Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2003 20:27
Ekonomik kriz, ardından gelen sıkıntılar ve savaş... Türkiye'de son birkaç yıldır yeni iş bulmak, işini değiştirmek neredeyse olanaksız hale geldi. Ancak, son haberler ve işaretler olumlu bir tablo çiziyor. Capital'in ekim sayısında yayınlanan araştırma da bunu destekliyor. Çünkü, ilaçtan bilişime, perakendeden finansa, birçok alanda yeni eleman ve yönetici alım planları var.
Göstergeler olumlu. Ekonomi büyüyor, enflasyon düşüyor. Rating kuruluşlarının Türkiye'nin
kredi notunu değiştirmesi bu canlanmayı destekliyor.
Şirketler de olumlu gelişmelere karşılık veriyor. Yatırım planları doğrultusunda hareket eden firmalar, yeni işlere girişiyor. Bu hareketlilik ortamı neredeyse bütün sektörlerde istihdamın artmasına neden oluyor.
Şirketler, kriz nedeniyle sınırlı tuttukları çalışan sayılarını yeniden artırma konusunda harekete geçiyorlar. Bazı alanlarda ise yeni istihdamla birlikte iş yaratma potansiyeli ortaya çıkıyor.
İşe alımlarda özellikle satış ve pazarlama pozisyonları öne çıkıyor. İnsan kaynakları şirketlerinin yöneticilerine göre, 'yeni istihdam'ın yüzde 40'ını bu alanlar oluşturuyor. Bunu yüzde 19 ile üretim ve mühendislik hizmetleri izliyor.
HAREKETLİ SEKTÖRLERBilişim teknolojileri, finans, mali işler ve lojistik pozisyonları en sık talep edilen pozisyonlar arasında yer alıyor.
Ekonomideki olumlu gelişmelerin doğrudan yansıdığı sektörlerde hareketlilik daha yüksek. Özellikle, perakende ve tekstil gibi sektörler, iş hacimlerindeki artışla birlikte kadrolarını da genişletiyor.
Perakendede daha çok görsel düzenleme uzmanı, mağaza yöneticisi ve satış danışmanı pozisyonlarında açık var. Tekstil şirketleri ise çoğunlukla kesimhane sorumlusu ve kumaş planlama elemanlarına ihtiyaç duyuyor. Yine bu sektörde tedarik sorumlusu, müşteri ve satış temsilcilerinde de boşluklar var.
İyimser havadan en çok etkilenen sektörlerden biri de akaryakıt. Kriz döneminde satışları düşen akaryakıt istasyonları, otomobil kullanımının artmasıyla daha çok iş yapmaya başladılar. Sektörde, dış satın alma uzmanı, saha müdürü ve muhasebe elemanı da aranıyor.
YABANCILAR DÜŞÜŞTEHer ne kadar işe alımlardaki artış, ekonomideki hareketliliğe bağlansa da ilaç sektöründe faaliyet gösteren şirketler için durum biraz farklı. İlaç sektöründe pazar paylarının dağılımındaki değişim, bu alandaki istihdamı artırıyor. Sektörde yabancı şirketler, Türk şirketlerinin lehine pazar payı kaybediyor. Bu da pazarını genişleten Türk şirketlerinin çalışan sayılarını artırmasına neden oluyor. Capital dergisinin insan kaynakları yöneticilerinden edindiği bilgiye göre, yerli şirketler, eylül-ocak döneminde çok sayıda eleman almayı planlıyor. Bu alımlarda ağırlık ise mühendis ve teknisyen kadrolarında olacak.
BİREYSEL EMEKLİLİKYeni kurulan bireysel emeklilik şirketleri, yönetici kadrolarını genellikle grup şirketlerinden kaydırarak oluşturuyor. Fakat bu şirketler yoğun olarak satış pozisyonlarına alım yapıyorlar.
Satış temsilcisi ya da finansal danışman olarak adlandırılan pozisyon daha çok yeni mezun ya da birkaç yıl iş deneyimi olan kişiler için iş fırsatları oluşturuyor. Yine bireysel emeklilik alanında, acenta gibi çalışacak, yöneticilik deneyimi olan girişimci ve satış yetkinlikleri güçlü profesyonellere ihtiyaç duyuluyor.
Bireysel emeklilik sisteminin yasalaşmasıyla, bu alanda faaliyette bulunmak için 11 yeni şirket kuruldu. Yasa bu alanda çalışan kişilerin en az üniversite mezunu olmasını, iktisat, ekonomi ya da işletme okumasını öngörüyor. Bireysel emeklilik şirketleri de bu doğrultuda eleman alıyor.
NEDEN ARIYORLAR?PricewaterhouseCoopers İnsan Kaynakları Hizmetleri Bölüm Yöneticisi Murat Demiroğlu şirketlerin eleman alım atağıyla ilgili olarak şöyle konuşuyor:
‘‘İşe alım kararları ekonomi ile doğru orantılı olacak şekilde yatırımların artması, iş kapasitesinin çoğalmasıyla oluşuyor. Organizasyonların büyüme ve yatırım kararları paralelinde belli ana ve destekleyici fonksiyonlarda eleman artırılması gerekiyor. Bunun yanı sıra, özellikle uzman kadrolarda sektörel rekabette eleman hareketliliğini getirdiği için firmalardaki çalışan değişiklikleri, firma içi kariyer gelişimi de işe alımı etkileyen önemli faktörler. Özellikle ekonomide yaşanan belirsizliğin yerini nispi de olsa planlı ve öngörülebilen bir şekle bırakması kurumların da bu doğrultuda alım yapmalarına yardımcı oluyor. Rekabetin daha kurallı ve düzenlemeler doğrultusunda yapılmasına yönelik adımlar, yerel şirketlerin Türkiye pazarı ve dışındaki büyüme atakları da işe alımlar üzerine etkisi oldu.‘‘
İlaç, sağlık sektörünün öneminden dolayı genellikle en fazla eleman alımının yapıldığı sektörlerin başında geliyor.
Ancak, bu yıl daha çok yerli şirketler eleman alımı gerçekleştiriyor. Bunun en önemli nedeni ise SSK ve Bağ-Kur gibi kuruluşların daha ucuz olduğu için yerli şirketlerden ilaç talebinde bulunması.
Alternatifi olan ilaçlar artık yerli ilaç şirketlerinden alınıyor. Bu da ilaç sektöründeki uluslararası şirketlerinin pazar paylarının yüzde 10'nu yerli şirketlere kaptırmasına neden oluyor. Pazardan daha çok pay alan yerli şirketler de kadrolarını genişletiyor.
YABANCILARIN PLANLARI
Tekel'in özelleştirilmesinde zaman daraldıkça sigara üreticilerinde de hareketli günler yaşanıyor. Kadro eksikliklerini tamamlamaya çalışan şirketler, özellikle satış elemanı alıyor.
Krizden en çok etkilenen sektörlerden olan otomotivde ise ihracattaki artış şirketlerin istihdamını yükseltiyor.
İstihdamın arttırılmasında iç piyasadaki otomobil satışlarında yaşanan artış da etkili oluyor.
YÖNETİCİ ARAYIŞI
Yaz aylarının sona ermesiyle şirketlerin özellikle üst yönetimlerinde değişiklikler olduğu gözleniyor.
Daha çok enerji, üretim, tekstil ve lojistik sektörlerinde genel müdür arayışları var. Ayrıca bu sektörlerde faaliyet gösteren bazı şirketlerde de mali işler direktörü ve müdür pozisyonları için üst düzey yönetici ihtiyacı dikkati çekiyor.
Bu görevler için ise genellikle, 'denetim şirketi' deneyimi olan yöneticiler tercih ediliyor.Bilişim sektöründe kıpırdanma varBilişim sektörü hala kriz öncesindeki aktif durumuna geri dönemedi. Ancak, geçtiğimiz yılla kıyaslandığında daha çok yeni projeler ve dış kaynak kullanımı hizmetlerinde kıpırdanma, istihdamda da hareketlilik yaratıyor. Ray&Berndston Türkiye Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna bilişim sektöründeki gelişmeler konusunda şu yorumu yapıyor: ‘Daha çok alt seviyelere eleman alınıyor.Bu da toplam istihdama çok büyük bir oranda yanısyacak rakamlarda değil. Şirketler vites büyütürken personellerini değiştirme ya da artırma ihtiyacı duyuyor.’
Hangi şirket
kaç kişi arıyor
Capital Dergisi Ekim sayısında, hem istihdam açısından sektörleri inceledi, hem de eleman arayan şirketlerin listesini yayınladı. Listelerde, şirketlerin aradıkları eleman sayısı, eleman seçme kriterleri ve başvuru yapmak isteyenler için iletişim bilgileri yer aldı.