Kredi kartıyla 202 milyar lira harcadık

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartıyla 202 milyar lira harcadık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2010 00:00

Yapı Kredi World Card’ın Kredi Kartı Sektör Değerlendirmesi’ne göre 2009 yılında Türkiye’de kredi kartı kullanım hacmi 202.8 milyar TL olurken, 2010 yılında cironun yüzde 16 büyüyerek 236 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Sektörde 44 milyon 393 bine ulaşan kredi kartı sayısının yüzde 3’lük artışla 45.6 milyona ulaşması hedeflenirken 2009’da 2.1 milyon olan POS adedinin de yüzde 7 artış göstererek 2.25 milyona çıkması öngörülüyor. Yapı Kredi Worldcard Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer, “Son 10 yılda kredi kartı sektörü büyüdü. Türkiye, Avrupa’da önemli yerlere geldi. Bu da, bankacıların ve perakendecilerin kurduğu akıllı iş modeliyle gerçekleşti” dedi.
100 liranın 30’u kartla
Türkiye’nin kredi kartı adedi ve harcama hacmi bazında Visa Europe sıralamasında 2’nci ülke, MasterCard sıralamasında da 4’ncü ülke konumunda olduğunu ifade eden Nazan Somer, şu bilgileri verdi: “2009’da yapılan her 100 liralık harcamanın 30 lirası kredi kartları ile yapılıyor. Türkiye’nin bu performansı dikkat çekici. . Kredi kartı sektörü bu kadar geliştiyse bunda perakendecilerin de etkisi var. Kazan-kazana dayalı bir işbirliği var.”
Doğru parametre ciro
2010’da sektöre paralel büyüme hedefi koyduklarını belirten Somer şunları söyledi: “World Card 2009’da 7.6 milyon karta ulaştı. Aralık ayında 3.9 milyar TL ciro elde etti. Liderliğin ciro ile gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bazı bankalar tek limit altında birden fazla kart verme stratejisi uyguluyor. Kart adedi liderlik için doğru bir parametre değil, doğru parametre cirodur.”

Haberin Devamı

Müşteriler hür, ücret almayan banka da var

NAZAN Somer, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in kart aidatlarını ödememek için sözleşmelerine not düşülüp imza atılması önerisiyle ilgili “Yeni kart almak isteyenler için ‘kart ücreti ödemek istemiyorsanız o zaman başından anlaşmanızı ona göre yapın ya da almayın kartı’ demek istedi diye yorumluyorum. Burada bir ürün ve bir hizmet söz konusu. Kart ücreti alan banka da var almayan da var. Burada bir çok opsiyon var, müşteriler hür” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!