Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2005 01:50
AMPD Başkanı Nuşin Oral, kredi kartlarına taksit sınırlaması getirmenin, sektörde yılda 10 milyar dolarlık vergi kaybına neden olan kayıtdışılığı körükleyeceğini savundu. Oral, ‘Bu konuda atılan taş, ürkütülen kurbağaya değmedi’ dedi.
AMPD (Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Nuşin Oral, 65 milyar dolarlık perakandecilik sektöründeki kayıtdışı ekonominin her yıl 10 milyar dolardan fazla vergi kaybına neden olduğunu belirterek, 2005’in kendileri için ‘kayıtdışıyla mücadele yılı’ olacağını söyledi. Oral, kayıtdışı ekonominin önüne geçmenin 3 sorunun çözüme kavuşmasıyla mümkün olacağını dile getirerek, ‘Kayıtdışının belini kırmak yasaklarlarla mümkün olmaz, ne
kredi kartları, ne Çin’den ithalat, ne de müzik yayınları telif hakkı konusundaki yasaklar bu sorunu çözmez’ dedi.
TAKSİT KARTIN YÜZDE 24’Ü: Oral, kredi kartlarına taksit kısıtlamasının doğru bir yöntem olmayacağını savunarak, bu konudaki kısıtlamaların yalnızca kayıtdışının artmasına yol açacağını dile getirdi. Mevcut kredi kart kullanımının sadece yüzde 24’ünün taksitli alışverişleri içerdiğine dikkat çeken Oral, gıdada ise bu oranın yüzde 5’in altında olduğunu kaydetti. Oral, ‘Yani bu konuda atılan taş, ürkütülen kurbağaya değmemektedir’ diye konuştu.
ÇİN’E KOTA KAOS YARATIR: Çin’den ithal edilen mallara kota koyulmasının AMPD’nin gündeminde yer alan bir diğer yasak olduğunu söyleyen Oral, ‘Sadece tekstil ve konfeksiyon ürünlerine kota getirilmesi ve bu kotanın ancak 2007 yılının sonuna kadar geçerli olması sektörde kaos yaratmaktadır’ dedi. Oral, önümüzdeki dönemde yetersiz kotaların yaratacağı sıkıntının vatandaşa olumsuz bir şekilde yansıyacağını ileri sürdü.
TELİFİN ÇÖZÜMÜ BANDROLDE:
Oral, müzik yayınları telif hakkı konusunda yaşanan kaosun ortadan kalkması için AMPD’nin somut bir öneri getirdiğini belirterek, ‘Hem sektörü koruyacak, hem de devletin gelirlerini garanti altına alacak olan tek çözüm ticari bandroldür’ diye konuştu. Oral, bu konuyla ilgili yapılacak düzenlemenin her türlü potansiyel yolsuzluğu dize getireceğini kaydetti.
GELENEKSEL ORGANİZE OLMALI: Geleneksel perakendeciliğin kayıtdışında önemli bir paya sahip olduğuna işaret eden Oral, kayıtdışını engellemenin yolunun gelenekseli organize etmekten geçtiğini kaydetti. Oral, vergi geliri yaratan organize perakendenin sektörün yaklaşık yüzde 30’una denk düştüğünü dile getirerek, bu oranın çok küçük olduğunu ve en kısa sürede yüzde 60 seviyesine çıkarılması gerektiğini belirtti.
Perakende ekonomiden yüzde 50 hızlı büyür PERAKENDE sektörünün bu yıl yüzde 15 oranında büyümesinin beklendiğine dikkat çeken Nuşin Oral, sözlerine şöyle devam etti: ‘Bu çok önemli bir büyüme oranı, ülke ekonomisinden yüzde 50 daha hızlı büyüdüğümüzü gösteriyor. Biz de AMPD olarak yaklaşık 10 milyar dolarlık büyüklükte bir ciroyu temsil ediyoruz. 135 üyemizin 4 bin 500 adet mağazayı yönetiyor ve 80 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Sektörün çatı örgütü olarak, bize balta vuran kayıtdışı ekonominin çözümünde de lider olmak istiyoruz.’
Kayıtdışına karşı 200 bin dolar fon ayırdıkNUŞİN Oral, AMPD olarak kayıtdışıyla mücadele için 200 bin dolarlık fon ayırdıklarını kaydederek, bu fonun önemli bir kısmının kaytıdışı ekonomiye ilişkin somut rakamların elde edilmesi için araştırma yapılması için kullanılacağını belirtti. Oral, şöyle konuştu: ‘Bir sorunu bütün verileriyle tam olarak ortaya koymazsanız, çözümüne ilişkin de ilerleme kaydedemezsiniz. AMPD Bilimsel Araştırma Platformu olarak, biz de, bu alandaki böyle bir eksikliği gidermek ve kayıtdışının boyutlarını ortaya koymak için kapsamlı bir araştırma yapıyoruz. Bu araştırmanın sonuçları 15 Ekim 2005’te açıklanacak.’