Kriz, İMKB’deki 314 şirketin 255’inin değerini eritti

Güncelleme Tarihi:

Kriz, İMKB’deki 314 şirketin 255’inin değerini eritti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2008 00:00

A Yatırım Araştırma Bölümü tarafından yapılan analize göre İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören 314 adet şirketin 255’inin piyasa değeri, defter değerlerinin altına geriledi. 255 şirket toplamda sayı bakımından İMKB’nin yüzde 81’ini oluştururken, benzer olarak İMKB 30 şirketlerinden 25’i, İMKB 100 şirketlerinden ise 83’ü defter değerlerinin altında işlem görüyor. Endekste düşüşün devamı halinde defter değerinin altında işlem gören şirketlerin daha da artması bekleniyor.

Yüzde 60 düştü

A Yatırım Genel Müdür Yardımıcısı Murat Salar, yurtdışındaki gelişmelerin paralelinde İMKB endeksinin son 1 yıllık süreçte yüzde 60 düşüşle 53 bin seviyelerinden 21 bin seviyelerine gerilediğini hatırlatarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Özel sektörü, en azından istihdamı koruyacak bir destek gerekiyor. IMF’den alınacak kaynak özel sektörün fonlanmasında kullanılmalı. Bu konuda bir güvence verilmeli. Bu arada kamu bankaları da kredi piyasasına daha aktif bir şekilde girmeli. Özel bankaların kredi konusunda yapabilecekleri oldukça sınırlı. Çünkü daha önce özel bankalardan kredi alan şirketler bunların karşılığında çeşitli teminatlar vermişlerdi. Şimdi bu teminatların değerleri düştü. Bu nedenle bankalar da doğal olarak ek teminat talebinde bulunuyorlar. Firmaların bu talebi yerine getirmemesi bankaları rasyo açısından sıkıntıya sokacağından kredi tahsisatında tıkanmalar yaşanabiliyor."

Hisse alınabilmeli

Şirketlerin teminat vermesini kolaylaştıracak bir başka düzenlemenin de borsa şirketlerine yönelik olması gerektiğini dile getiren Salar, borsadaki şirketlerin kendi hisselerini almalarına olanak sağlayacak bir yasal düzenleme gerektiğini söyledi. Şirketlerin likidite sıkışıklığı nedeniyle aşırı düşen hisse senedi fiyatlarını destekleyebileceklerini anlatan Salar, böylelikle bu şirketlerin teminat değerlerinin düşmesini de sınırlamış olacaklarını ve kredi bulma imkanlarının artacağını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!