışanları Türkiye’de nasıl bir ücretin beklediği konusunda ise, "Ortalama 200 bin dolar civarında diyebiliriz. Yarı yarıya bir fark var ama içinde bulunulan bu durumda buna razılar. Bir gecede işsiz kalan insanlar söz konusu" dedi.