Kriz simit satışlarını artırdı

Güncelleme Tarihi:

Kriz simit satışlarını artırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2009 10:59

Küresel ekonomik krizin etkisiyle yılın ilk 4 ayında 24 binden fazla kişinin işsiz kaldığı Bursa'da günlük simit tüketimi yüzde 75 artışla 70 bin adede çıkarken, işinden çıkarılan birçok kişinin sokak aralarında simit satmaya başladığı bildirildi.

Tofaş, OYAK Renault ve Karsan gibi önemli otomotiv firmalarının faaliyet gösterdiği Bursa'da, Türk-İş 8. Bölge Temsilciliğinin rakamlarına göre, 2008 yılında 56 bin 700 kişi, 2009 yılının ilk 4 ayında ise 24 binden fazla çalışan işini kaybetti.

İşini kaybedenlerin harcamalarını en aza çekmesi, çalışanların tasarrufa yönelmesi gibi etkenler günlük yemek alışkanlıklarını da değiştirdi.

Bu çerçevede müşteri bulmakta sıkıntı çeken, fiyatları düşüren lokantacılar, çok uygun fiyatlara “3 kap yemek” kampanyası düzenlese de son dönemde özellikle öğle yemeklerinde simit, birçok kişiye daha cazip gelmeye başladı.
Bursa Simitçiler ve Unlu Madde İmalatçıları Odası Başkanı Kerem Çelik, Bursa'da yaklaşık 125 fırının simit üretimi yaptığını, dünyayı etkisi altına alan kriz öncesi ve bugünlerdeki simit tüketiminin birbirinden farklı olduğunu söyledi.

“SİMİDE OLAN İLGİ ARTTI”

Kentte kriz öncesinde ve geçen yıl bu dönemlerde günde ortalama 40 bin simit tüketildiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
“Son aylarda simide olan ilgi arttı. Birçok kişi öğle yemeğini simit-çay ikilisiyle geçiştiriyor. Bu talep ekmek fırınlarının da simit üretmesine, işini kaybedenlerin sokak aralarında simit satmaya başlamasına yol açtı. Normalde camekan tezgahlarda simidin satıldığı Bursa'da, sokak aralarında simit satanlar çoğaldı. Günde 50 simit satıp 10-15 TL para kazanılıyor. Şu anda günlük simit tüketimi yüzde 75 artışla yaklaşık 70 bin adede kadar çıktı.”

Çelik, simit satışlarının kontrol altına alınmasını isteyerek, “Seçimler nedeniyle belediyeler bu işi biraz geri plana attı ancak artık zamanı geldi. Üretim belgesi olmayan birçok yerde simit imal ediliyor. Vergisini ödemeden üretim yapıyorlar. Burada insan sağlığı açısından da riskli bir durum var. Daha hassas hareket edilmeli” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!