Güncelleme Tarihi:
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kartlarıyla ilgili bankaların daha ayrıntılı olarak kamuoyuna açıklama yapmalarına yönelik olarak tebliğ değişikliğine gitti.
  Â
Kamuya açıklanacak konsolide mali tablolar ile bunlara ilişkin açıklama ve dipnotların giriş kısmında yer alacak hususlar, Kamuya Açıklanacak Mali Tablolar ile Bunlara İlişkin Açıklama ve Dipnotlar Standardında Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’le yeniden düzenlendi.
  Â
Tebliğde YTL’ye uyum amacıyla da değişiklikler yapılırken, bankaların konsolide bilançolarında tüketici kredilerine ilişkin olarak daha ayrıntılı düzenleme yapmaları öngörüldü. Buna göre, tüketici kredileri dışında yabancı para cinsinden tüketici kredileri, bireysel kredi kartları, personel kredi kartları ve personel kredileri kredi türlerine göre ayrıntılarıyla açıklanacak.
  Â
Taksitli ticari krediler ve kurumsal kredilerle ilgili de açıklama zorunluluğu getirilen tebliğle, bu kredilerin "Türk Parası, Yabancı Para, Dövize Endeksli" olarak ayrı ayrı kredi türlerine göre açıklanması öngörülüyor. Bu krediler kısa vadeli, orta ve uzun vadeli olarak ayrıştırılacak. Ayrıca faiz ve gelir tahakkukları ile reeskontları da açıklanacak.
ERTELENMİŞ VERGİ TUTARINA AÇIKLAMA ZORUNLULUĞU
Â
Tebliğ değişikliğiyle, indirilebilir geçici farklar, mali zarar, vergi indirim ve istisnalarıyla birlikte, bilançoya yansıtılan ertelenmiş vergi aktifinin tutarının açıklanması zorunluluğu getirildi. Vergi karşılığına ilişkin açıklamalara ilişkin yapılan eklemeye göre de hesaplanan cari vergi geliri ya da gideri ile ertelenmiş vergi geliri ya da gideri ayrı ayrı belirtilecek.
KAR PAYI ÖDEMEME NEDENLERİ AÇIKLANACAK
Â
Ayrıca konsolide özkaynak değişim tablosuna ilişkin olarak açıklanacak konular arasında "kar payının ödenme zamanları hakkında genel kurula yapılacak öneriler ile kar payı ödenmeyecekse bunun nedenleri" de eklendi.
  Â
AYRINTILAR
Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre açıklama ve dipnotların giriş kısmında yer alması istenen konular şöyle:
  Â
"Yönetim merkezi adresi yerine genel müdürlüğün adresi, ana ortaklık bankanın kuruluş tarihi, başlangıç statüsü, anılan statüde meydana gelen değişiklikleri içeren tarihçe, ana ortaklık bankanın sermaye yapısı, yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortakları, varsa bu hususlarda yıl içindeki değişiklikler ile dahil olduğu gruba ilişkin açıklama, ana ortaklık bankanın, yönetim kurulu başkan ve üyeleri, denetim kurulu üyeleri ile genel müdür ve yardımcılarının, varsa bankada sahip oldukları paylara ilişkin açıklamalar, ana ortaklık bankanın hizmet türü ve faaliyet alanlarını içeren özet bilgi, mali tablolar ile bunlara ilişkin açıklama ve dipnotlarda yer alan bilgilerin bin Yeni Türk Lirası olarak hazırlanması."
BAĞLI ORTAKLIĞI KONSOLİDASYON DIŞINA ÇIKARMA KOŞULLARI
Â
BDDK’nin, Muhasebe Uygulama Yönetmeliği’ne ilişkin "Konsolide Mali Tabloların Düzenlenmesi, Bağlı Ortaklık, Birlikte Kontrol Edilen Ortaklık ve İştiraklerin Muhasebeleştirilmesi Standardı" Tebliği’nde değişiklik yapan tebliğ de Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tebliğe yapılan eklemeyle, bağlı ortaklığın aktif toplamının ana ortaklık bankanın aktif toplamının yüzde 1’inden az olan bağlı ortaklık, iştirak ve birlikte kontrol edilen ortaklık payları toplamının, ana ortaklık bankanın aktif toplamının yüzde 5’ini aşmıyorsa bağlı ortaklık konsolidasyon kapsamı dışında bırakılabilecek. Bu konsolidasyon tablosu dışında bırakılma işleminde "önemlilik ilkesi" de gözetilecek. Eğer bu şekilde konsolidasyon dışında tutulacak olan ortaklıkların toplamı ana ortaklık bankanın aktif toplamının yüzde 5’ini aşıyorsa, yüzde 5’e kadar konsolidasyon kapsamı dışında tutulacak olan ortaklıklar banka tarafından belirlenecek. Bu şekilde konsolidasyon kapsamına alınmayan iştirak yatırımlarının da Finansal Araçların Muhasebeleştirlimesi Standartı hükümlerine göre muhasebeleştirileceğine dair düzenleme yapıldı. Bu tebliğ 30 Haziran 2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
ÖFK TEBLİĞİ
Â
BDDK, Muhasebe Uygulama Yönetmeliği’ne ilişkin olarak da 19 numaralı yeni bir tebliğ yayımlayarak, özel finans kuruları için konsolide ve konsolide olmayan mali tabloların biçim ve içerikleri ile açıklama ve dipnotlarına ilişkin esasları belirledi. Bankalar için yapılan düzenlemelere paralel şekilde özel finans kurumları için de tebliğ hazırlandı.