Kritik eşik bu imzalarla aşıldı

Güncelleme Tarihi:

Kritik eşik bu imzalarla aşıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 21:32

İSTANBUL’un 150 milyonluk yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyüğü olacak yeni havalimanının 4.5 milyar Euro’luk ilk kredisi için imzalar atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan’ın da katıldığı imza töreninde, kritik bir eşiğin daha aşıldığı 32 milyar Euro’luk projenin havacılıkta Türkiye’yi küresel bir merkeze dönüştüreceğini söyledi.

Haberin Devamı

SAHİP olacağı 150 milyonluk yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyük havalimanı olarak lanse edilen İstanbul yeni havalimanının ilk etabı için gerekli 4.5 milyar Euro’luk kredi paketi dün törenle imzalandı. Tören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, projeyi gerçekleştiren konsorsiyumun ve kredi veren bankaların temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşti. Törendeki konuşmasında 3. havalimanı projesinin sadece bankacılık ve müteahhitlik sektörü açısından değil, aynı zamanda Türk sivil havacılık sektörü için de yeni bir dönemin kapılarını aralayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu projenin tüm etaplarıyla tamamlanması halinde Türkiye, bilhassa İstanbul artık dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşecek” dedi. 

Haberin Devamı

ENGELLEMELERE RAĞMEN
İstanbul’a dünyanın en büyük kapasiteli havalimanını kazandırma projesinde kritik bir adımın daha atıldığını kaydeden Erdoğan şunları söyledi: “10 milyar 247 milyon Euro yatırım maliyeti, 22 milyar 152 milyon Euro artı KDV kira bedeliyle toplamda 32 milyar 399 milyon Euro’ya ulaşacak bu projenin, ülkemizin bu alandaki en büyük yatırımıdır. Hani ‘Çılgın Projeler’ diyorduk ya işte hayata geçen en önemlisi şu anda budur. Sabotajlara rağmen, engelleme, yavaşlatma girişimlerine rağmen, bizlere bu unutulmaz anı yaşattığı için Rabbim’e şükrediyorum. Nasıl bugün bu imza töreniyle bir kritik eşiği aştıysak, inşallah havalimanının açılışını da gerçekleştireceğimize inanıyorum. Nasıl bugün bu imza töreniyle bir kritik eşiği aştıysak, inşallah havalimanının açılışını da gerçekleştireceğimize inanıyorum. İstanbul’un yeni havalimanı, Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında, Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76.5 milyon metrekarelik bir alana yapılıyor. Bu alan birilerinin iddia ettiği gibi tesadüfen seçilmedi.”
Türkiye’nin, havacılık sektörüne son 10 yılda, özkaynak, kamu ve özel sektör iş birliği kapsamında 3.5 milyar Euro yatırım yaptığını anlatan Erdoğan, “Bu projenin yatırım bedeli, geçtiğimiz on yılın yaklaşık 10 katı bir büyüklüğe tekabül ediyor.

Haberin Devamı

26 milyar euro kira
Yap-işyet-devret modeliyle, devletin kasasından bir kuruş bile çıkmadan hayata geçirilecek bu projeyle devlet, kira bedeli ve KDV olarak 26 milyar Euro’nun üzerinde bir kazanç sağlayacaktır” şeklinde konuştu. Yıllık 57 milyon yolcunun kullandığı, 63 yıldır Türk ve dünya havacılığına hizmet veren Atatürk Havalimanı’nın artık talebi karşılayamadığını ifade eden Erdoğan, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’yla, İstanbul’un yolcu kapasitesinin 80 milyonun biraz üzerinde olduğunu, 2016 yılında 90 milyonu aşkın yolcunun İstanbul’daki havalimanlarını kullanmasının beklendiğini, başlı başına bu rakamların bile yeni havalimanının ne büyük bir ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Dünyanın 3 katı büyüdük
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, son 13 yılda havacılık sektörü dünyada yılda ortalama yüzde 5 büyürken, Türkiye’deki büyümenin dünya ortalamasının 3 katına ulaşarak yüzde 15’e çıktığını söyledi. Bilgin, törendeki konuşmasında şunları söyledi: “Toplam yolcu trafiğimiz 2014 yılı sonunda 166 milyonu, 2015’in Eylül ayı itibarıyla 140 milyonu geçti. Hava ulaştırma anlaşmamız bulunan ülke sayısı 164’e, büyük gövdeli uçak sayımız 482’ye çıktı. 2003’te 2 havayolu şirketiyle yurt dışında 55 ülkede 60 noktaya uçuyorduk, bugün ise uçuş ağımız 6 havayolu şirketiyle 109 ülkede 242 noktaya ulaştı.”

120 bin kişiye iş sağlanacak
BELİRLENEN takvime göre İstanbul’un yeni havalimanının ilk etabı 2018 yılının ilk çeyreğinde hizmete girecek.
*İlk etap yatırımlarının başlamasıyla birlikte inşaat dönemi süresince yılda ortalama 80 bin kişiye ek istihdam sağlanacak.
Havalimanının tamamen hizmete girmesiyle bu rakam yıllık ortalama 120 bin kişiye çıkacak.
Projenin ilk etabı yılda 90 milyon yolcu kapasiteli terminal binası ve üç kuzey-güney pisti yatırımlarını içeriyor.
İlk etap hizmete girince şu an hiçbir yerde olmayan şekilde havalimanına aynı anda iki uçak iniş yapabilecek.
Ayrıca Airbus A 380 gibi büyük gövdeli uçaklar da buraya inişlerini gerçekleştirebilecekler.
2028 yılında projenin tüm etapları tamamlanınca, yıllık yolcu kapasitesi 150 milyona ulaşacak.
Hürriyet’in dün gündeme getirdiği 4.5 milyar Euro’luk krediye Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank kamu bankaları olarak katılırken, Denizbank, Garanti ve Finansbank da özel banka olarak yer aldı.

Haberin Devamı

Yıllık 200 milyon yolcu

LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de, İstanbul Yeni Havalimanı’nın, tüm fazları tamamlandığında yıllık yaklaşık 200 milyon yolcu kapasitesine ve 6 piste sahip olacağını belirterek, ayrıca 150’den fazla havayolu şirketine de ev sahipliği yapacağını dile getirdi. Yeni havalimanının, 350’den fazla destinasyona uçuş gerçekleştireceğinin altını çizen Özdemir, şu bilgileri paylaştı: “Yolcu dostu bir yaklaşımla tasarlanmış havalimanımıza inen yolcumuz yaklaşık 15 dakika tüm işlemlerini tamamlayıp limanımızdan çıkış yapabilecek. Yatırımı üstlenen 5 ortak olarak bugüne kadar dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdiğimiz, sayısız işlerde kazandığımız tecrübelerimizi bu projeye aktarıyoruz. Hedefimiz, dünyanın en büyük havalimanı unvanına sahip olacak İstanbul Yeni Havalimanı inşaatını tamamlayarak 2018 yılının ilk çeyreğinde işletmeye açmaktır. İşletmeye açtığımız tarihten itibaren yılda Katma Değer Vergisi dahil 1 milyar 46 milyon Euro olmak üzere 25 yılın sonunda toplam Katma Değer Vergisi dahil 26 milyar 140 milyon avroyu devlet bütçesine kazandıracağız. 10 milyar avronun üzerinde de yatırım yaparak tüm fazları tamamlayacağız.”

Haberin Devamı

Çevre hassasiyeti ile dünyaya örnek

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, “Projeyi hazmedemeyen belli kesimlerin aksine, bu havalimanı çevre hassasiyeti açısından dünyada örnek olacaktır. Bu havalimanı kendi enerjisini üreten, çevreci, doğa dostu ve engelsiz olacak şekilde tasarlanmıştır. Yeni havalimanı tamamlandığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük, gelecekte de uzun yıllar boyunca dünyanın sayılı havalimanlarından biri olacaktır” dedi.
Türkiye’de faaliyet gösteren 55 havalimanı sayısının göreve geldiklerinde 26 olduğunu hatırlatan Erdoğan, 2023’e kadar havaalın sayısının 60’a çıkacağını söyledi.

İstanbul yükseldikçe Türkiye yükselir

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu ise, ileriye dönük perspektifler çizildiğinde İstanbul’un yükselen Türkiye’nin küreselleşen dünyada yıldız şehri ve bütün çevre coğrafyaların temel çekim alanı haline geldiğini belirterek, “İstanbul yükseldikçe Türkiye yükselir. Türkiye yükseldikçe çevredeki bölgeler refah, huzur ve istikrar bölgesi haline gelir” dedi. Türkiye hava yolu sektörü cirosunun 2.2 milyar dolardan 31 milyar dolara yükseldiğini belirten Davutoğlu, yap-işlet-devret modeliyle yapılan yeni havalimanı yatırımının Hazine’ye hiçbir yük gelmeden yapıldığını kaydetti. Davutoğlu, şöyle konuştu: “Başlamış olan bütün bu projeler kararlılıkla sonuca ulaştırılacak ve Türkiye’nin hiçbir projesi yarım kalmayacaktır. Yeni vizyoner projelerle önümüzdeki dönemde de ülkemizi dünya ölçeğindeki rekabet gücünü arttıracak, İstanbulumuzu dünyanın en büyük ulaşım merkezi ve çekim alanı haline getireceğiz.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!