Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2009 15:16
Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, ekonomik kriz olmasa 2009 yılında 360 milyon dolar ciro yapabileceklerini, ancak kriz nedeniyle hedeflerini 230 milyon dolar olarak belirlediklerini bildirdi.
Gürgenç, geçen yılın değerlendirmesi ve yeni yıldaki hedefleri hakkında düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2008'de çok kötü bir gidiş olmasına rağmen Borusan lojistiğin önemli bir başarı yakaladığını vurgulayarak, yıl başlarken cirolarının 185 milyon
dolar olduğunu, sene sonu itibariyle 2008'i 270 milyon dolar ciro ile kapattıklarını söyledi. Gürgenç, “Bu, yüzde 45 gibi bir büyüme rakamına tekabül ediyor. Böyle bir dönemde yüzde 45 büyüme önemli bir başarıdır” dedi.
Kendilerini başarılara ulaştıran şeyin, uzun vadeli stratejik planları ve insan kaynağına yaptıkları yatırıma verdikleri önem olduğunu ifade eden Gürgenç, 2002'de 5 yıllık bir planlama yaptıklarını ve 2007'yi 163 milyon dolar ciroyla kapatmayı hedeflediklerini anlattı.
Gürgenç, 2006-2007 yıllarında yurt dışına açılımı başlatmayı planladıklarını dile getirerek, “2007'ye geldiğimizde, ne kadar doğru bir planlama yaptığımızı gördük. 185 milyon dolar ciroyu yakalamıştık” dedi.
2002 yılından 2004'e kadar, çalışanların yüzde 70'ini değiştirdiklerini, personellerine çok değer verdiklerini ve şirket içi eğitimleri için önemli yatırımlar yaptıklarını belirten Gürgenç, şöyle konuştu:
“Borusan Holdingin 2 eğitim fakültesi var. Satış fakültesi ve liderlik fakültesi. Liderlik fakültesinin dekanlığını da ben yürütüyorum. Liderlik fakültesindeki her personelimize 6 yılda 25 bin dolarlık eğitim yatırımı yapıyoruz. Fakültede şu an 100 öğrencimiz var. Ayrıca biz personelimize çok rahat davranırız. Örneğin, hiçbir personelimize kravat takma zorunluluğu getirmeyiz. Şirketimizde 'Hakuna matata' adı verdiğimiz bir barımız var. Burada çeşitli partiler düzenleriz. Her cuma akşamı düzenlenen partilerde ortalama 1.000 TL'lik içki tüketiliyor. Bunun maliyetini şirket karşılıyor. Hiçbir çalışanımızı kontrol etmeyiz. İsteyen odasından yürütür işlerini, isteyen barda oturur, oradan yapar. Biz, çalışanlarımıza çok güveniyoruz. Şuna çok eminiz. Bizim personelimiz, biz kontrol etmesek de işlerini yaparlar. İddia ediyorum, sektördeki en mutlu lojistikçiler Borusanlıdır.”
Kaan Gürgenç, personele verdikleri önemden dolayı insan kaynakları standartlarını temsil eden “ilk ve tek insan kaynağı standardı” olan Investors in People (IIP) sertifikasını 19 Kasım 2008 tarihinde aldıklarını, ayrıca KalDer
Ulusal Kalite Kongresi'nde Ulusal Kalite Başarı Ödülüne de değer görüldüklerini dile getirdi.
“SEKSİ İŞLER”Borusan Holding üst düzey yöneticisi (CEO) Agah Uğur'un, lojistiği, “seksi işler” diye tanımladığını anlatan Gürgenç, “Bu tanıma katılmamak mümkün değil. Lojistik, biliyorsunuz, son 10 yılda herkesin aday gösterdiği bir sektör. Hangi satış şeklini uygularsanız uygulayın mal, bir yerde üretilecek, bir yerde tüketilecek. Globalleşmenin bu düzeye ulaştığı bir yerde ben, sizin tüketim yerinin hemen yanında fabrikanız olmasına rağmen bir malı gerekirse Çin'den getirir ve sizden daha ucuza satabilirim. Dolayısıyla artık ben müşteriye yakınım diye bir şey yok. Globalleşmenin karşısında kimsenin tek başına durma şansı yok. Bu oyunu ya oynayacaksınız ya da ringi terk edeceksiniz” diye konuştu.
Gürgenç, bir gazetecinin sorusu üzerine şu yanıtı verdi:
“Şu anda baz istasyonlarının artışı gündemde. Özellikle 3G'nin uygulamaya geçmesiyle bu ihtiyaç daha da artacak. Biz bununla ilgili çalışmalarımızı da yaptık. Geçmişte bu konuyla ilgili çok başarılı uygulamalarımız oldu. Baz istasyonlarının kurulumunda, helikopter, vinç, hatta katırları bile kullandık. Bunlar abartı değil. O baz istasyonu eğer çok yüksek bir yere kurulacaksa vinci kullanmak zorundasınız. Veya yolu olmayan bir yere kurmanız isteniyorsa katırların üzerine yükleyip götürüyorsunuz.”
“KRİZ BİZİ YÜZDE 40 ETKİLEDİ”
Sektörün krizden çok etkileneceğini, adı bile duyulmayan şirketlerin binin üzerinde araçları olduğunu anlatan Gürgenç, kendilerinin 270 milyon dolarlık cirolarına rağmen 100 araçlarının bulunduğunu kaydetti.
Gürgenç, “Özellikle varlık ağırlıklı şirketlerin önümüzdeki dönemde ciddi sıkıntılar yaşayacağını düşünüyorum. Çünkü iş olmadığı dönemde biz 100 aracı yatırıyoruz. Bu tarz şirketler binin üzerinde araçlarını yatırmak zorunda kalıyorlar. Bu da çok ciddi bir maliyet demektir. Biz günlük bin 500 araçlık bir faaliyet yürütüyoruz ama bunu kendi araçlarımızla yapmıyoruz. Bu da maliyetlerimizi düşürüyor ve bize operasyon kabiliyeti sağlıyor” diye konuştu.
2009 yılı hedeflerine de değinen Gürgenç, “Kriz olmasaydı eğer, 2009'da 360 milyon dolar ciro yapabilirdik, şimdi ise hedefimiz 230 milyon dolar. Yani kriz bizi yüzde 40 etkiledi desek yanlış olmaz. 2009 hedefimiz 2008'in altında gibi görünse de 2009'da kurun 1,60 olacağını düşünürsek TL bazında yine aynı rakamları yakalamış, hacim olarak geri gitmemiş olacağız. Çok daha uzun vadede 2018'deki ciro hedefimiz ise 5 milyar dolar” dedi.
Yatırımlara devam edeceklerini vurgulayan Gürgenç, geçen yıl genişletme yatırımını başlattıkları Gemlik limanının ilk fazının 2009 yılı ikinci yarısında tamamlanacağını belirtti.
Gürgenç, şunları kaydetti:
“100 milyon dolarlık yatırım ile Borusan Lojistik, bölgenin en verimli ve hızlı limanına sahip hale gelecek. Yatırım sonucunda, 6,5 milyon ton genel kargo, 400 bin TEU (standart) konteyner ve 250 bin araç elleçleme kapasitesine ulaşarak, bin 400 metre yanaşma yeri ve 280 bin metrekarelik terminal sahasına sahip olacak. 2012 yılında tamamlanacak 65 milyon dolar tutarındaki 2. ve 3. faz yatırımlarıyla ise 7,5 milyon ton genel kargo ve 650 bin TEU konteyneri aşarak Güney Marmara'nın en büyük limanı olacak.”