A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2006 14:44
Kredi kartında şifreli ödeme yöntemi (çip&pin) yarın uygulanmaya başlanacak. Çipli kredi kartıyla alışveriş yaparken kullanılan şifre ile ATM'den nakit çekmek için kullanılan şifre aynı olacak. Vatandaşın uygulamaya alışması için bir süre daha şifresiz de işlem yapılabilecek.
Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) 1999 yılından bu yana altyapı çalışmalarını sürdürdüğü çipli kartlara geçişte,
kredi kartında şifreli ödeme yöntemi (çip&pin) yarın uygulanmaya başlanacak.
Türk kartlı ödeme sisteminde, banka ve kredi kartları kural ve standartlarını geliştirmeye yönelik çalışmalarını sürdüren BKM, artan kart sahteciliği ve dolandırıcılığına karşı en güvenilir yöntem olan çipli kredi kartlarına geçişi yarın gerçekleştirecek.
Konuyla ilgili bilgilendirme amaçlı hazırlanan http://www.chipandpin.com.tr internet sitesinde yer alan bilgilere göre, kart sahipleri ve üye işyerleri açısından yeni sistemdeki en önemli özellik imza yerine şifre girilmesi olacak.
Sistemdeki ilk şifre, kredi kartının mevcut şifresiyle aynı olacak ve kullanıcı şifresini bilmiyorsa bankasının çağrı merkezini arayarak, şifreyi ne şekilde temin edebileceğini öğrenebilecek.
Çipli kredi kartıyla alışveriş yaparken kullanılan şifre ile ATM'den nakit çekmek için kullanılan şifre aynı olacak, her çipli kredi kartı, hem alışverişlerde hem de ATM'lerde geçerli bir şifreye sahip olacak.
Çipli kredi kartına ait olan şifre, internet ve telefon bankacılığı işlemlerinde geçerli olmayacak, çipli kredi kartının şifresi, sadece kredi kartıyla yapılacak alışverişlerde ödemeyi onaylamak için kullanılacak.
Çip&pin logosu bulunan ATM'ler kullanılarak ya da bankanın çağrı merkezi aranarak da şifre değiştirebilecek, kesinlikle, alışveriş yapılan POS cihazlarından ya da şifre giriş cihazlarından şifre değiştirmek mümkün olmayacak.
Ödeme yaparken, satış görevlisi çipli kredi kartını çip okuyucuya yerleştirecek ve alışveriş tutarı girildikten sonra, vatandaştan POS veya şifre giriş cihazına (PINPAD) şifreyi (PIN) girmesini isteyecek.
Kart sahibi alışveriş tutarını kontrol ettikten sonra, ödemeyi onaylamak için şifreyi girecek ve ardından giriş/enter tuşuna basacak. Şifre özel olduğu için ekranda görünmeyecek, onun yerine, her rakamı simgeleyen yıldızlar belirecek. Şifre girerken hata yapılması durumunda sil/clear tuşuna basılacak ve şifre tekrar girilecek.
Ekranda ödeme işleminin gerçekleştiğine dair bilgi yer alınca, POS cihazından slip alınacak. Kart kullanıcıları, POS veya PINPAD ekranı tarafından doğru şifre girip girilmediğinde dair bilgilendirilecek, şifre 3 kez yanlış girilince kart tıpkı ATM'lerdeki gibi bloke olacak.
BİR SÜRE DAHA ŞİFRESİZ DE İŞLEM YAPILABİLECEKKart kullanıcı, eğer şifreyi bilmiyorsa veya hatırlayamıyorsa, çipli kart yine POS üzerinde bulunan çip okuyucuya takılacak ve alışveriş tutarı girildikten sonra POS ya da PINPAD'ın şifreyi sormasının ardından mağaza yetkilisinin basacağı ilgili tuşla işlem şifresiz olarak gerçekleşebilecek.
Bu durumda, çipsiz kartlarda olduğu gibi cihazdan alınacak slibin imzalanmasıyla işlem sonlanacak. Ancak, uygulama süreli olduğu için, yürürlükten kaldırılmasını takiben çipli kredi kartıyla yapılacak tüm alışverişlerde şifreyi girmek zorunlu olacak.
BANKALARA MALİYETİ 650 MİLYON DOLARBankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, dün düzenlediği basın toplantısında, toplam kredi kartları içinde cip&pin uyumlu kredi kartlarının yüzde 68'e, chip&pin uyumlu POS cihazlarının yüzde 94'e ulaştığını açıklamıştı.
Bankaların 5 yıldır sisteme geçişi planladığını ve 2007 yılı sonuna kadar bu dönüşümün bankalara maliyetinin 650 milyon doları bulacağını ifade eden Özinal, geçen yıl yaklaşık 18 milyon dolara ulaşan kredi kartlarıyla dolandırıcılık ve sahteciliğin, çip&pin uygulamasıyla yüzde 20-30 oranında azalacağını bildirmişti.