Güncelleme Tarihi:
Uzun yıllar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yönetiminde bulunan, borsa aracı kurum sahibi olan ve çeşitli üniversitelerde Sermaye Piyasası alanında ders veren CHP Parti Meclisi Üyesi Yasemin Öney Cankurtaran, İpek-Koza grubuna yönelik yapılan kayyum atama sürecinde Borsa ve Sermaye Piyasası kanununa aykırı davranıldığını söyledi.
"İpek-Koza grubuna yönelik bu süreçte Borsada yapılan tüm işlemler hukuksuz ve usulsüzdür" diyen Cankurtaran, kayyum atanma şeklinden yargının karar açıklamasına kadar her sürecin hatalı olduğunu ileri sürdü.
"YATIRIMCI MAĞDUR EDİLDİ"
Cankurtaran, Sermaye Piyasası mevzuatına göre halka açık bir şirkete kayyum atanmadan önce Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsanın yatırımcıyı mağdur etmemek için tedbir kararları alması gerektiğine dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kayyum atama kararının Borsada seans devam ederken açıklanması, SPK mevzuatına aykırı bir durumdur, yatırımcı mağdur edilmiştir. Seans devam ederken kayyum atama kararı göz göre göre hisse senedi sahibi olan yatırımcının para kaybı ile cezalandırılması demektir ve yatırımcı bu olayda resmen cezalandırılmıştır."
KAYYUMDAN ÖNCE HİSSE FİYATI 'TAVAN'
Cankurtaran, bu olayda ayrıca dikkat çeken bir husus bulunduğunu belirterek, bu durumu şöyle özetledi:
"Şirkete ait hisse senetlerinin borsadaki düşüşe rağmen yükseliş trendinde olması ve kayyum kararı açıklanmadan bir gün önce tavan fiyattan işlem görmesi, dikkat çekicidir. Seans devam ederken kayyum atama kararının gelmesi ile beraber hisse birkaç gün içinde yüzde 30 değer kaybına uğramış; dolayısıyla senetleri elinde bulunduranlar hukuk sisteminin yok sayılmasıyla mağdur edilmiştir. Mevzuta göre kararın açıklanmasıyla tahtaların işleme kapatılması veya açıklamadan sonra yapılan işlemlerin mutlaka iptal edilmesi gerekmektedir. Burada kamuoyu nezdinde aydınlatılması gereken konulardan biri de hisselerin en yüksek noktada iken açığa satış yapıp kayyum kararını bilen kişiler tarafından ertesi gün çok daha düşük fiyatlarla alım yapılıp haksız kazanç elde edilmiş midir, hususunun ortaya çıkarılmasıdır.
Bu noktada soruyoruz:
İpek-Koza grubuna ait hisse senetleri fiyatları yukarıdayken birileri kayyum atanma kararını bilip açığa satış yapmış mıdır?
SPK ve Borsa, savcılık kararının açıklanmasından sonra hisse senetlerinin değerinin düşmemesi, tahtalarının işleme kapatılması ve yatırımcının mağdur edilmesi sürecini engellemek için neden gerekli tedbir kararlarını almamıştır?
Bu süreçte İpek-Koza grubuna ait hisse senedi olan yatırımcıların mevzuata uyulmamasından ötürü uğradıkları kayıp sebebiyle dava açma hakları da vardır.
Sürecin mevzuata uygun olarak işlemesi ve yatırımcının mağdur edilmemesi için SPK, BORSA ve savcılığın görevini hukuksal tabanda yerine getirmesi gerekmektedir."