Kredi simsarlarına göz açtırılmadı

Güncelleme Tarihi:

Kredi simsarlarına göz açtırılmadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2016 17:14

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bankaların aldığı kredi masraflarını tahsil ettiğini söyleyerek vatandaşı dolandıran kredi simsarlarına göz açtırmadı.

Haberin Devamı

Bakanla bağlı Reklam Kurulu, son toplantısında, gelen şikayetler üzerine 65 dosyayı karara bağladı. Kurul, insan sağlığıyla oynayan ürün tanıtımlarına ve banka ücretlerini tahsil ettiği imajını veren firmalara ceza yağdırdı. Şikayet edilen reklamların durdurulmasına karar veren kurul, bazı firmalara 220 bin liraya kadar idari para cezası kesti. Televizyonda yayınlanan “Bu fırsatı kaçırmayın. Böyle indirim 50 yılda bir olur” şeklindeki reklamları inceleyen kurul, tüketicilere sunulan ürünlerin öncesi ve sonrasındaki fiyatlarına yer verildiğini belirledi. Ancak broşürlerdeki hiçbir fiyatın birbiriyle tutmadığını tespit eden Reklam Kurulu, “Yemek odası 4 bin 430 lira değil 2 bin 215 liraya düştü. Broşürde yer verilen ilk fiyatlardan anılan ürün gruplarının hiç satılmadığı, bunu ispatlayan herhangi bir fatura örneğinin de bakanlığımıza sunulmadığı belirlendi. Dolayısıyla bu fiyatların neye dayanarak yazıldığı tespit edilemedi. Buna rağmen ilk fiyat üzerinden çok fazla indirim yapılmış gibi gösterilerek anılan ürünlerin düşük fiyatlara ellerinden çıkarıldığı algısı yaratılarak tüketiciler yanıltıldı. Diğer benzer firmalar açısından haksız rekabet doğdu” kararını verdi. 

Haberin Devamı

TUZAĞA DÜŞMEYİN
Bakanlık, vatandaşları arayarak bankaların tahsil ettiği kredi masraflarını, kredi kartı aidatlarını belli ücretler karşılığında geri alacağını söyleyen dolandırıcılara da göz açtırmadı. Banka masraflarının masrafsız şekilde Tüketici Hakem Heyetleri tarafından geri alınabileceğini anımsatan kurul, tüketicileri dolandırıcıların tuzağına düşmemesi yönünde uyardı. Bakanlık, “Hukuki meselelerde mütalaa verme, mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etme ve savunma, adli işlemleri takip etme, bu işlere ait bütün evrakı düzenleme yetkisi yasal olarak yalnızca avukatlara aittir” görüşünü savundu. Bakanlık, cinsel içerikli ürünlerin de tıbbı ürün gibi satıldığını belirleyerek, piyasadaki sahte ürünlere karşı tüketicilerin dikkatli olmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!