Güncelleme Tarihi:
AVRUPA’da monarşiyle yönetilen ülkelerde kriz, halk kadar kraliyet ailelerini de vuruyor. İşsizlik oranının yüzde 20’yi geçtiği ekonomik krizdeki İspanya’da geçen hafta ilk kez bir kraliyet ailesi mensubu mahkemede ifade verdi. Eşinin karıştığı yolsuzluk skandalı nedeniyle Kral Juan Carlos’un kızı Prenses Christina geçen hafta ifade verirken, son olarak bankacılık krizinin patlak verdiği Lüksemburg da kraliyet ailesi zorlu günler geçiriyor. Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki krizle fazla mesai yapan Euro Bölgesi’nin yeni odak ülkesi, dünyanın ikinci büyük finans merkezi olarak anılan Lüksemburg oldu.
YENİ SAATLİ BOMBA
Euro Bölgesi’nin büyüme motoru Almanya, hafta başında Avrupa’nın finans merkezlerinden Lüksemburg ekonomisine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Almanya Hükümet Sözcüsü Martin Kotthaus, bankalardaki mevduat büyüklüğü milli gelirinin kat be kat üstüne çıkan Lüksemburg’un benzer nedenlerle sorun yaşayan Güney Kıbrıs’dan sonra Avrupa’nın yeni bombası olarak tanımladı. AP’nin ülke ekonomisine ilişkin analizinde, yarım milyona sahip nüfusuyla AB’nin en zengin ülkelerinden biri olan Lüksemburg’un kişi başı gelir açısından Avrupa’nın en zengin ülkelerinden biri olduğu hatırlatarak “17 ülkenin ekonomi yönetimi, Lüksemburg’un yeni saatli bomba olup olmadığını merak ediyor” ifadesini kullandı.
MİLLİ GELİRİN 22 KATI
Özellikle ülke ekonomisinden büyük bir finansal sisteme sahip olan Güney Kıbrıs’tan sonra Lüksemburg’a yönelik endişeler arttı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin de geçen hafta ‘kendisinden büyük finansal sektörü olan ülkeler daha kırılgan’ uyarısından sonra, hafta başında Almanya’dan gelen aynı yöndeki sözler gözleri Lüksemburg’a çevirdi. Çünkü Lüksemburg’un bankalarındaki mevduat büyüklüğü 44 milyar Euro olan milli gelirinin 22 katına ulaşmış durumda. Bankalardaki mevduatlara sıkı ekonomik önlemlerin getirildiği Güney Kıbrıs’ta ise, mevduat büyüklüğü milli gelirin 8 katı büyük.
3.2 trilyon dolarlık fon
* DÜNYANIN en büyük ikinci finans merkezi olarak anılan Lüksemburg’da 3 bin 800 fon şirketi bulunuyor.
* Bunlar 2.5 trilyon Euro (3.2 trilyon dolar) büyüklüğünde varlığı yönetiyor.
* Yönetilen fonların büyüklüğü ülkenin milli gelirinin 55 katı büyüklüğe sahip.
* Ülkede 141 yabancı banka bulunurken, sadece 5 yerli
bankası var.
Para çıkışı kesinlikle yok
* LÜKSEMBURG Maliye Bakanı Luc Frieden, AB’nin Lüksemburg’un finans hizmetlerinden vergi alması ve müşteri bilgilerini paylaşması konusundaki telkinleri değerlendirdiğini söyledi. Finans sektöründe daha fazla şeffaflığa açık olduklarını dile getiren Frieden Frieden Güney Kıbrıs için açıklanan planın ardından Lüksemburg’daki bankalardan mevduat çıkışı olup olmadığı yönündeki soruya ise, “Kesinlikle böyle bir şey yok. Tersine, dünya genelinde özellikle de Asya’dan pek çok kişinin Lüksemburg’un finans sektörüne güven duyduğunu görüyoruz” yanıtını verdi.