A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2009 11:30
Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Suçatı köyünde deri üretimi yapan İbrahim Şahan, internet üzerinden gerçekleştirdiği satışlarla krize meydan okuyor.
Deri üretimi işini, daha önce köyde kurulan bir atölyede öğrendiğini, 4 yıl önce de kendi atölyesini açtığını ifade eden İbrahim Şahan, kaliteli üretim ve maliyetin düşük olması nedeniyle deri ürünü mont, ceket ve kabanları Avrupa ülkelerine sattığını, internet üzerinden satışları en çok tercih eden ülkelerin, İngiltere, İrlanda, Fransa ve İspanya olduğunu bildirdi.
Şahan, pazar sorunu yaşamadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Satışlarımızı internet üzerinden yapıyoruz. Müşteriyle bire bir ilgilenmiyoruz. Onlar bizi internet üzerinden buluyorlar. Bu işi 4-5 yıldan beri yapıyoruz. Hesaplarımıza baktığımızda sürekli bir artış var. Krizlerden de etkilenmiyoruz. Her yıl katlayarak gidiyor diyebilirim. Sabit mağazamızı kapattık. Bu bize büyük bir avantaj sağladı. Internet üzerinden satış yaptığımız için, bir ülkeden sipariş gelmezse, başka bir ülkeden geliyor. Belli bir ülkeye ya da belli bir bölgeye hitap etmediğimiz için, bizim müşterilerimiz bizi arayıp buluyorlar. Buranın ürünlerinin kalitesini bilen yabancılar, dünyanın çeşitli ülkelerinden internet üzerinden siparişler veriyorlar. İngiltere, İrlanda ve Fransa'nın yanında İspanya'ya mal gönderiyoruz.”
Satışlarının siparişin yapısına göre değiştiğini belirten Şahan, müşterilerin verdiği her standartta, deri mont, kaban ve daha değişik ürünleri hazırlayabildiklerini, istenilen renk ve çeşitte günlük 20-25 parçaya kadar üretimde bulunduklarını aktardı.
3-4 ATÖLYE KALDI1984 yılından itibaren Suçatı köyünde başlayan deri üretiminin, Avrupa'da büyük bir üne kavuştuğunu, ancak 1994 yılından itibaren atölyelerin kapanmaya başladığını belirten Şahan, şöyle devam etti:
“1994 yılına kadar üretim çok gelişti. Özellikle İstanbul'da satış bölümleri açıldıktan sonra daha da ilerledi. 1994 yılında günlük 350 deri ürünü üretimi yapılmakta idi. Yaklaşık 1000 kişi çalışıyordu. Burada nüfusun 5 bine kadar çıktığı oldu. Daha sonra, yapılan bazı yanlışlıklar nedeniyle, arka arkaya deri işletmeleri iflas etmeye başladı. Şimdi, faaliyette olan 3-4 atölye üretimi sürdürüyor.”
“KÖY SU ALTINDA KALACAK”İbrahim Şahan, Suçatı köyünün, baraj yapımı nedeniyle su altında kalacağını ifade ederek, üretimi devam ettirebilecekleri yeni bir yer arayışına girdiklerini söyledi.
Şahan, deri üretimini, ulaşım sıkıntısı yaşamayacakları Denizli'nin başka bir yerinde geliştirmeyi düşündüklerini ifade ederek, destek görmeleri halinde ülkeye
döviz kazandırmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.