Kredi kartı ücretlerini savunuyor, parasını bile başkasına taşıtıyor

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartı ücretlerini savunuyor, parasını bile başkasına taşıtıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2008 00:00

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, kamuoyunda tepkilere yol açan kredi kartı ücretlerini, "Hizmet veriyoruz, bedelini alıyoruz" diye savundu. Bayazıt, bankaların maliyet düşürme arayışlarını anlatırken, "Artık para taşıma işini de banka dışı güvenlik şirketlerine yaptırıyoruz" dedi.

YAPI Kredi Bankası Murahhas Azası ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, kamuoyunda sıkça tepkilere yol açan kredi kartı yıllık ücretleri için, "Bir hizmet veriyoruz, bedelini almak durumundayız" savunması yaptı. Bayazıt, kredi kartı faizlerine konulan tavanın, bu alanda gerçek rekabeti engellediğini vurguladı. Bayazıt, bankaların maliyet düşürme arayışlarının sonu olmadığına dikkat çekerek, para taşıma işini de banka dışı bir güvenlik şirketine yaptırdıklarını belirtti.

Bir banka almış gibi

Dünyada büyük bankalar bile daralma ve küçülme yaşarken Yapı Kredi’nin planları doğrultusunda büyüdüğüne işaret eden Tayfun Bayazıt, şunları söyledi: "2008’in ilk yarısını 740 milyon YTL konsolide net kárla geride bıraktık. Bu dönemde aktiflerimiz yüzde 15’lik artışla 64.6 milyar YTL’ye ulaştı. Bireysel ihtiyaç, konut ve otomobil kredilerindeki pazar paylarımız 1-2.5 puan arasında artarak sırasıyla yüzde 5.8, yüzde 7.7 ve yüzde 10.3’e yükseldi. Temmuz 2008 itibariyla 800 şubeyi aşıp, şube sayısı açısından Türkiye’nin 3’üncü bankası konumuna yükseldik. Kısacası orta büyüklükte bir banka satın almış kadar büyüdük."

Komisyon yüzde 37 arttı

"Gerçek bankacılık faaliyetlerinde sağlam bir şekilde büyüyoruz. Bu çerçevede banka komisyon ve ücretlerinde de yüzde 37’lik bir artış sağladık" diyen Tayfun Bayazıt, "Kamuoyunda kredi kartı ücretlerine yoğun tepki gösteriliyor" hatırlatması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Yıllık kredi kartı ücreti dünyanın her yerinde var. Biz bankalar olarak kredi kartıyla müşteriye indirimden taksite, paraya dönüşen puana kadar bir çok kolaylık sunuyoruz. Bunların hepsi sonuçta bankaya maliyet olarak yansıyor. Bunların bedelini müşteriden almak durumundayız."

Tavan, rekabete engel

Tayfun Bayazıt, "Kredi kartı faizlerinin yüksekliği de ciddi şikayet konularından biri" sorusunu da şöyle yanıtladı: "Yasa gereği Merkez Bankası kredi kartı faizinde tavanı belirliyor. Bu tavan, bankaların birbiriyle kapışmasını sağlayacak marj bırakmıyor. Eğer tavan olmasa, bankalar burada ciddi rekabete girer, tüketici de yararırını görürdü. Çünkü, sektördeki özellikle 10 banka, kredi kartları konusunda ciddi yarış içinde. Bunların hepsi müşteriyi kendine çekmek istiyor. Bu kadar rekabet varken, kredi kartı faizinin çok yüksek olduğu düşünülemez."

Parayı başkası taşıyor

Bayazıt, operasyon merkezini İstanbul dışına (Gebze) taşıyan ilk banka olduklarını hatırlatarak, şöyle konuştu: "Bankalar olarak maliyetleri en aza indirmek için sürekli arayış içindeyiz. Şimdi bankaların çoğu başta çağrı merkezleri olmak üzere bazı operasyonlarını Doğu ve Güneydoğu’daki illerimize kaydırıyor. Maliyetleri asgariye indirme arayışı içinde biz para taşıma işini de bir şirkete verdik. Artık ATM’le para koyma dahil, para taşıma işlerimizi başka bir şirket yürütüyor."

AB ve IMF çıpası Türkiye’ye yarar

TAYFUN Bayazıt, AKP’ye "ciddi uyarı"yla sonuçlanan kapatma davası sonrasında piyasadaki siyasi belirsizliğin ortadan kalktığına dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Nitekim kararın açıklanmasından sonra faizler gevşedi, kurda düşme oldu. Şimdi Türkiye’nin öncelikle Avrupa Birliği (AB) çıpasına sarılması lazım. Bu dönemde Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) anlaşmanın çerçevesi de belirlenmeli. AB ve IMF çıpası birlikte dünyada Türkiye’ye güveni artırır."

Kredi kartıyla borçlanmayı teşvik etmek istemiyoruz

YAPI Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, "Bankalar, harcama dönemlerine göre kredi kartında 1-1.5 ay faizsiz dönemi fırsat olarak müşteriye sunuyor. Biz müşterinin kredi kartı borcunu faiz yükü altına girip taksitlendirmesini istemiyoruz. O yüzden de bu konuda teşvik edici adımlardan kaçınıyoruz. Müşterilerimizin kredi kartını ’harcama kolaylığı’, ’cepte para taşımama kolaylığı’ gibi görmesinde yarar var" dedi.

Piyasa durmadı, yavaşladı ikinci yarı iyi görünüyor

TAYFUN Bayazıt, piyasadan gelen, "durgunluk" sinyallerinini şöyle değerlendirdi: "Bizim elimizdeki veriler, yaptığımız işler, piyasada bir yavaşlama olduğunu gösteriyor. Ancak, bugün ciddi bir durgunluktan söz edemeyiz. Bazı sektörler yavaşlamanın etkisini daha çok hissediyor. Bunların başında tekstil ve inşaat geliyor. Merkez Bankası anketlerine de bakınca genelde 6 ay öncesine oranla beklentilerde bozulma var. Ama bu bozulma henüz işe yansımıyor. Yılın ikinci yarısı bizim açımızdan iyi görünüyor. En azından temmuz ayındaki gerçekleşmeler bize bunu gösteriyor."

Bu yıl 133 şube açılışı gerçekleşti

YAPI Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, 814 şubeyle Ziraat ve İş Bankası’ndan sonra Türkiye’nin şube sayısı en fazla üçüncü bankası konumuna yükseldiklerini belirterek, şunları söyledi: "Bir yandan yeni şubeler açarken, diğer taraftan performansından memnun olmadığımız şubeleri kapatıyoruz. Kapatılanları da dikkate alırsak, bu yıl 133 şube açtık. Şu ana kadar yeni açtığımız şubelerin performanslarından memnunuz. Şube sayımız 2009’da 1000’i bulacak. Şubeler açıldıkça personel sayımız da buna bağlı olarak artacak."

İstanbul’u finans merkezi yapma çabası önemli vizyon

TAYFUN Bayazıt, hükümetin İstanbul’u "finans merkezi"ne dönüştürme çabasının herşeyden önce önemli bir vizyon olduğunu savunarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Böyle bir vizyonu ütopik görmek bence yanlış. Zaten Türkiye Bankalar Birliği (TBB) olarak da bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Bu vizyonun altını doldurmak için hukuktan vergi sistemine kadar önemli değişiklikler yapmak gerekecek. Finans merkezi konusunda İsanbul’un rakipleri kimler, Moskova ve Dubai. O zaman İstanbul’u onlardan daha cazip kılacak adımların atılması gerekecek."

Küresel krizin Türkiye’ye etkisi şimdilik sınırlı

TAYFUN Bayazıt, küresel krizinden gelen sinyallerin işin nerede duracağının işaretini henüz veremediğini ifade ederek, "Uluslararası piyasalarda maliyetler eskisine göre arttı. Bu durum Türkiye’yi de etkiliyor. Ancak, şu ana kadar küresel krizin Türkiye’ye yansıması sınırlı kaldı" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!