Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2008 00:00
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tüketicinin Korunması’na ilişkin yeni yasa tasarısı kapsamında kredi kartı yıllık aidatlarının kaldırılacağını açıkladı.
Çağlayan, "Böylelikle yıllık aidat uygulaması kalkacak" dedi. Çağlayan, yeni kanunla tüketicilerin daha iyi korunur hale geleceğini söyledi.
EKONOMİ Gazetecileri Derneği’nin (EGD) düzenlediği "Türkiye’nin Gerçek Gündemi" toplantısına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tüketicinin Korunması’na ilişkin yeni yasa tasarısı kapsamında
kredi kartı yıllık aidatlarının kaldırılacağını açıkladı. Bakanlığının 25 kanun tasarısı hazırladığını ve bu kanunların 4’ünün TBMM Genel Kurul’unda görüşülmeyi beklediğini söyleyen Bakan Çağlayan, "Serbest piyasa ekonomisi kuralları gereği faiz konusunda sınır getirilmesini istemiyoruz. Bu konu bankaların kararına ve tüketicilerin tercihine bırakılması gereken bir konu. Ancak kredi kartı aidatları konusunda Yargıtay’ın da içtihatları oluşmaya başladı. Gücün güce yettiği bir sistem olmasın. Kredi kartları yıllık aidat ücretine düzenleme getiriyoruz. Yeni kanun tasarısı ile bankalara bir defaya mahsus kart ücreti ödenmesi ve yıllık aidatın kaldırılmasını öngörüyoruz" dedi.
Ayıplı mal değişiyorBu düzenlemenin yer alacağı tüketicinin korunmasına yönelik kanun çalışmaları hakkında bilgi veren Çağlayan, ayıplı mal ve hizmet tanımlarının değiştirileceğini, imalatçı ve satıcının sorumluluk alanlarının daha net belirleneceğini, ihtiyari ve zorunlu garantilere düzenleme getirileceğini, yabancı turistlerin yaşadığı sıkıntıların çözümü için paket turlarda teminat uygulaması konulacağını anlattı.
Tüketici iyi korunacak
Zafer Çağlayan, yeni kanun ile tüketicinin daha iyi ve daha net korunacağını belirterek şöyle konuştu: "Ön ödemeli kampanyalarda tüketicilere ödedikleri bedel karşılığı bir teminatverilmesi zorunlu hale getirilecek. Kapıda satış yapan firmalara da en az 50 bin YTL sermaye zorunluluğu konulacak. Konut kredilerinde ise tüketici istediği şirkete sigorta yaptırabilecek. Ayrıca medyayı çok ilgilendiren promosyon konusunda da net tanımlar getirilecek."
Haller Yasası da değişiyorÇağlayan, Toptancı Hal Yasası çalışmalarının da sürdüğünü ve bu hafta Başbakanlığa gönderileceğini açıkladı. Çağlayan, "Yaş sebze-meyve pazarı kış fiyatları ile 71 milyar YTL, yaz fiyatları ile 38 milyar YTL, ortalama olarak yaklaşık 50 milyar YTL büyüklüğe sahip. Pazarın en fazla yüzde 30’u kayıt altında. Saklama ve uygun taşıma koşulları oluşturulmamasından doğan yüzde 25 civarında da ürün kaybı var. Bu ürün kaybı bir taraftan üreticiye bir taraftan tüketiciye bir taraftan da enflasyon olarak hepimize yansıyor" diye konuştu. Çağlayan, düzenleme ile toptancı hallerinde satılmak zorunda olan sebze ve meyvelerin hale giriş zorunluluğunun kaldırılacağını, ancak bütün yaş meyve-sebze için bildirim esası getirileceğini söyledi.
TSE, kanunla özerkleşecek AB’de söz sahibi olacakSANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Bakanlığa bağlı Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) tamamen özerkleştirileceğini ve yeni bir teşkilat yapısı ile yurt dışında daha fazla şirket kuracak ve iştirak yapabilecek bir yapıya getirileceğini söyledi. TSE’nin Avrupa Standartlar Birliği’ne üye yapılması için düzenlemeler gerçekleştirildiğini de belirten Çağlayan, "TSE, Avrupa Birliği Standartlar Kuruluşu’na özerk yapısıyla üye olduğu zaman orada en fazla üye ile temsil edilen kuruluş olacak. Bugüne kadar AB’de standartlar konusunda masa başında alınmış, TSE’nin dahil edilmediği standart kararlarına artık TSE de oyun kurucu olarak katılacak" dedi.
Yılda iki kezden fazla indirimli satış olmayacakSANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, özellikle hazır giyim sektöründe sıksık tartışma konusu olan ’indirimli satışlar’ konusunda da yeni düzenlemeler yapılacağnı açıkladı. Çağlayan, şöyle devam etti: "Tüketici güveni ve sektörlerin itibarında sıkıntı yaşanıyor. İşletmeler artık kış için 15 Ocak-1 Mart ve yaz için 15 Temmuz-1 Eylül tarihleri arasında yılda iki kez indirimli atış yapabilecek. İndirimli satış fiyatı ve önceki fiyat açıkça ortaya konulacak. İndirim öncesi fiyatın gerçek fiyat olup olmadığı konusunda envanter kayıtlarına bakılacak ve denetim yapılacak. Tasfiye nedeniyle yapılan indirimli satışlara da 2 aylık sınır getirilecek. İzin alınması kaydıyla bu süre en fazla 6 ay olabilecek."
2.1 milyon işletmenin cirosu 1.2 trilyon YTL sanayici bıyıksız kediSANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin sanayi envanteri konusunun yıllardır çözümlenemediğini ancak Bakanlık olarak TOBB ile birlikte yürüttükleri proje kapsamında Cumhuriyet tarihinin ilk sanayi envanterini yakında açıklayacaklarını bildirdi. 2007 yılı itibariyle Türkiye’de 530 bin kurumlar vergisi ve 1 milyon 570 bin gelir vergisi mükellefi olmak üzere toplam 2 milyon 100 bin işletme tespit ettiklerini söyleyen Çağlayan, "Gelir vergisi grubunda birinci sınıf defter tutanlar olarak 770 bin kişiyi dikkate aldık. Sonuç olarak 2 milyon 100 bin işletme 2007 yılında 1.2 trilyon YTL net satış hasılatı yapmış. Bu hasılata karşılık 98 milyar YTL kár elde edilmiş. Satış kárlılığı yüzde 5.8 olmuş. Bu kárın 50 milyar YTL’sini 1546 firma yapmış. Bu firmalar aktifleri 100 milyon YTL üzerinde olan firmalar. Kárlılık büyüklerde. ’Araştırma Geliştirme’nin de büyük bölümünü onlar yapmış" dedi.
Yeni teşvik sistemiSanayi envanterini tamamladıktan sonra bu envantere uygun yeni bir teşvik sistemine de geçileceğini anlatan Çağlayan şunları söyledi: "Yüksek katma değer, yüksek rekabet gücü ve yüksek teknoloji öngören teşvik sistemi olacak. Sektör sektör bölge bölge ülkemizi tanıyoruz ve nasıl bir sanayileşme stratejisi olacağını hangi sektörlerin destekleneceğini ortaya koyacağız. Sanayi yatırım ortamını daha elverişli hale getireceğiz. Envanter olmaması yüzünden ben sanayiciyi ’bıyıksız kediye’ benzetiyorum. Bıyık kedinin antenidir, bıyığı olmazsa dengesini yönünü şaşırır. Envanter olmadığı için bizim sanayici de bıyıksız kedi gibi. Çünkü neye, ne kadar yatırım yapması gerektiğini bilemiyor."