Güncelleme Tarihi:
Selah Gemicilik Şirketi, 2008 yılında Tuzla'daki tershanelerinde yaşanan işçi ölümleriyle anılmıştı. Şirket, yaşanan işçi ölümlerinin ardından denetlenmiş ve "süresiz kapatılmasına" karar verilmişti.
Selah şirketine ait tershanede ilk ölüm Ağustos 2007'de meydana gelmiş, Günay Akarsu adlı işçi ölmüştü. Şirket, Akarsu'nun kalp krizinden öldüğünü savunmuş, ancak raporlar ölümün elektrik çarpmasından kaynaklandığını ortaya koymuştu.
Selah Şirketine ait tershanede kazalar 2008'de de devam etmiş, 9 Mayıs 2008'de İzzet Güder, 17 Mayıs'ta ise Deniz Kaşıkeman isimli işçiler hayatını kaybetmişti.
KAPATILDIĞINI DÖNEMİN VALİSİ GÜLER AÇIKLAMIŞTI
Selah şirketine ait tershanenin kapatılmasına ilişkin kararı da, dönemin İstanbul Valisi olan Muammer Güler bizzat yapmıştı.
Vali Güler yaptığı açıklamada şöyle demişti;
“4857 Sayılı İş Kanunu’nun işçi sağlığı ve iş güvenliğini düzenleyen 79. maddesinde öngörülen komisyon toplantısında raporları değerlendirdi” diyen Güler, tersaneyle ilgili bazı eksikliklerin tespit edildiğini belirtti. Güler daha sonra Atatürk Havalimanı’nda yaptığı basın toplantısıylatersanenin kapatıldığını duyurdu ve kararın Tuzla Kaymakamlığı’nca uygulanacağını belirtti. Güler tespit edilen eksikleri şöyle sıraladı: “Patlayıcı maddelerin bulundurulduğu yerlere ait riskler, işçilerin yüksekten düşme riski, elektrik akımına kapılma yönünde riskler var. Bu eksikliklerin tamamlanması halinde müfettişler yeniden tersanede inceleme yapacak. Eksikliklerin giderildiği tespit edilirse komisyon tekrar faaliyete başlayabileceği yönünde rapor verebilir. Bakanlık müfettişlerinin incelemesi sürüyor.”
"SÜRESİZ" KAPATILDI, 6 GÜN SONRA AÇILDI
"Süresiz" kapatılan Selah şirketi, kapatma kararından 6 gün sonra ise açılmıştı. Müfettişlerin belirlediği eksiklikleri 3 gün içinde tamamlayarak yeniden inceleme isteyen Selah tershanesine, yapılan incelemenin ardından ,kapatma kararından 6 gün sonra faaliyete yeniden başlama izni verilmişti.
2 TANE "HAYALET UÇAK" SİPARİŞİ VERİLECEK
Savunma Sanayi İcra Kurulu toplantısında "hayalet uçak" adıyla anılan, F-35 savaş uçağından iki adet sipariş verilmesine de karar verildi.
Göktürk Yenileme Uyduları Projesi kapsamında ön tasarım aşamasına ilişkin olarak TUSAŞ - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanmasının kararlaştırıldığı toplantıda, yeni Sualtı Taarruz Timleri Harekatı için İntikal Botu Projesi kapsamında Ares Tersanecilik Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.
MİLGEM PROJESİ
Toplantıda, MİLGEM Projesi üçüncü ve dördüncü gemi ana tahrik sisteminin tedariki için Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırıldı.
Ayrıca, toplantıda komiteye Milli Piyade Tüfeği Geliştirilmesi Projesi'nin son durumuna ilişkin ve Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında yürütülen sözleşme görüşmelerinin geldiği aşama hakkında bilgilendirme sunumları yapıldı.