Kredilerde yaşlanma etkisi var, ancak sorun yok

Güncelleme Tarihi:

Kredilerde yaşlanma etkisi var, ancak sorun yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 00:00

2010 yılı sonunda kredi büyüme hızının yüzde 35 seviyesinde olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Kredilerde yaşlanma etkisi diye bir etki vardır. İlk verildiği yıl çok düşüktür, ikinci yıl biraz daha artar, üçüncü yıl biraz daha artar, belli bir noktada tepe noktaya ulaşır, ondan sonra tekrar düşmeye başlar. Bu kredilerde yaşlanma etkisi dediğimiz olay, kredi büyüme hızı yavaşladığında takibe dönüşme oranını yükseltir. Bu sadece istatistiksel bir sonuçtur. Yoksa ekonomide herhangi bir soruna işaret etmez” diye konuştu.

Haberin Devamı

İyileşme gözlendi

Nisan 2012 Enflasyon Raporu’nu açıklayan Erdem Başçı, şöyle konuştu: “Küresel ekonomiye dair gelişmeler politikaların üzerinde önemli rol oynamaya devam ediyor. Yılın ilk çeyreğinde küresel iktisadi faaliyet beklendiği gibi yavaşlamaya devam ederken Euro Bölgesi’ne dair endişelerin azalmasıyla küresel risk iştahında kayda değer bir iyileşme gözlendi. Ne var ki, yakın dönemde özellikle İspanya ekonomisine dair endişelerin artması sonucu tahvil getirilerinin yeniden yükselişe geçmesi ve ABD’de istihdam artışlarının beklentilerin altında kalması gibi gelişmeler küresel ekonomiye dair algılamalardaki düzelmeyi kesintiye uğrattı.”

Kırılgan yapı var

Gelişmelere rağmen kırılgan yapının devam ettiğini belirten Başçı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Euro Bölgesi’ne dair sorunlar, ABD ve Çin ekonomilerine ilişkin belirsizlikler ve enerji fiyatlarındaki arz yönlü riskler gündemdeki yerini koruyor. Varlık piyasalarının hızlı yükselişler gösterdiği ve gelişmiş ülkelerin para politikalarının gevşek bir duruş sergilediği dönemlerde dahi borçlanma piyasalarındaki faaliyetin durgun seyrettiğini ve bu piyasalarda faaliyet gösteren kurumlara ilişkin endişelerin canlı kaldığını görüyoruz. Bu durum, küresel risk algılamalarındaki oynaklığın devam edebileceğini gösteriyor.”

Haberin Devamı

Enerjiye dikkat çekti

Enflasyonla ilgili enerjiye dikkat çeken Başçı, şunları anlattı: “Petrol fiyatları ocak ayı Enflasyon Raporu’nun yayımlanmasından itibaren geçen süre zarfında arz yönlü gelişmelere bağlı olarak öngörülerimizin oldukça üzerinde bir seyir izledi. Bu çerçevede, nisan ayının ilk yarısı itibarıyla oluşan vadeli fiyatları da dikkate alarak, petrol fiyatları varsayımımızı, 2012 yılı için 120 dolara, 2013 yılı için ise 115 dolara çıkardık. Öte yandan, enerji dışı ithalat fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak ithalat fiyat endeksi beklenenden olumlu bir seyir izledi.”

Memur zammında tahminlere bakılsın

ENFLAS-YONUN bu ay 0.5 puan civarında doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlardan kaynaklı olarak geçici bir yükselme göstereceğini söyleyen Erdem Başçı, “Enflasyon gelecek ay oldukça belirgin bir şekilde düşüş gösterecek. Baz etkisinin ters çalışması nedeniyle tek haneye düşme ihtimalimiz çok kuvvetli.  Haziranda kısmi bir yükseliş yılın son aylarında oldukça kuvvetli bir düşüş tahmin ediyoruz. Bunların çoğu baz etkilerinden ve geçen sene yapılan geçici fiyat artışlarından kaynaklanıyor. O yüzden yüzde 6.5 enflasyon tahminimizi bu yıl için koruyoruz. Bir engel çıkarsa gerekli tedbirleri alacağımızı taahhüt ediyoruz. Memur zamlarıyla ilgili görüşmeler yapılırken Merkez Bankası’nın tahminlerinin baz alınmasında fayda var” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!