Güncelleme Tarihi:
KARŞILIKLI ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla ülkesinin ekonomi yönetimi ve 40 kişilik işadamı heyeti ile Türkiye’ye gelen Lüksemburg Veliaht Prensi Guillaume, “Türkiye ekonomisinin kriz sürecindeki performansı çok etkileyici. İlk kez Türkiye’ye geldim, gördüklerimi bir fahri konsolos gibi her yerde anlatacığım” dedi. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in de Lüksemburg’un Fahri Konsolosu olması nedeni ile bir araya geldiği Guillaume, global krizde Avrupa’da Türkiye kadar hızlı büyümüş başka bir ülke olmamasına dikkat çekti.
40 kişilik heyet
Avrupa’nın en önemli finans merkezlerinden biri olan Lüksemburg’un Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Jeanot Krecke de, Veliaht Prensi Guillaume’un nadiren işadamı heyetleri ile Lüksemburg’u yurtdışında temsil ettiğine değinerek şöyle konuştu: “Prensin ziyareti Türkiye ile ekonomik ilişkileri geliştirmek konusundaki kararlılığımızı gösteriyor. İki ülke ilişkilerini geliştirmeyi zorunluluk olarak görüyoruz. Ne Türk ne de Lüksemburg iş dünyası iki ülkenin sunduğu iş fırsatlarını tam olarak biliyor. Biz ilk kez 40 kişiden oluşan bu kadar büyük bir işadamı heyetiyle yurtdışında temaslarda bulunuyoruz.”
Üretim üssü olabilir
Türkiye’de kendisine ortak arayan Lüksemburg’lu şirketler için çok iyi ortak olabilecek şirketler bulunduğuna inandığını kaydeden Krecke, “Bu yüzden Türkiye’deyiz. Türkiye Lüksemburg için bir üretim üssü olabilir. Lüksemburg’da üretim maliyetleri çok yüksek. Bütün şirketler hep Güney Asya’ya bakıyor. Oysa Türkiye kaliteli üretimi, yetenekli genç nüfusu ile Avrupa için kolaylıkla üretim üssü olabilir” dedi. Petrol fiyatlarındaki artışla lojistik maliyetlerinin de artacağına dikkat çeken Krecke, “Bu nedenle Avrupa’ya yakın Türkiye önümüzdeki dönemde daha cazip olacak” diye konuştu.
Erdemir’deki ağırlığımız
ArcelorMittal ile çelik sektöründe ve Dexia ile de finans alanında Türkiye’de faaliyetleri bulunduğunu hatırlatan Krecke şunları söyledi: “Erdemir’deki varlığımızı artırmak istiyoruz. Otomotiv yedek parça üretiminde de yatırım yapmayı planlıyoruz. Bunun dışında Türkiye’de bankacılık sektörü çok sağlam, finans sektöründe yatırım bankacılığında Türkiye’de faaliyet yürütmek istiyoruz. Türk fonlarını Avrupa’ya, Avrupa fonlarını da Türk yatırımcıya açmak istiyoruz.” Krecke ayrıca, mikro finansman ve İslami bankacılık alanlarına da ilgi duyduklarını, inşaat sektörüne cam tedariki yapmak istediklerini kaydetti.
Türkiye’de hukukun üstünlüğü var, her ülkede bulamazsınız
LÜKSEMBURGLU şirketler için Türkiye’nin ortaklıklar kurmak açısından iyi bir ülke olduğunu vurgulayan Jeanot Krecke şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye Avrupa’ya yakınlığı, kaliteli işgücü ile birçok avantaj sunuyor. Her şeyden önemlisi Türkiye’de hukukun üstünlüğü var. Bu, Ortadodoğu’daki olayların ardından daha da önemli bir konu haline geldi.”
Suzan Hanım’ın çok katkısı oldu
JEANOT Krecke, Lüksemburg’un Fahri Konsolosluğu görevini yürüten Suzan Sabancı Dinçer’in iki ülke ticari ilişkilerinin gelişmesinde çok büyük katkısı olduğunu söyledi. Krecke, “Suzan Hanım geniş çevresi ve finans sektöründeki derin birikimi ile Lüksemburg’un İstanbul’daki yüzü oldu. Sağladığı katkılar çok değerli” şeklinde konuştu.
Türklere beş alanda fırsat
LÜKSEMBURG Ticaret Odası Genel Direktörü Pierre Gramegna ise, Türk iş dünyası için Lüksemburg’un 5 sektörde çeşitli fırsatlar sunduğunu belirterek bunları, “Lojistik, enformasyon-telekomünikasyon teknolojleri, temiz teknolojiler ve Avrupa pazarına girmek isteyenler için merkez oluşturma üssü” olarak sıraladı. Luksemburg İçin Finans kuruluşunun CEO’su Grulms ise Lüksemburg’un karmaşık finans ürünleri oluşturma yeteneklerinin yüksek olduğunu vurguladı.