Kredi masrafları davalık oldu

Güncelleme Tarihi:

Kredi masrafları davalık oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2011 11:20

Tüketiciler; BSMV ve KKDF kesintisini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürüyor.

Haberin Devamı

Hem kredi kartlarında hem de tüketici kredilerinde kredi maliyetlerini yüzde 20 oranında artıran bu kesintilerin, bankalarca ödenmesi gerektiğini savunan Tüketici Dernekleri Federasyonu AİHM’e başvurmaya hazırlanıyor.

BSMV ve KKDF nedir?

Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV), tüketici kredilerinde uygulanıyor. Kredi faizi üzerinden yüzde 5 olarak kesiliyor.

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ise yine tüketici kredilerinde uygulanıyor ve kredi faizi üzerinden yüzde 15 kesinti yapılıyor. Tüketiciler, sadece kredi çektiklerinde değil, kredi kartı ödemelerinde sıkıntıya düşmeleri durumunda da uygulanan faiz üzerinden bu kesintiler yapılıyor. Bankalar, tüketiciden kestikleri bu kaynakları Maliye'ye aktarıyor.

KREDİ MALİYETİ YÜZDE 20 ARTIYOR

Haberin Devamı

Örneğin vatandaş 30 bin liralık ihtiyaç kredisi çekiyor. Bunun için banka 10 bin lira faiz ödemesi gerektiğini hesaplıyor. Ancak vatandaşın borcu 40 bin lira yerine 42 bin lira olarak ödüyor. Çünkü 10 bin liralık faiz üzerinden yüzde 15 KKDF kesilerek bin 500 lira; yüzde 5 de BSMV kesilerek 500 lira daha ödemesi gerekiyor. Böylece borcu 12 bin liraya çıkmış oluyor.

Türkiye genelinde 50 bin üyesi bulunan tüketici derneklerinin üst örgütü olan Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), konuyu ilk olarak 2004 yılında yargıya taşımıştı. Federasyon, açtığı davada BSMV ve KKDF’nin faiz üzerinden alındığını vurgulayarak, faizin de bankalar açısından bir kazanç olduğunu belirtmişlerdi. Dolayısıyla hem verginin hem de kesintinin bu kazancı sağlayan bankalar tarafından ödenmesi gerektiği savunulmuştu.

SOYGUNU DURDURACAĞIZ

Ancak aradan geçen süre içinde hem ilgili mahkeme hem de Yargıtay, Federasyonun bu başvurusunu haklı bulmadı. TÜDEF Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Bankalar kendi ödemeleri gereken yükü tüketicinin sırtına yüklüyorlar. Yargı bu itirazımızı kabul etmedi. Dolayısıyla iç hukuk yolları tükendi. Biz de konuyu AİHM’e taşıyacağız” dedi.

Yılmaz, hafta sonu Eskişehir’de yapılacak Başkanlar Kurulu toplantısında konuyu gündeme getireceklerini belirterek, Federasyon kararı aldıktan sonra AİHM için başvurularını yapacaklarını söyledi.  Tüketicinin haklılığını savunmak, bu soygunun durdurulmasını sağlamak için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!