Güncelleme Tarihi:
Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Namık Ekinci, ‘‘Global kriz Türk demir çelik sektörünü teğet geçti. Uzakdoğu, uzun bir aradan sonra Türkiye'den 70 bin tonluk demir alım bağlantısı yaptı’’ dedi.
Türk demir çelik üreticileri, tekstil ve otomotiv başta olmak üzere bir çok sektörü vuran krizin etkisini üzerlerinden atmaya başladı. Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekinciler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, global krizin Türk demir çelik sektörünü ‘‘teğet’’ geçtiğini ve Türkiye'deki üreticilerin yeniden dış bağlantılar kurmaya başladığını söyledi.
İki ay öncesine kadar derneğin başkanlığını da yürüten Ekinci, ‘‘Türk demir çelik sektörü krize rağmen ayakta. Uzakdoğu, uzun bir aradan sonra Türkiye ile 1999 için 70 bin tonluk demir bağlantısı yaptı. Bu gelişme, Uzakdoğu'da yaşanan krizin biteceğinin işaretidir’’ dedi.
‘‘Krizde akla gelen ilk çözüm, üretim kısmak gibi görünüyor. Bu, kısa süre için geçerli, ama uzun vadede faydası olmaz, sektöre büyük zarar verir’’ diyen Ekinci, demir çelik sektöründen gelen olumlu sinyallerle ilgili şunları söyledi:
‘‘Türkiye'nin ihracatı 1998'in ilk 9 ayında yüzde 17.5 oranında gerilerken, Ekinciler Dış Ticaret olarak ihracatımız yüzde 11.6 artış gösterdi. Ekinciler'in Türkiye ihracatındaki payı 1997'de yüzde 15.5'ken, 1998'in 9 ayında yüzde 22'yi aştı. 1998'in ilk 9 aylık döneminde Türkiye'nin ham çelik üretimi yüzde 2.4 oranında artış gösterirken, aynı dönemde dünyadaki üretim artışı yüzde 0.4'de kaldı. Bu da gösteriyor ki tüm dünyayı ve sektörleri etkisi altına alan kriz, Türk demir çelik sektörünün yüksek rekabet gücü ve uluslararası piyasalardaki aktifliği sayesinde başarıyla atlatılmıştır. Kriz, Türk demir çelik sektörünü teğet geçmiştir. Sektörün yaşadığı tüm bu olumsuzluklara rağmen anti-damping davasının açılmaması ve ABD'deki anti-damping davasının da kaldırılma ihtimalinin kuvvetlenmesi sektörümüz için olumlu sinyallerdir. Ayrıca iç piyasada 8 yıllık ilkokullar nedeniyle iç piyasa talebinin yüzde 10 artması da Türk demir çelik üreticileri için olumlu göstergelerdir.’’
devletten beklemeyin
Devletin demir çelikteki direkt teşvikleri antidampingler nedeniyle çekmesinden sonra sektörün kendi ayakları üzerinde durmayı öğrendiğini söyleyen Ekinci, ‘‘Bu krize rağmen sektör üretimini artırmaya başladı. Kâr marjında ise fazla zarara uğramadı’’ dedi. Sanayicinin her şeyi devletten beklememesi gerektiğini belirten Namık Ekinci, şöyle devam etti:
‘‘Ayağımız her tökezlediğinde devleti yanımızda bulacağımızı hesap etmek bence yanlış. Geçmişte bu yüzden sektördeki firmalar büyük zarar etti. Devletin sektöre vereceği destek, direkt paraya dayanmayan konularda olmalı. Örneğin maddi kaynak aktarmak yerine ucuz enerji sağlanabilir.’’