Güncelleme Tarihi:
Yasal altyapı ile öncelikle kripto para tanımı yapılması planlanıyor. Kripto varlıklara yönelik vergi düzenlemesinin de nasıl olacağı tartışılıyor. Kripto varlıklara ilişkin düzenleme olmaması Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) de Türkiye’yi gri listede tutmasının nedenlerinden birisi olarak gösteriliyor.
FATF İÇİN ÇALIŞMA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz ay bakanlığının bütçe teklifinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, mali suçlarla mücadelenin temel öncelikleri arasında olduğunu dile getirmiş, suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele rejiminin güçlendirilmesine yönelik çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürdüklerini kaydetmişti. Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) raporunda Türkiye’nin 40 FATF standardının 39’u ile uyumlu olduğunu vurgulayarak, “Teknik uyum kapsamında tek husus kripto varlıklar. Gerekli çalışmalarımız nihai aşamaya gelmiştir. Bu haliyle Türkiye teknik uyumda en başarılı ülkeler arasına girmiştir. Uygulamada sağlayacağımız etkinlik ile ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba gösteriyoruz” demişti. Yasal düzenlemenin çıkarılmasıyla Türkiye’nin gri listede tutulmasının gerekçesi ortadan kalkacak.
TANIM YAPILACAK
Konuya yakın kaynaklar kripto varlıklara yönelik yasal altyapı çalışmalarında önceliğin tanıma verileceğini kaydettiler. Çalışmalar kapsamında belli sınırı geçen kazançlardan işlem vergisi alınabileceği üzerinde de duruluyor. Yasal düzenlemeyle kripto varlıkların üzerinden kara para aklama amacıyla kötüye kullanılmasının da önüne geçilmesi hedefleniyor. Yasal altyapı ile kripto varlıkların ve ürünlerin finansal düzenleme kapsamına girmesi sağlanacak. 2024 yıllık programında da, “Kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik düzenleme çalışması yapılacaktır” denildi.