Kriz dünya reasürans pazarını da vurdu Türk şirketleri sıkıntıda

Güncelleme Tarihi:

Kriz dünya reasürans pazarını da vurdu Türk şirketleri sıkıntıda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2008 00:00

Milli Reasürans Genel Müdürü Cahit Nomer, dünyanın büyük reasürans şirketlerinin yatırım yaptıkları fonlar nedeniyle mali zarara uğradıklarını belirterek, bu nedenle Türkiye’deki sigorta şirketlerinin 2009 yılı anlaşmalarının tehlikeye girdiğini, teminat bulmakta ciddi sıkıntı yaşandığını söyledi.

İŞ Bankası iştiraki ve Türkiye’nin tek reasürans şirketi Milli Reasürans Genel Müdürü Cahit Nomer, global krizin dünyada reasürans pazarını ciddi anlamda etkilediğini, bundan dolayı Türk sigorta şirketlerinin sıkıntıda olduğunu söyledi.

Cahit Nomer, dünyadaki büyük reasürans şirketlerinin ’subprime mortgage’ye konu olan fonlara yatırım yaptıklarını, bu fonlar değer kaybedince de Avrupa’da Münih Reasürans, Swiss Reasürans gibi büyük şirketler ile Amerika’daki birçok reasürans şirketinin bu fonların kaybından dolayı büyük mali zarara uğradıklarını kaydetti.

Cahit Nomer, reasürans şirketlerinin reasürans teminatı kapasitelerini düşürdüklerine dikkat çekerek, "Bu şirketlerin daha çok paraya ihtiyacı var. Bunun için de daha ağır şartlarda reasürans teminatı veriyorlar. Çünkü kar elde edip, açıklarını kapamak istiyorlar. Bunun için de dünya reasürans pazarı daralmaya başladı. Duyduğumuza göre dünyanın en büyük şirketlerinden Swiss Companies’in zararı 300-400 milyon Euro’ymuş. Münih Reasürans’ın da zararı bu rakama yakın. Hal böyle olunca da reasüransa tahsis edilen kapasite daralıyor. Bir anlamda şu anda reasürans piyasasında sigorta şirketleri talep ediyor ama reasürans şirketlerinde arz yok. Bu da otomatik fiyatları yukarı çıkarıyor. Krizde kaybeden şirketler daha yüksek kar marjları ile iş yazmak istiyorlar" dedi.

Kapasitesi daraldı

Cahit Nomer, dünya reasürans kapasitesinin 120 milyar dolar olduğunu da belirterek, kriz yüzünden bugün için bunun karşılanamadığına, çünkü reasürans şirketlerinin mali bünyelerinin buna imkan vermediğine değindi. Cahit Nomer, global kriz nedeniyle Türkiye’deki sigorta şirketlerinin reasürans anlaşmalarının da tehlikeye girdiğini belirterek, şunları söyledi: "Türkiye’nin reasürans kapasitesi toplam 10 milyar doların biraz üzerinde. Bunun çoğunu da deprem teminatı oluşturuyor ki, esas belirleyici olan da deprem teminatı. Sene sonu olduğu için sigorta şirketleri şu sıralar yoğun olarak reasürans görüşmeleri yapıyorlar, anlaşmalarını yenilemek için. Türkiye’ye de reasürans kapasitesi veren 15 şirket var. Hemen hemen hepsi de Avrupa şirketleri. Şimdilerde bu şirketler şartları ağırlaştırdılar. Yüksek komisyon istiyorlar, kapasiteleri azaltıyorlar. O yüzden de Türk şirketleri sıkıntıda."

Sigorta fiyatı artabilir

Cahit Nomer, sigorta şirketlerinin bir kısmının reasürans şirketlerinin öne sürdüğü ağır şartları kabul ederek, anlaşmaları yenilemek zorunda kalacaklarını da kaydederek, "Sigorta şirketlerinin reasürans için ödeyecekleri prim yükselince, otomatik olarak bunun sigortalıya yansıtılması gerekiyor. Bu da önümüzdeki dönemde teorik olarak sigorta fiyatının artacağı anlamına geliyor. Ancak Türkiye’de aşırı rekabet nedeniyle bu artış sigortalılara şirketler tarafından yansıtılır mı, işte bu bana uzak geliyor. Ama bazı ürünlerde bunu yapacaklardır" şeklinde konuştu. Cahit Nomer, "Sigortacılar reasürans şirketleri ile anlaşamazlarsa, riski kendi üzerlerinde tutamazlar mı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Hiçbir şirket bu rakamları kendi üzerinde tutamaz. Türkiye’de 10 milyara yakın deprem teminatı var. Bunun yüzde 30’u İstanbul için. Bırakın Türkiye’yi, dünyadaki şirketler bile bu riski kendi üzerlerinde tutamazlar. Kimsenin özkaynağı, sermayesi buna yetmez."

Kapasite artırdık, şirketlere destek olacağız

CAHİT Nomer, kriz nedeniyle yurtdışından reasürans teminatı bulamayan şirketlere destek olacaklarını belirterek, şunları söyledi: "Türk şirketlerine mümkün olan kapasiteyi vereceğiz. Biz Türkiye’deki reasürans piyasasının yüzde 25’ini karşılıyoruz. Belki bu oranı yüzde 30’a çıkartacağız. Zorlanacağız ama, mahalli bir şirketiz ve buradaki ihtiyacı karşılayıp, şirketlerimize destek olmak zorundayız. Reasürans teminatını da yurtdışındaki reasürans şirketlerine nazaran daha makul seviyede vereceğiz. Çünkü, biz o şirketler gibi krizden etkilenmedik. Onların yaptığı finansal yatırımları yapmadık. Dolayısıyla kaybımız yok."

Reasürans nedir?

KİŞİLER mallarını korumak için sigorta yaptırıp, sigorta şirketlerinden teminat alıyorlarsa; sigorta şirketleri de kendilerini korumak için dünyanın büyük reasürans şirketlerine kendilerini prim ödeyerek; sigortalatıp, teminat alıyorlar. Bu teminata da reasürans teminatı deniyor. Böylece milyar dolarları bulan hasarlar reasürans şirketleri tarafından ödeniyor. Reasürans anlaşmaları sigorta şirketleri tarafından her yılın başında yenileniyor. Şirketler, reasürans anlaşması yapmadan faaliyet gösteremiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!