Güncelleme Tarihi:
AYGÜN: KREDİ KARTLARI TASARISI VATANDAŞA DERMAN OLMADI
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, tasarıda, icra takibine düşmüş tüketicilerin, icra takibine düştükleri tarihteki borçlarının esas alınıp, bu borca yıllık yüzde 22 faiz işletilerek 12 eşit taksitle ödeme imkanı getiren düzenlemenin, bankaların işlerini kolaylaştırdığını kaydetti.
Aygün, “Zaten ne oluyorsa, borçlunun gecikme faizi ve temerrüde düştüğü o üç aylık dönemde oluyor. Borç, bu üç ayda ikiye, üçe katlanıyor. Bu katlamaya izin veren bir yasanın iyi bir yasa olduğunu kim söyleyebilir?” dedi.
Aygün, söz konusu düzenlemede aslolanın tüketiciyi faiz batağından kurtarmak olduğunu belirterek, önce faiz batağına saplandırıp, daha sonra “sizi kurtardık” demenin, tüketiciye değil, bankalara hizmet ettiğini savundu.
İcra takibindeki kredi kartlarının sahiplerinin önemli bir bölümünün maaşlarından da halen kesinti yapıldığına işaret eden Aygün, şimdi bu vatandaşların durumunun ne olacağını sorarken şu görüşleri ileri sürdü:
“Buradaki ince nokta şudur; Bankalar, özellikle icra yoluna gitmiyorlar. Yüksek gecikme ve temerrüt faizi uygulayıp, müşteriden tahsilat yapmayı sürdürerek borçların katlanmasını sağlıyorlar. Peki bu durumdaki vatandaşların durumu ne olacak? Bu vatandaşlar aslanın midesine kadar inmiş durumdalar. Bunları kim çekip kurtaracak?”
“ÖNERGE, BANKALARIN BASKISI İLE DEĞİŞTİ”
Kendisine Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda çok kısa konuşma süresi verilmesi ile kredi kartlarında taksitlendirme ve faize sınır getirilmesine ilişkin verilen iki ayrı önergenin tartışılması sırasında toplantıya sadece bankacıların alınmasını da eleştiren Aygün, “Verilen önerge bizim istediğimiz şekilde verilmişti. Önergede, vatandaşın temerrüt tarihindeki ana parasına TÜFE oranı eklenmesiyle bulunacak rakam 24 ay taksitlendirilecekti. Daha sonra önerge, bankaların baskısıyla içeride kapalı kapılar ardında değişti ve bu hali aldı” dedi.
BOŞANMALAR VE İNTİHARLARIN SORUMLULUĞU
Bu yasanın tüketiciyi koruma yasası değil, bankaları koruma ve mali durumlarını düzeltme yasası olduğunu öne süren Aygün, söz konusu tasarının “vatandaşın tasasına derman olmadığını, aksine vatandaşların bankalarının önüne yem diye atıldığını” savundu. Aygün, “Umut ederim Meclis Genel Kurulu'nda bu yasa tasarısı değişir. Aksi halde kredi kartları sorunu devam eder. Bu şarkı hiç bitmez. Bundan sonraki boşanmalardan, intiharlardan da biz sorumlu değiliz.”
TÜDEF: YASA UMUTLARI SÖNDÜRDÜ
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Turhan Çakar, Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı ile ilgili, “yıllardan beri çözüm bekleyen yüzbinlerce kredi kartı mağdurunun umutları söndürüldü” dedi.
Çakar, TÜDEF merkezinde düzenlediği basın toplantısında, dün TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda ele alınan, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Tasarısı'nı eleştirdi.
Çakar, tasarıda kaybolan ve çalınan kredi kartları nedeniyle doğacak zararların 150 YTL tutarındaki bölümünden kredi kartı sahibinin sorumlu tutulduğunu, böylece mevcut durumdan bile geriye gidildiğini savundu.
Tasarıda, çalınan ve kaybolan kartlarla alışveriş yapılan yerlere, bu kartlarla alışveriş yapan kişilerin kimliklerini inceleme ve kontrol etme zorunluluğu getirilmekten kaçınıldığını da öne süren Çakar, şöyle devam etti:
“Bankacılık ciddiyetiyle bağdaşmayacak şekilde, market önlerinde, yol kenarlarında, çeşitli promosyonlarla desteklenerek yapılan kredi kartı dağıtımına sınırlama getirilmekten kaçınıldı. Hükümet resmen bankaların yanında, 29 milyon kredi kartı kullanan tüketicinin karşısında yer aldı.
Faiz oranlarının sınırlandırılması konusunun böyle bir düzenlemede yer almasına gerek yoktu. Çünkü Bankalar Kanunu'nun 144'üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu'na faiz oranlarını sınırlama yetkisi verildiği halde, yetkisini kullanmayan Bakanlar Kurulu'nun bu tavırsızlığı da tüketicinin ne kadar yanında olduğunun açık göstergesidir.”
Federasyon olarak, tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda, iptal edilmesi için gerekli girişimlerle bulunacaklarını belirten Çakar, ayrıca kredi kartlarını iptal etme, belli bir süre kullanmama ve yakma eylemleri başlatacaklarını söyledi. Çakar, tüketicilere haklarına sahip çıkmaları ve tepki göstermeleri çağrısında bulundu.