‘Kritikler’ için çözüm bulundu, 365 ilacın fiyatı yine değişiyor

Güncelleme Tarihi:

‘Kritikler’ için çözüm bulundu, 365 ilacın fiyatı yine değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2011 00:00

Hükümet kasım ayında indirime gittiği ilaç fiyatlarında yeni çözüm üretti. Buna göre, kritik öneme sahip 125 ilaçta indirim kaldırılacak. 140 ilaçta da çakışan iskontolar kaldırılıp tek uygulamaya geçilecek. 100 ilaç için de Sağlık Bakanlığı’ndan düzenleme bekleniyor.

SAĞLIK sektörünün gündeminde olan ilaç sıkıntısına yeni çözüm geliştirildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) temininde güçlük çekilen, hayati öneme sahip 125 ilaca getirilen son kamu kurumu iskontosunu kaldırırken, 100 ilaçla ilgili de yeni bir fiyat düzenlemesi yapılması için Sağlık Bakanlığı’na bildirimde bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, iskontoları çakışan 140 ilaçta tek uygulamaya geçileceğini, 125 ilacın ise iskontodan muaf olmasıyla 265, 365 ilacın fiyatının yeniden düzenleneceğini açıkladı.

125 ilaçta indirim kalktı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kamu kurumu iskontoları ve fiyat düşüşleri nedeniyle bir süredir bazı ilaçlarda yaşanan sorunun çözümü için yeni düzenlemelere gitti. Aralarında kanser, kalp, böbrek, organ nakli ve solunum ilaçları ile insülinin de bulunduğu 125 ilaca 17 Kasım’da getirilen son kamu kurumu iskontosunda eskiye dönülmesine karar verilirken, 100 ilaçla ilgili de yeni fiyat düzenlemesi yapılması için Sağlık Bakanlığına bildirimde bulunuldu. Kurum, hem kamu kurumu iskontosunda düzenleme yapılan hem de fiyatı düşürülen 140 dolayındaki ilaçla ilgili de bu uygulamalardan sadece birinin yürürlüğe sokulmasını kararlaştırdı.

Hastalar mağdur olabilirdi

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Prof. Murat Karaşen, şunları söyledi: “Hastalarımızın mağdur olmaması için temininde zorluk çekilen, kritik öneme sahip ilaçlarla ilgili getirilen kamu kurum iskontosunda eskiye dönülmesine karar verdik. Bunlar aynı zamanda muadili olmayan ve piyasada bulunmadığı takdirde hastaların çok ciddi anlamda mağdur olabileceğini düşündüğümüz ilaçlar. Firmaların yeni fiyattan dolayı bu ilaçları piyasada bulunduramadıklarına dair müracaatları vardı. Bunların piyasada bulunmaması kabul edilemez bir durumdu. Bu nedenle iskontoyu kaldırdık. Son ilaç fiyat kararnamesiyle fiyatları düşen 100 ilaçla ilgili de Sağlık Bakanlığı’na bildirimde bulunduk. Bu ilaçlarla ilgili, iskontodan etkilenmediği halde piyasada bulunmama riski ortaya çıkmıştı. Bakanlık değerlendirme yapıp ilaçların fiyatlarını yükseltebilecek.”

Başka ilaçlara da yapılabilir

Karaşen, hem kamu kurumu iskontosunda düzenleme yapılan hem de fiyatı düşürülen 140 dolayındaki ilaçla ilgili de bu uygulamalardan sadece birinin yürürlüğe sokulmasının kararlaştırıldığını belirterek, “Böylece hastaların sağlığı açısından çok kritik öneme sahip, piyasada mutlaka bulunması gerekli 250-300 civarındaki ilaçla ilgili yeni tedbirler getirmiş olduk. Bu düzenlemeler, yaptığımız ilk değerlendirmeler ışığında hayata geçirildi. İlerleyen günlerde benzer sorunların ortaya çıkması halinde başka ilaçlar için de yeni uygulamalara gidebiliriz. Bu sayı 350-400’ü bulabilir ama bundan da yukarı çıkmaz diye düşünüyoruz.”

İlaç harcamasının sürdürülebilir olması gerekiyor

İLAÇ harcamalarının sürdürülebilir olması gerektiğini vurgulayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, zaman zaman bu konuda yanlışlıkların yapıldığını işaret ederek, “Geçtiğimiz yıllarda hastanede, ilaç sanayi-doktor ilişkilerinden hep şikayet edildi. Hangi odaya girerseniz bir hastadan önce, bir ilaç firması giriyor. Yani bunlar yaşadığımız şeyler. Ben bunları doktor arkadaşlarımın tümüne bir şey söylemek için demiyorum, öyle bir şey olamaz zaten. Sağlık çalışanları çalışıyorlar. Neticede maliyetlere baktığımız zaman 5.2 olan 2002 yılındaki ilaç harcamamız, 16 milyarı geçmiş. Bu olmalı mı, olmalı ama sürdürülebilir olmalı bunu söylüyoruz. Belli ki burada yanlışlık da bu yönüyle var. Bunun önüne hekimle, hemşireyle, sağlık çalışanlarıyla, siyasetçiyle hep beraber geçmemiz gerekiyor. Çok yönlü önlemler alınması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Sağlık sektörü dinamik karar verip gidemezsiniz

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sağlık sektörünün dinamik bir yapı olduğunu ve ‘kararımı verdim gittim’ gibi bir yaklaşımın içinde olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Sorunun yaşandığı alanı ortadan kaldırmaya dönük kararları alabilecek esneklikte bir bakış açınızın olması gerekiyor. Şimdi biz titiz bir inceleme yaptık 125 ilaç, 140 ilaçta da çakışma var. Ayrıca 100 ilaç var ki bunlar ağırlıklı 10 liranın altındaki ilaçlar. Bunlarda da iskonto uygulanmıyor biz şu anda bunlardaki 7.5 iskontoyu uygulamıyoruz ama bunlarda da belki döviz artışı, enflasyon kurlarından dolayı 3 yıl içerisinde sıkıntı oluşmuş. Bunlar da diyorlar ki bizim fiyatlarımızda bir artış olsun çünkü hakikaten sıkıntılı durum vardı. Burada Sağlık Bakanlığına bir yazı yazdık. Dedik ki burada bu 100 ilacın fiyatlarını yükseltin, 10 liranın altındakiler. Bu da şartların getirdiği bir durum. Demek ki 100 ilaçla ilgili Sağlık Bakanlığının bir fiyat arttırımı, bir fiyat kararnamesi, onlar bir artış getirecek. İskontoları çakışan 140 ilacı tek uygulamaya dönüştüreceğiz, 125 ilaç ise iskontodan muaf olacak, dolayısıyla böyle genel bir toplarsanız; 265, 365 ilaç. Ha ama burada tekrar ediyorum, 6 bin 700 ilaç içerisinde, hastayla ilacın buluşmasında spesifik olarak bakılması gereken alanlar varsa buna da her zaman açık olduğumuzu sektöre ifade ettik.”

Eczanede stok zararları da

SAĞLIK Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikle, eczanelerin kamu kurum iskontolarından kaynaklanan stok zararlarının da karşılanması öngörüldü. Değişiklikle kamu kurum iskontolarında yapılan ilave iskonto uygulamaları nedeniyle eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları firmalar tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenecek. Bu kapsamda yapılacak işlemlerde, eczacılar tarafından İlaç Takip Sistemine yapılan bildirimler esas alınacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!