Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Rami’deki gıda toptancıları için 10 yıl kadar önce gündeme gelen taşınma sürecinde bugün kritik gün.
Rami’deki İstanbul Gıda Toptancıları Çarşısı, 1984 yılında Eminönü’nden geçici olarak Rami Kışlası’na getirilmişti. Ancak, kışlanın restore edilmesi için burada bulunan işyerlerinin başka yere taşınması gündeme geldi. 2008 yılında başlayan taşınma tartışmaları 2011 yılında önemli bir aşamaya geldi. TOKİ’nin devreye girmesiyle Başakşehir’e bağlı Altınşehir’de 500 dönümlük arsa satın alındı.
ARSA PAYI 136 MİLYON TL
Arsanın alınmından sonra devreye TOKİ iştiraki EPP (Emlak Pazarlama İnşaat Proje Yönetimi ve Tic. A.Ş) girerek, İstanbul Gıda Toptancıları Tüccarları Derneği ile sözleşme imzaladı. Sözleşmede imza altına alınan 136 milyon TL’lik arsa bedeli ödendi. Bu para esnaftan arsa payı olarak alındı. Yani her dükkan için ortalama 130 bin TL’ye yakın bir bedel ödendi. Arsanın alım işlemi sonrası sıra inşaatların yapımı için ihale sürecine geldi. Ancak bu süreçte, açılan davaların da etkisi ile gecikme yaşandı. Bu yılın başında ihale yapıldı ve 340 milyon TL bedelle dükkânların yapım ihalesi Doğuş İnşaat’a verildi. Yeni yerde 947 dükkânın yapılması planlalanarak inşaat sürecine başlandı. İşte o dükkânların dağıtımı bugün yapılacak kura ile belirlenecek. Ancak, Rami’de iş yapan esnafın bir bölümü, belirlenen bedellerin yüksekliğinden şikâyetçi…
BU RAKAMLARI ÖDEYEMEYİZ
“Kesinlikle bu rakamları ödeyemeyiz” diyen Rami esnafı Veysel Duyar, “Mağduriyetimizi anlatacak kelime bulamıyoruz. Yıllardır bugünü bekledik ama büyük bir özlemle beklediğimiz gün bize zehir oldu. Biz altı yıl önce arsa paramızı ödedik ama bugün arsa bile bize ait değil” dedi.
Bir diğer esnaf ise Hacı Mehmet Çakıl ise “Fiyatların yüksekliği ve ödeme şartlarının zorluğu karşısında Rami esnafı yeni yere gidemiyor. Rami esnafı olmazsa orayı kim şenlendirecek ki! Dernek yönetimimiz, ne bize karşı şeffaf oldu ne de haklarımızı savundu” şeklinde konuştu.
Abidin Avcı isimli esnaf ise “Bu arsaya bina yapıp yüksek fiyatlar ve çok zor ödeme koşulları ile bize satmaya çalışılıyor. Mademki bu gün inşaatına başladığı ve arsası kendinin olan yere ödediğimiz parayı peşinat sayıyor. Neden bu peşinatı bugün değil de altı yıl önce aldı. Neden bu peşinatı aldığı zaman işin sonunda ne ödeyeceğimizi son ana kadar dernek yönetimi ile birlikte sakladılar. Altı yıl önce ödediğimiz para arsa parası değilse neden o zaman bizden paralar alındı” dedi.
Rami’de peynir ve süt ticareti yapan Ünsal Selen ise, “İstenen bedel fahiş seviyede. Bu parayı esnaf nasıl ödeyecek. Günün sonunda verilecek olan içi boş 4 duvar dükkân. Evet kura bugün ama, bu kadar tartışmanın içinde kura çekimi yapılabilir mi emin değilim” dedi.
KARLI: TOKİ ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLAYACAK
İSTANBUL Gıda Toptancıları Tüccarları Derneği (İGDOT) Başkanı Mustafa Karlı, “TOKİ Başkanı ile bu fiyat konusunu görüştük. Bize, ödeme konusunda kolaylık sağladılar. 3’er ay ara ile 8 taksit halinde ödeme yapılacak. Herhangi bir faiz de uygulanmayacak. Olur da, banka kredisine ihtiyacı olana da TOKİ garantör olacak. Fiyatlar yüksek değil. Bunu dile getiren çok az sayıda kişi. Yeni dükkanların inşaatının Nisan 2019’da bitmesini bekliyoruz” dedi.