Güncelleme Tarihi:
Karar öncesi Merkez Bankası'nın haftalık repo faizi yüzde 10.00, marjinal fonlama oranı yüzde 12.00, borçlanma oranı yüzde 8.00 seviyesinde bulunuyor.
3 aya kadar vadeli TL zorunlu karşılık oranı yüzde 11.5 ve yabancı para (YP) zorunlu karşılık oranı ise yüzde 13 seviyesinde.
İKİ SENARYO ÖN PLANDA
Piyasalarda ise bugünkü karar için iki senaryo öne çıkıyor. Piyasalar ağırlıklı olarak bu oranların bugünkü PPK toplantısında değişmeyeceğini düşünse de son PPK ile bugünkü PPK arasında siyasilerden gelen faiz indirilmesine yönelik açıklamalar sonucu Merkez Bankası'nın sembolik de olsa faiz indirebileceği beklentisi de var.
Bu beklenti birkaç gündür dolar/TL kuru üzerinde de etkili oldu. Hafta başında 2,1340 TL seviyesinde bulunan dolar Merkez Bankası'nın sembolik de olsa faizde düşüş kararı alması ihtimali doları 2.1520 TL'ye kadar yükseltti.
Pazartesi günü 73 bin 562 puanla açılan BİST 100 endeksi de bu hafta içinde 73 bin 700 sınırını zorlamasına rağmen 74 bin seviyesine çıkamadı.
'SINIRLI FAİZ İNDİRİM İÇİN SON ÇEYREK BEKLENMELİ'
Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay bugünkü toplantıda faiz ve diğer para politikası araçlarında bir değişikliğe gideceğini düşünmediğini belirtti. Uskuay "Enflasyon bekleyişlerinin halen iyileşmemesi, 30 Nisan’da Enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon hedefi yükseltilecek olması nedeniyle yeni bir adım beklemiyorum. Şubat ve Mart’tan Nisan başına kadarki bir süreçte sıcak para akımı gerçekleşti. Fakat Nisan başından bu yana sıcak para girişi yavaşladı. TCMB bir faiz indirimi gerçekleştirirse TL üzerinde dengelenme süreci de bozulabilir. Sınırlı bir faiz indirimi için son çeyrek beklenmeli" diye konuştu.
"1994 ÖNEMLİ BİR ÖRNEK"
Meksa Yatırım Stratejisti Zeynel Balcı faiz indirim kararı olursa, piyasa işleyişi açısından ilk aşamada, döviz kurları ve borsa yukarı, gösterge faiz oranlarında aşağı yönlü bir tepki olabileceğini belirtti. Bunun etkisinin geçici olacağını belirten Zeynel Balcı "Sonra yeniden olağan denge kurulabilir. Olası bir faiz indirim karar sonrası, döviz kurlarının yukarı gitmesinin de etkisiyle enflasyondaki yukarı yönlü hareket güç kazanması beklenebilir. Piyasa dışı yönlendirmelerin çok doğru olduğuna inanmıyorum. Ekonominin de 'fay hattı üzerinde ev yaparsan depremde yıkılır, dere yatağına ev yaparsan sel alır' gibi doğa kanunlarına benzer bir işleyişi vardır. Her dönemin şartları farklıdır tabi ki ama son günlerde tartışılan 1994 önemli bir örnek. Enflasyon düşmeden faiz düşürüldü veya düşürülmeye çalışıldı, sonuç malum. Ekonominin gereği olarak faiz indirim gerekiyorsa indirilir, artırılması gerekiyorsa artırılır. Geçtiğimiz günlerde merkez bankası radikal kararla faiz artırımına gitti, doğru da yaptı.O gün için doğru hamle faiz artışıydı. Etkileri de görüldü, piyasa dengesini buldu. Faiz değişikliği beklenmiyor ama başbakanın sözünü ortada bırakmamak adına merkez bankası başkanı Başçı’nın da dediği gibi küçük ve ölçülü bir indirim belki olabilir. Bu hamlenin piyasa üzerindeki etkisi de kısa süreli ve sınırlı olacaktır, diye düşünüyorum." diye konuştu.
YÜKSELEN ENFLASYON HAREKET ALANINI KISITLIYOR
Ancak uzmanlar enflasyonun halen yükselen bir trend içinde olması ile Merkez Bankası'nın mevcut faiz oranlarını koruması gerektiğini belirtiyor. Çekirdek enflasyon yıllık yüzde 9,3 ile çift haneye yaklaşırken TÜFE de yıllık yüzde 8,39 seviyesinde bulunuyor.
Bugünkü toplantıdan faiz değişikliği beklemediğini belirten Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi enflasyon halen yüksek olduğuna dikkat çekti. Bürümcekçi "TL yeteri kadar değer kazanamadı. Enflasyonu yükselten kur olduğuna göre orası hassas bir konu. Büyüme de yeterli gibi. Erdem Başçı yüzde 4'ün biraz altında büyüme bekliyor. Yani mevcut faizlerin büyümeye baskı oluşturduğunu söylemek için henüz erken. Öte yandan bu karar alınmasa da haftaya enflasyon raporunda faiz indrimine yönelik işaretler verilebilir. Faiz indirimi için doğru zamanı kollamak lazım. Şu an yapmanın kredibiliteye tahrip edici etkisi olabilir" diye konuştu.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarında enflasyonun Mayıs sonuna kadar yükseliş trendini devam ettireceği belirtilirken fiyat istikrarı istenen seviyeye gelene kadar sıkı para politikasına devam edileceği belirtilmişti.
Öte yandan gelecek hafta açıklanacak Merkez Bankası Enflasyon Raporu açıklanacak Erdem Başçı bu raporda yüzde 5 olan enflasyon hedefinin revize edilebileceğini işaret etmişti.