Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2002 02:59
Bankaları, reel sektöre kaynak aktarabilecek yapıya kavuşturmayı amaçlayan düzenlemenin takvimi belli oldu. BDDK'nın rehberine göre, devletin sermaye desteği verdiği bankalar, bunun en az yüzde 60'ını 30 Haziran 2003'e kadar grup dışı şirketlere kredi olarak kullandıracak.
Kamuoyunda ‘Banka Kurtarma Yasası’ olarak bilinen ve mali sektörü reel sektöre kaynak aktarabilecek yapıya kavuşturmayı amaçlayan düzenlemenin takvimi belli oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından dün yayınlanan ‘‘Banka Sermayelerinin Güçlendirilmesi Programı Tanıtım Rehberi’’ne göre, devletin sermaye katkısında bulunduğu bankalar, bu katkının en az yüzde 60'ını 30 Haziran 2003'e kadar kendi grupları dışındaki şirketlere
kredi olarak kullandıracak. BDDK'nın takvimine göre, bankalara kaynak aktarılması ağustos ayı başlarında gerçekleşecek. Böylece, bankalara verilen devlet kaynağı, bu tarihten itibaren reel sektör açısından krediye dönüşebilecek.
Rehbere göre devlet sermaye desteğiyle ortak olacağı bankacılık sisteminden, hisselerini hakim ortaklara ya da üçüncü kişilere satarak çıkacak. Devletin çıkışı sırasındaki satış işleminde hakim ortaklara öncelik verilecek. Satış bedeli de 18 ayda tahsil edilecek.
ÜÇ AŞAMA
Program ‘değerlendirme aşaması’, ‘ortakların banka sermayelerini güçlendirme aşaması’ ve ‘bankalara sermaye desteği aşaması’ olarak üç ayrı aşamada uygulanacak. Buna göre bankalarda yapılacak birinci denetim 1 Nisan'a kadar, ikinci denetim ise 22 Nisan'da tamamlanacak. Bankalar varsa birleşme ve devir planlarını 30 Nisan'a kadar BDDK'ya bildirecekler. BDDK, o zamana kadar yaptığı nihai değerlendirmelere ilişkin sonuçları da 15 Mayıs'a kadar bankalara bildirecek. Bankalar 15 Mayıs-30 Haziran arasında genel kurullarını yapacak. Sermaye artırımı da 30 Haziran'a kadar tamamlanacak ve bu aşamadan sonra da bankalara sermaye desteği aşaması başlayacak. BDDK gerçekleşen sermaye artırımlarını ve banka tarafından sermaye desteği talebi çerçevesinde sunulan her türlü bilgi ve belgeyi dikkate alarak sermaye desteği verilip verilmeyeceğine karar verecek.
TMSF tarafından bankalara sermaye katkısı olarak verilecek tutarlar, Hazine tarafından piyasa koşullarına göre ihraç edilecek devlet iç borçlanma senetleriyle, sermaye benzeri kredi olarak verilecek. BDDK, bu yolla bankacılık sistemine girecek olan devletin sistemden nasıl çıkmayı planladığını da açıkladı. Destek nedeniyle kamu tarafından sahip olunacak hisseler mevcut ortaklara ya da üçüncü kişilere satılacak. Kamu desteği kullanan bankalar, mali bünyelerindeki iyileşmeye paralel olarak TMSF'nin sahip olduğu
hisse senetlerini satın alabilecekler. Yeniden sermayelendirmeyi izleyen 18 ay boyunca satış işleminde bankanın hakim ortaklarına ön alım hakkı tanınacak. Ön alım hakkının kulanılmaması durumunda TMSF elindeki hisseleri ihale, davet veya pazarlık yoluyla üçüncü şahıslara satabilecek. Hisse senedine dönüştürülebilir tahvillere ilişkin çıkış ise anapara ve faizin vadesinde banka tarafından geri ödenmesiyle sağlanacak.
İşte takvim1 Nisan: BDDK'nın birinci denetimi sonuçlandırılacak.
22 Nisan: Uygunluk kontrolü olarak adlandırılan ikinci kontrol tamamlanacak.
30 Nisan: Varsa birleşme ve devir planları BDDK'ya verilecek.
15 Mayıs: BDDK, nihai değerlendirme sonuçlarını bankalara bildirecek. Genel kurullar gerçekleştirilecek.
30 Haziran: Sermaye artırımları yapılacak. Destek için BDDK'ya başvurulacak. Sermaye desteği gerçekleştirecek.