Güncelleme Tarihi:
Babacan, "Türkiye’nin bölgedeki gücünü artırmak için genç nüfusunun eğitiminin artırması gerekiyor. Aslında Türkiye son 9 yıldır yaptığı reformlarla İslam ve demokrasinin aynı anda yürütebileceğini herkese göstermiştir. Türkiye tüm bir bölge için örnek olmaktadır. İnsanlar çalışan, canlı, başarılı bir örnek pek çok ülke için çok daha önemlidir. Bölgede değişim rüzgarı eserken, küresel ekonomideki kriz devam ediyor. Küresel ekonomideki kriz bankacılıkla başladı. Bankalar sıkıntıdaysa devletler biz arkasında oluruz dedi ama şimdi devletlerin güvenirlikleri sarsıldı. O yüzden kriz daha da korkutucu hale geldi" şeklinde devam etti.
Â
Türkiye olarak bir yanda Avrupa'daki kriz diğer yanda da Ortadoğu'daki siyasi çalkantılarla yakından ilgilenmek zorunda kaldıklarını belirten Babacan, "Bir yanda Ortadoğu'da devrimler yaşanırken, küresel ekonomideki krizde derinleşiyor. Aslında çözüm yolları çok açık. Ancak pek çok ülkede o çözümü uygulayacak siyasi mekanizma yok. Bazı Avrupa ülkelerince çok ciddi siyasi iktidar sorunu var. Şu anda Avrupa’da bizim gücümüzde bir hükümet olsaydı o krizi 3 ay gibi kısa bir sürede çözerdik" diye konuştu.
Ä°SVEÇ'E BENZEMEK Ä°STÄ°YORUZ                  Â
Zirvede konuÅŸan Ekonomi Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan, Türkiye olarak istikrar konusunda Ä°sveç'e benzemek istediklerini belirtti.           Â
Çağlayan, "Güven, istikrar ve öngörülebilirliktir. İsveç önemli bir yatırım çekim merkezi. Uzun zamandır savaş yok ve vergi kanunları 25 yıldır değişmedi. İşte bu da bir istikrar göstergesidir. Biz de bu yolda ilerlemek istiyoruz" dedi.
      Â
ÇaÄŸlayan sonrasında "Türkiye buluÅŸmanın hem maddi hem de manevi adresi olmaya adaydır. Daha bundan on yıl önce ülkemizin rekabetçiliÄŸi OrtadoÄŸu ve balkanlarla kıyaslanırdı. Ãœlkemiz artık 70’lerin, 80’lerin 90’ların Türkiye’si deÄŸil. Brand Finance’a göre, marka sıralamasında 19.sıralamasındayız. Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesiyiz. Avrupa’ya hafif ticari araçta birinci, otomobil tedarik eden üçüncü ÅŸirketiz. Dünyanın ikinci büyük mütehatlik ülkesiyiz" diye devam etti.Â
Â
Türk iş adamları ortadoğuda, asya kalıcı eserler izler bıraktığını söyleyen Çağlayan, Türkiye'nin yılda yaklaşık 30 milyon kişinin ziyaret ettiği bir ülkedir" dedi.
Türkiye'deki şirketlerin yabancı şirketlere yılın ilk on ayında toplamda 10 milyar dolar harcadığını belirten Çağlayan, "Dünya 2008’den bu yana en büyük ekonomik krizi yaşarken, türk şirketleri fırsatları değerlendirmeye devam ediyor. 10 ayında 1 milyar dolar yabancı şirket satın aldı" dedi.