Güncelleme Tarihi:
SARAN Holding savunma, enerji, TV medya pazarlama ve yayıncılık, internet işletmeleri, hizmet ve turizm olmak üzere 6 sektörde faaliyet gösteriyor. Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, sorularımızı şöyle yanıtladı.
* Saran Holding son yılların en hızlı büyüyenlerinden. Yepyeni iş alanlarında faaliyet göstermeye başladınız. Neler yapıyorsunuz?
- Biz 6-7 sektörde faaliyet gösteren 33 şirketle çalışan bir grubuz. Yaklaşık 2 bin çalışanımız var. Bu yıl 2 bin 500’ü geçmeyi hedefliyoruz. 1995’ten bu yana savunma alanında faaliyetimiz var. Radyo SlowTime, Radyo Tatlıses, Radyo Spor ve Radyo Trafik ile yayıncılık alanındayız. Program pazarlama ve dağıtım, spor kulüplerinin pazarlama hakkı, organizasyonlar, TV programı pazarlama ve dağıtım, kanal geliştirme, uluslararası TV hakları satışı ile medyada hizmet alanında; İtalyan, İspanyol, Alman ve Fransız ligleri gibi Avrupa liglerinin yayın hakkı, Türkiye Süper Ligi’nin uluslararası hakları, Avrupa ve Dünya Voleybol Şampiyonası, çeşitli boks maçları, Golden League, Wimbledon ve U.S. Open tenis turnuvalarıyla spor hakları alanında varız. Ayrıca 12 Türk futbol kulübünün dünya çapındaki hakları bizde. Türkiye’nin ilk dijital stüdyosu SDS’i 2000’de kurduk. Reklamcılık ve prodüksiyonun yanında enerji de önemli yatırım alanlarımızdan.
Enerjide gecikme var
* Enerjide İspanyol ortaklarınızla yapacağınız büyük projeler vardı. Ne aşamada onlar?
- Enerji için İspanyollarla çok büyük bir anlaşma içerisine girdik ama maalesef hem güneş hem HES projesi İspanya’daki krizden çok etkilendi. Geciktik. Yine devam ediyoruz ama ağır gidiyoruz. 2012’de Erzurum’daki HES inşaatına başlayacağız bir aksilik olmazsa. Bunun arkasından güneş enersine çok ağırlık vereceğiz.
Enerjiye 100 milyon Euro
* Ne kadar yatırım yapacaktınız İspanyollarla?
- 2015’e kadar 500 milyon Euro planlamıştık. Lisans olarak 70 MW satın aldık. Bu yıl 14 MW’lik Erzurum’un dışında iki enerji projemiz daha var. Toplamda bu yıl 50 MW’lık projeler başlayacak. 100 milyon Euro yatırmayı planlıyoruz.
* Grubun büyüklüğünü ciro rakamıyla söyleyeceksek, nedir bu?
- İki yıl içinde 500 milyon dolar toplam ciroya ulaşacağız. . Avrupa’da 57 noktada, dünyada 17 ayrı ülkede faaliyet gösteren Çek asıllı seyahat şirketi Çedok’u satın aldık. Sadece onun cirosu 200 milyon Euro civarında.
5 bin vatandaş trafiği radyodan bildiriyor
* Radyo Trafik gibi ilginç bir projeniz var. Kimden çıktı fikir?
- İyi fikrin sahibi çoktur ama kötü fikir sahipsiz kalır. Bu da bir ekip fikri diyelim. Kurulalı bir yıl oldu ve büyük başarı yakaladı. İnsanlardan çok güzel tepkiler alıyoruz. “Sizin radyo sayesinde uçağa yetiştik” diyenlere bile rastlıyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Sosyal yanı çok kuvvetli bir radyo oldu.
* Vatandaş gazeteci kavramını çok iyi kullanan bir proje.
- Evet! Şu anda radyolarımızda 5 bine yakın gönüllü muhabirimiz var.
Şike ve Avrupa krizi dışarıya maç satışını frenledi
* Spor alanında neler yaptınız?
- Son 5 yılda Türk sporuna 100 milyon doların üzerinde yatırım yapıp; yayın hakkı, reklam hakkı aldık. Örneğin tuttur.com devreye girdikten sonra bu rakam daha da arttı. Milli takımımızın da yurtdışı yayın haklarını satın aldık. Buradaki futbolun da yurtdışına pazarlanması gerekiyor.
* Şike ile Türk futbolunun marka değeri düştüyse, yurtdışındaki pazarlama faaliyetleriniz olumsuz etkilenmiş olmalı.
- Türk futbolu yurtdışında hiç izlenmezdi. Para verip yayınlatmaya çalışırdık. Ama Türk futbolunun 2002 başta olmak üzere başarısı, bireysel futbolcuların yurtdışına gidip gelmesi ve başarılar elde etmesi Türk futbolunun marka değerini artırdı. Böylece Türk futbolu izlenmeye, ilgi görmeye başladı. Dolayısıyla satış fiyatımız da arttı. Şimdi ilgi azaldı. Sportif başarı burada çok etkili. İleride başarımız artınca ilgi de artar.
Çağrı merkezinde 1000 kişiye ulaşacağız
* Çağrı merkezi alanına da girdiniz. Buradaki hedefleriniz nedir?
- Bu alanı çok istihdam yarattığı için tercih ettik. İşsizliğe çare olabilecek bir sektör. Eskişehir’de yaklaşık 400 kişiyle bu hizmeti veriyoruz ve çok ciddi büyüme planlarımız var. Çağrı merkezi 1 milyar doları geçmiş, 55 bin gence iş veren bir sektör. Türk Telekom gibi birçok şirketle anlaşmamız var. Yakın zamanda çalışan sayısını 1000 yapacağız.
500 milyar dolarlık spor Hollywood’u bile geçiyor
* İngilizce spor ve eğlence kelimelerinden türetilen ‘sportainment’ konusunu çok dikkat çekmenizin nedeni nedir?
- Bir taraftan takımlar, maçlar, izleyiciler artıyor bir taraftan da seyirciyi orada tutma rekabeti başlıyor. NBA’da 30 takım var. Sadece spor endeksli yaparsa 5 takım ancak doldurur, diğer 25’i salonu dolduramaz. İşin içine böylece sportainment girdi. Son 15 yıldır bu iyice arttı. Bugün sportainment otomotivden, Hollywood’dan bile daha büyük bir sektör. Dünyada spor endüstrisi 500 milyar dolar büyüklükte. Türkiye’de ise bir milyar dolar. Ki bunun 300-400 milyonu futbolun dışında.
* Türkiye’de futbol dışında sporlara ilgi olmaması böyle bir pazar yaratılmasını güçleştiriyor mu?
- Her ülkede ilgi gören spor farklı. Avustralya’da rugby; Amerika’da Amerikan futbolu, beyzbol, basketbol, Doğu Avrupa’da buz hokeyi… ABD’de otomobil yarışları NASCAR örneğin; sportainment’ı en çok kullananlardan. Oraya gelenlerin sadece yüzde 15’i yarışları izliyor. Çoğu sportainment’ı izliyor. Türkiye’de de spora ilgi böylece artırılabilir. bilincinde olmalı.