Kriz artık yoruluyor dibini bırakıp sonrasına bakalım

Güncelleme Tarihi:

Kriz artık yoruluyor dibini bırakıp sonrasına bakalım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2009 00:00

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 13’üncüsü yapılan "İş’le Buluşmalar" toplantısında konuşan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Krizin yorulduğunu düşünüyorum. Krizin dibini görmenin değil sonrasını görmenin anlamlı olacağı düşüncesindeyiz" dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Krizin yorulmakta olduğunu düşünüyorum. Kriz sonrasındaki dönem bilginin çok daha etkin kullanılacağı bir dönem olacak" dedi. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde Dünya Gazetesi’nin işbirliği ile 13’üncüsü düzenlenen "İş’le Buluşmalar" toplantısında konuşan Özince, "Birlikte yaşayıp izlediğimiz ekonomik krizin etkilerini, krizde hangi aşamada olunduğu, Türkiye’nin krizin neresinde olduğunu tartışıyoruz. Biz krizin dibini görmenin değil sonrasını görmenin anlamlı olacağını, bu sayede güçlü güvenli adımların atılacağı düşüncesindeyiz. Kriz sonrasındaki dönem bilginin çok daha etkin kullanılacağı bir dönem olacak" diye konuştu.

Çözümle uğraşmalıyız

"Kimseyle polemiğe girme lüksümüz yok" diyen Ersin Özince, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülke olarak polemikle değil, çözümle uğraşmalıyız. Krizin yorulmak üzere olduğunu düşünüyorum. Birçok ülkede binlerce sağlıksız, küçük banka var. Belki çoğu ticaretten çekilecek. Şubatta kredinin arttığı doğru değil. Döviz kredileri azalmaya devam ediyor. Türk Lirası krediler yerinde sayıyor. Mevduat yağmıyor ki, ucuz kredi verelim. Sorunlu krediyle karşı karşıyayız. Küçük esnafta, kredi kartlarında, ve tarım kredilerinde sorun var ama gayrimenkul kredilerinde sorun yok. Şimdilik idare ediyoruz. Sistemli kredi isteniyorsa mevduatta da yardım denilmesi lazım. Para ne kadar uzun vadeye giderse kredi faizine de yansıma o kadar olur."

Yörede kredide öndeyiz

Çek tahsilatlarında para alınmaması için yeni bir uygulamayı devreye sokacaklarını belirten Ersin Özince, şöyle konuştu: "Trakya’daki ticaret odaları ile ilişkilerimiz çok iyi. Yörede kredi konusunda açık ara öndeyiz. Gerek il il, gerekse Trakya geneline bakıldığında yüzde 18’lerin üzerine çıkan bir pazar payımız var. Kredi de Trakya’da yüzde 18, mevduatta ise yüzde 11’lerdeyiz. Mevduatta 3’üncü sıraya koymuşsunuz canınız sağolsun. Bu yöre mevduattan fazla kredi kullanan bir yöre. Kriz döneminde bu biraz daha dengelenmiş. Verdiği kaynak kadarını kendi kullanan bir yöre."

Rekabet yarışındayız

Türkiye’nin genç nüfusa sahip olduğunu hatırlatan Özince, şöyle konuştu: "Genç ülke nüfusumuz ile dünyayla rekabet yarışında daha öne geçme düşüncesindeyiz. Dünya küçülüyor, giderek biz daha çok bilgiye sahip oluyoruz. Dünya coğrafyasında adını sanını duymadığımız ülkeleri tanıyoruz. Yaptıklarını biliyoruz. Geleceğin rekabetinde bilgiyi çok iyi kullanmalıyız ve bu bilgiyi değerlendirmeliyiz."

Haberin Devamı

Bankaların kaynakları sonsuz değil

İŞ
Bankası’nın kredilerinin üçte ikisini büyük şirketlerin, KOBİ’lerin kullandığını belirten İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, şunları söyledi: "Kredi kartlarında sorun var. İşsizlik bu konuda sorun yaratabilir. İstikrarlı politikalar götürmek isteyen bankalar ödeme yapmak isteyenlere yardımcı olabilir. Bankaların kaynakları sonsuz değil. Her borçlu o zaman bu koşulları ister. Borçlular arasında işini kaybedenler olabilir. İş Bankası olarak ödeme imkanı varsa, ışık varsa, yeniden yapılandırıyoruz."

Krizi etik eksikliğinin hırsla birleşmesi doğurdu

TÜRKİYE Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Global krizde Avrupalısı, Amerikalısı, Arabistanlısı, Asyalısı dünyadaki herkes bu süreçten kendi payına düşeni alıyor" dedi. Bu krizin insanoğlunun etik ve aşırı ihtirasının oluşturduğu bir durum olduğunu söyleyen Erdal Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü: "ABD’de bir finans krizi olarak başladı, ama insanoğlunun kendi yaratmış değerlere karşı kendisinin teslim olmasından dolayı oluşmuş bir kontrolü kaybetmedir. Etik eksikliği hırsla birleşince bir avuç insanı etkileyen bir durum dünyayı etkiler duruma geldi."

Tarımsal sanayi önemli

Çorlu’da yapılan İş’le Buluşmalar toplantısı kapsamında düzenlenen panelde konuşan SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, geleneksel tarımın artık hiçbir şey ifade etmediğine işaret ederek, Çorlu’da tarımla sanayinin birleştiğini vurguladı. Tarımın katma değerinin ilk oluştuğu bölgenin Trakya olduğunu belirten Erdal Bahçıvan, şunları söyledi: "Tüm dünyada geleneksel tarım artık tek başına hiçbir anlam ifade etmiyor. Tarım katma değeri ve zenginliği ile birleştiği zaman bir anlam ifade ediyor. Bu yüzden tarımla sanayiinin birleştiği Çorlu’da tarımsal sanayi çok önem arz ediyor. Bu bölgede tarımdan sanayiye geçmede müteşebbis olan insanları bir kez daha rahmetle anıyorum."

Fiyat artışları

"İçinde bulunduğumuz sıkıntı bize aylar öncesinden bu durumu haber veriyordu" diyen Erdal Bahçıvan, şunları söyledi: "2006 yılı başlarında tarım ürünlerinin yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışı yaşadığı gözleniyordu. Küresel ısınma, enerji ürünlerinin özellikle biyodizelin tarım ürünlerinden yapılması, dünyadaki nüfusun gıda tüketimini değiştirmesi, bütün bu kredi hizmetlerinin bu tür yerlere yönelmesiyle dünya gıda fiyatları tarihi artışlar gösterdi. Tarım ürünleri tüm dünyada yüzde 80 ile yüzde 120 arasında değişen oranlarda artış gösterdi."

Gişeleri bırakın teknolojiyi kullanın

İŞ Bankası Genel Müdür Yardımcısı Kayhan Söyler, şubelerde kalabalığı azaltmak için var olan teknolojinin daha fazla kullanılması gerektiğini vurgulayarak, toplantıya katılanlara şu mesajları verdi: "Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki 3 binin üzerindeki bankamatiklerimizden ve internet sitemizden yaptığınız işlemlerimizden de ücret almayacağız. Cep telefonlarından yapılan hizmetler de geniş bir alana yayıldı. Buradan yapacağınız havalelerden de ücret almayacağız. Ayrıca Çorlu’ya özel KOBİ kredilerimiz var. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ile 25 Mart 2008 tarihinde bir anlaşma imzaladık."

2009 sonuna kadar sıfır komisyon

İŞ Bankası, düzenlediği yeni kampanya ile bankamatik, internet şubesi ve İşCep’ten yapılan havale işlemleriyle şubelerden yapılan çek táhsilatı işlemlerinden alınan masraf ve komisyon oranını sıfıra indirdi. Bu yıl sonuna kadar geçerli olacak kampanya kapsamında, bankamatik cihazlarından yapılan ’TL havale, kartsız ve kartlı cebe havale, kartsız ve kartlı para yatırma’ işlemleri ile internet şubesi ve İşCep kanallarından yapılan ’cebe havale’ ve diğer TL havale işlemlerinden, herhangi bir masraf veya komisyon tahsil edilmeyecek. Türk Lirası banka çeklerinin, ibraz edildiği şubedeki bir hesaba aktarılması halinde de herhangi bir masraf ve komisyon bedeli talep edilmeyecek. Bu uygulama, tüm yurtiçi banka çekleri için geçerli olacak.

Çekte masraf almıyoruz

İŞ Bankası Genel Müdür Yardımcısı Kayhan Söyler, bankaların hizmetlerinin sadece kredi ve mevduat hizmetleri olmadığına işaret ederek, "1 Haziran’dan itibaren yıl sonuna kadar hesabınıza tahsil edilmek veya teminata vermek üzere verdiğiniz İş Bankası ve yabancı banka çeklerinden ücret almıyoruz. Yıl sonuna kadar çekleri hesabınıza tahsil etmek koşuluyla hiçbir masraf almıyoruz" dedi. Ödeme kolaylığı, vade ve çeşitli finansman desteği açısından çeşitli sektörel paketler sunduklarını belirten Kayhan Söyler şöyle konuştu: "Uzun bir süredir KOSGEB ile kredi paketleri kullandırdık. Çeşitli tarihlerde KOBİ makine teçhizat kredisi, destek kredileri, sıfır faizli ihracat kredileri gibi. Çok daha teveccüh gördü bu tür krediler. Limitleri dolmuş vaziyette. KOSGEB ile yeni işbirliği yaptığımızda yine bu tür krediler söz konusu olacak."

Ne yaparsanız yapın hızlı olun, müşteriyi içeriye sokun

IBM Türk Genel Müdürü Eray Yüksek, kriz ortamında olaylara pozitif bakmak gerektiğine işaret ederek, "Önemli olan müşteriyi içeri sokmak" dedi. Küreselleşmenin şu anda negatif yönünün görüldüğünü, ama pozitif etkilerinin de geleceğini söyleyen Yüksek, şöyle konuştu: "Rakiplerimiz birbirine benzeyen ülkeler. Genç nüfus ve başarıya açlar. Biz de pozitif düşünmeliyiz. Ne yaparsanız yapın hızlı olun. Size söyleyeceğim en önemli şey bu."

Kriz karşısında ciddi davranmıyoruz

BAHÇEŞEHİR Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy, şunları söyledi: "Biz kriz yaratma becerisine yaratmaya sahip bir ülkeyiz. Politika da kriz üretiyoruz. Kendi başımıza kendi süreçlerimizle kriz yaratıyoruz. Şimdi bu kriz çok farklı. Kriz karşısında çok ciddi davranmıyoruz."

Kredileri kesenleri bizler unutmayacağız

ÇORLU Ticaret Odası Başkanı Özlem Yemişçi, "Bankalardan çekilen kredilerin yüzde 47’si takibe düştü. Elbirliği ile ve birlik beraberlikle ekonomik krizden kurtulmayız" dedi. "Kredileri kesenleri bizler unutmayacağız" diyen Yemişçi, şöyle konuştu: "80 banka vardı, krizden sonra 49 banka kaldı. Türkiye doğal kaynakları olmadan özel sektör kaynakları ile önemli yerde. Gerekirse pasifte duranları nakde çevirmeliyiz. Devlet ve bankaların bizi desteklemelerini bekliyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!