Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir televizyon programında ofisinde dinleme cihazı bulunduğunu açıklaması Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nu (TÜBİTAK) harekete geçirdi.
Daha önce üretilen MİLCEP-K1’den daha hızlı ve kullanışlı dinlenemeyen cep telefonları Başbakanlık tarafından bakanların özel kalemlerine gönderildi. Önümüzdeki günlerde bakanların kullanmaya başlayacağı cep telefonları stratejik bilgilerin cep telefonlarıyla güvenli aktarımını sağlıyor. Cihaz, donanım ve yazılımı yerli olduğu için ‘milli’ nitelik taşıyor
Çok daha hızlı
Daha önce TÜBİTAK’ın ürettiği ve bazı bakanlara gönderdiği MİLCEP-K1’den şikayet eden bakanlar yeni telefonu önümüzdeki günlerde kullanmaya başlayacak. MİLCEP-K1’den daha kullanışlı olan telefonların tasarımı BlackBerry’lere benziyor. Kapasitesi ve batarya süresi arttırılan telefonların ekranları da daha geniş tasarlandı.
Türkiye kriptolu cep telefonu üreten 6 NATO ülkesinden biri. TÜBİTAK’ın ürettiği telefon, iki kişinin yaptığı cep telefonu konuşmasını kripto sayesinde üçüncü kişilerin anlayamayacağı bir formata dönüştürüyor. Kriptolu cep telefonu, ses ve verileri şifreleyerek güvenlik sağlıyor. Bakanların kullanacağı yeni telefonlar MİLCEP-K1’in ardından geliştirildi.
Cep telefonuna ilk sahip olan bakanlardan biri de TÜBİTAK’ın bağlı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın başındaki isim Nihat Ergün oldu. Haftaiçinde özel kalemine teslim edilen kriptolu telefonu kullanmaya başlayan Ergün, TÜBİTAK’ın telefonlarını da ilk açıklayan isimdi. Devlet için üretilen MİLCEP-K1’lerin bazı üst düzey kamu görevlilerine verildiğini duyuran Ergün, açıklamasında şunları söylemişti: “Kamuda kriptolu sabit telefonlar kullanılıyor, cep telefonu da az miktarda. Piyasaya da çıkarabiliriz. Yazılımı ve donanımı ona göre kurgulanır ve piyasada kullanılabilecek.”
Kriptolu cihazlar nasıl çalışıyor
· Matematiksel bilgiler ses kanalından değil, GSM şebekesinin veri kanalından diğer cihaza aktarılıyor.
· Aktarılan cihazdaki kripto anahtarı, bu matematiksel verileri tekrar sese dönüştürüyor.