Kriz Akbank'ı etkilemedi

Güncelleme Tarihi:

Kriz Akbankı etkilemedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2001 00:00


Haberin Devamı

Bankacılık sektöründe Kasım ayı ortalarında ortaya çıkan likidite sıkışıklığının, Akbank'da en ufak bir zarara dahi neden olmadığı bildirildi.

Akbank'ın bugün yapılan Olağan Ortaklar Genel Kurulu'na, Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı ve Genel Müdürü Zafer Kurtul imzasıyla sunulan Yönetim Kurulu Raporu'nda, 2000 yılında, hedeflenen enflasyon oranı daha yüksek çıkmasına rağmen programın oldukça başarılı şekilde uygulandığı vurgulandı.

Akbank'ın finans piyasalarındaki sağlam konumunu koruduğu ve büyümesini sürdürdüğü kaydedilen raporda, bankanın 2000 yılı sonu itibariyle vergi öncesi karı ve net karının sırasıyla 513.3 trilyon lira ve 343.6 trilyon lira olarak gerçekleştiği, toplam aktiflerinin ise 7 katrilyon 358 trilyon liraya yükseldiği hatırlatıldı.

Mali sektör reformu gerçekleştirilerek bankacılık sektörünün güçlendirilmesinin hedeflendiği belirtilen raporda, şöyle denildi: "Bu yeni düzenlemelerden yarar sağlayacak olan Akbank, aktif toplamını yükselterek iş hacmi ile pazar payını önemli ölçüde artıracaktır.

Yeni bankacılık ortamına uyum sağlama amacıyla A.T. Kearney adlı uluslararası kuruluşun danışmanlığı altında başlatılan yeniden yapılanma süreci ile bankamızın rekabet gücünü artırıcı yeni stratejilerin oluşturulmakta, işlevsel bir yapılanmaya gidilmekte ve müşteri, ürün ve dağıtım kanalı karlılığı ölçülebilir hale getirilmektedir. Bireysel bankacılığı, geleceğe yönelik büyüme stratejimizin temel faktörü olarak görmekteyiz."

KREDİ NOTLARI

Raporda, uluslararası derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch IBCA tarafından verilen notların, bir Türk bankasına bugüne kadar verilmiş en yüksek notlar olduğu kaydedildi.

1999 ve 2000 yıllarında gerçekleştirilen varlığa dayalı menkul kıymet ihraçları yoluyla uluslararası piyasalardan toplam 500 milyon dolar kaynak sağlandığı kaydedilen raporda, toplam varlığa dayalı menkul kıymet ihracı karşılığı borçlanmanın ise 750 milyon dolar seviyesinde olduğu vurgulandı.

YÜKSELEN FAİZLERDEN AZAMİ YARARLANILDI

2000 yılı içinde toplam 750 milyon dolar tutarındaki 2 sendikasyonun son derece uygun koşullarla tamamlandığı belirtilen raporda, şu görüşler dile getirildi: "Zor koşulların hakim olduğu bir yılı daha geride bırakırken, tedbirli davranmaya devam eden Akbank'ın bundan yarar elde ettiği açıktır.

Bankacılık sektöründe Kasım ayı ortalarında ortaya çıkan likidite sıkışıklığı, bankamızda en ufak bir zarara dahi neden olmamıştır. Bilakis, ihtiyatlı ve dikkatli risk değerlendirme politikalarımız sayesinde, likit aktiflerimizi artırmış olmamızdan dolayı yükselen faiz oranlarından azami ölçüde yararlanma olanağı sağlanmıştır.

TÜRKİYE'NİN EN KARLI BANKASI

Faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre, 1948 yılında kurulan Akbank, bugün aktif büyüklük açısından Türkiye'nin en büyük özel sektör bankası konumunda bulunuyor.

Dünyanın ilk 500 büyük bankası arasında yer alan Akbank, temel bankacılık hizmetlerinin yanı sıra, bireysel, kurumsal, özel bankacılık ve uluslararası ticaretin finansmanı hizmetleri sunuyor.

Akbank faaliyetlerini, İstanbul'daki Genel Müdürlüğü ve 13 Bölge Müdürlüğü aracılığıyla yurt çapında sürdürüyor. Toplam 590 şubesi yurtiçinde güçlü ve yaygın bir dağıtım ağına sahip olan Akbank, hizmetlerini şubelerin dışında 1.177 ATM, 50 bini aşkın POS terminali ve interaktif telefon, bilgisayar bankacılığı ve internet aracılığıyla sunuyor.

Akbank'ın Almanya'da 6, Malta'ta bir şubesi ve Hollanda'da Akbank International N.V. adına yeni kurulan bir bankası bulunuyor.

Londra'da kurulu Sabancı Bank'ın yüzde 37'sine, İstanbul'da kurulu BNP-AK-Dresdner Bank'ın yüzde 39.99'una sahip olan Akbank'ın, Londra, Paris ve Roterdam'da temsilcilikleri faaliyet gösteriyor.

Faaliyet Raporu'nda, Akbank'ın Türkiye'nin en karlı bankası olduğu vurgulanarak, net karın yüzde 7.9 büyüme ile 343.6 trilyon liraya yükseldiği kaydedildi.

BANKANIN BİLANÇOSU

Bankanın 2000 yılında toplam aktifleri 7 katrilyon 358 milyar liraya, kredileri 2 katrilyon 630 milyar liraya, mevduatı 4 katrilyon 376 milyar liraya, özsermayesi 1 katrilyon 82 milyar liraya yükseldi.

Rapor'da "Akbank olarak hedefimiz, aktif büyüklüğü ve piyasa payı açısından sektörde lider olmak ve yaşam boyunca müşteriye, yenilikçi hizmet, kolaylık, güven ve mutluluk sağlamaktır. Stratejimiz, karlılık ve büyümeyi sürekli kılarak, hissedarlarımıza değer yaratmaktır" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!